Berita Terkini

50 minit yang lalu: 6 lagi pelajar Maktab Mahmud Sik positif COVID-19 51 minit yang lalu: 98.2 peratus kes baharu COVID-19 kategori 1 dan 2 52 minit yang lalu: Malaysia sumbang vaksin Astrazeneca kepada Bangladesh, Laos - Khairy 54 minit yang lalu: Polis Klang Selatan lakukan 9 serbuan babitkan judi haram sejak 1 Disember hingga hari ini, rampas RM65,000 serta tahan 25 individu 55 minit yang lalu: Kes isu kerakyatan: Mahkamah rayuan tetapkan 22 Disember dengan rayuan kerajaan tangguh keputusan

IKUTI KAMI


Peruntukan Bajet 2022 AIM Perlu Dibekukan Hingga RCI Ditubuhkan

Semasa Dikemaskini 4 minggu yang lalu ยท Diterbitkan pada 08 Nov 2021 8:53PM

Armin Baniaz Pahamin - Gambar dari Facebook Armin Baniaz

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) wajar menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Bebas atau Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) jika dakwaan yang dizahirkan oleh Parti Pejuang Tanahair (PEJUANG) tidak berasas.

Gesaan itu dibuat Ahli Majlis Eksekutif Pusat dan Ketua Biro Ekonomi Pusat PEJUANG, Datuk Armin Baniaz Pahamin, susulan aduan melibatkan tadbir urus dan salah laku pengurusan AIM yang dibuat pelbagai pihak, termasuk daripada kalangan kakitangan sendiri.

Beliau menegaskan, segala bentuk dana, bantuan atau pinjaman baharu kepada AIM daripada Bajet 2022 perlu dibekukan dan hanya disalurkan setelah siasatan suruhanjaya itu selesai dilakukan.

“Kami tidak memerlukan penjelasan kerana sepatutnya ia diberi kepada Suruhanjaya Siasatan Bebas. Hanya keputusan dari Suruhanjaya Siasatan Bebas yang sepatutnya membebaskan AIM dari segala laporan salah laku.

“Integriti pengurusan AIM yang sedang dipertikaikan bertambah teruk apabila seorang ahli lembaga pengarah mereka didakwa atas 52 pertuduhan di bawah Seksyen 18 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009, dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan (Akta 574) serta Seksyen 468 Kanun Keseksaan, melibatkan pertuduhan pemalsuan invois dan dokumen,” katanya di sini hari ini.

Armin Baniaz berkata, walaupun jenayah itu melibatkan syarikat lain tetapi kes seperti ini menjejaskan integriti, kewibawaan dan kredibiliti pengurusan AIM sebagai sebuah badan yang diamanahkan untuk menjaga kepentingan awam dengan dana pinjaman dari kerajaan.

Terdahulu, beliau dan Ketua Pejuanita Pejuang, Datin Paduka Che Asmah Ibrahim menerusi kenyataan bersama memaklumkan, isu diadu itu antaranya melibatkan ketidaktelusan pelantikan pengurusan tertinggi dan pengurusan AIM, serta lantikan Ahli Lembaga Pemegang Amanah yang dikatakan mengikut selera kumpulan tertentu sehingga gagal menentukan hala tuju sebenar AIM.

Selain itu, mereka menjelaskan, ia turut mencakupi salah laku dan konflik kepentingan dalam pengurusan Koperasi Sahabat Amanah Ikhtiar Malaysia Berhad, perbelanjaan boros dan pelaburan merugikan, penyelewengan wang simpanan Sahabat AIM serta ura-ura penswastaan AIM yang dinafikan sebelum ini.

Pada masa sama, AIM juga sejak 2018, didapati terlibat menjalankan aktiviti komersial dan pelaburan yang bertentangan dengan mandat penubuhan, seperti termaktub pada Surat Ikatan Amanah AIM di bawah Akta Pemegang Amanah (Pemerbadanan) 1952.

Kedua-duanya mendakwa, temu bual dan kaji selidik yang dijalankan juga mendapati hampir kesemua pelaburan AIM mengalami kerugian besar, malah dana tabung simpanan tetap daripada caruman Sahabat AIM dilaporkan tidak diketahui statusnya, dan ia berkemungkinan diguna pakai bagi pelaburan merugikan serta perbelanjaan yang tidak sepatutnya.

“Pencarum yang ingin mengeluarkan wang dari tabung simpanan tetap terpaksa menunggu lebih setahun bagi menyelesaikan proses itu dan masih ada yang gagal berbuat demikian sehingga hari ini,” kata keduanya.

Dalam pada itu, Armin Baniaz turut mempersoalkan bagaimana AIM, sebuah pertubuhan yang memberi pinjaman kredit mikro boleh membayar gaji puluhan ribu kepada Lembaga Pengarah dan pengurusan AIM yang seolah-olah menjadi lubuk pendapatan gergasi kepada mereka.

Segala perbelanjaan, imbuhan, penggajian dan pelaburan harus mengikut prosedur yang ditetapkan dan diperincikan untuk mengenal pasti kewujudan atau ketidakwujudan sebarang salah laku.

“Mengikut laporan yang kami terima, pengarah dan pengurusan tertinggi AIM mendapat gaji berlipat ganda dari koperasi dan syarikat berkaitan.

“Gaji puluhan ribu itu tidak wajar dan tidak memadai dengan jumlah pinjaman mikro yang disediakan untuk warga miskin.

“Berapa ramai peminjam boleh mendapat manfaat dari gaji gergasi,” katanya. - Getaran, 8 November 2021

Berita Berkaitan

1

Politik 3 minggu yang lalu

PEJUANG Tak Sokong Calon Bebas - Dr Mahathir

2

Semasa 4 minggu yang lalu

Dakwaan @edisi_siasatmy, PDRM Buka 13 Kertas Siasatan

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Hentikan Ketidakadilan, Tindakan Antara Dua Darjat - PEJUANG

4

Semasa 1 bulan yang lalu

SPRM Wajar Siasat Dengan Telus Pandora Papers - AMK

Sorotan

1

Suu Kyi Dijatuhi Hukuman Penjara 4 Tahun

2

Menara 188 Disewakan Kepada Syarikat Swasta, Hospitality 360

3

Rangnick Bermula Dengan Langkah Kanan Bersama United

4

Penyiar Pembunuh Industri Kreatif Hiburan Dalam Senyap!

Disyorkan untuk anda

Pendidikan 1 hari yang lalu

21,316 Pelajar Berhenti Sekolah Ketika Pandemik, Apa Sudah Jadi?

oleh Farhana Farush

Sukan 14 jam yang lalu

Piala AFF: Kemampuan Malaysia Jadi Tanda Tanya

Politik 14 jam yang lalu

MN Pasti Dibubar, UMNO Perlu Teruskan Perjuangan Politik Sendiri

oleh Farhana Farush

Semasa 8 jam yang lalu

Bintara Kanan Maritim Hadapi 32 Tuduhan Terima Suapan

oleh Nik Khaleef Fitri