Berita Terkini

5 jam yang lalu: 5,551 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 7 jam yang lalu: Perkembangan terbaharu kes Omicron akan diambil kira dalam SOP PRN Sarawak - Khairy 8 jam yang lalu: Pengembara yang tiba di KLIA dari negara berisiko tinggi akan dipakaikan peranti pengesanan sepanjang tempoh kuarantin - Khairy 8 jam yang lalu: Lapan kontak rapat kes Omicron akan menjalani ujian swab PCR hari ini - Khairy 8 jam yang lalu: Kes pertama varian Omicron dikesan di Malaysia pada 2 Disember melibatkan pengembara bukan warganegara dari Afrika Selatan - Khairy

IKUTI KAMI


Suntikan Dos Penggalak Boleh Ditawarkan Melalui MOVAK 2.0

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 31 Oct 2021 8:18PM

Dr Ismail Abdul Muttalib bertanyakan sesuatu kepada penduduk di Kampung Orang Asli Sungai Jempol, Maran, hari ini.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

MARAN - Proses suntikan dos penggalak vaksin COVID-19 kepada golongan sasar boleh dipercepatkan jika program Mobilisasi Vaksin Komuniti (MOVAK) diteruskan selepas fasa pertama berakhir 3 Oktober lalu.

Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Dr Ismail Abdul Muttalib berkata, buat masa ini pihaknya dengan kerjasama Kementerian Kesihatan dan Kementerian Perpaduan Negara sedang meneliti cadangan bagi memperkenalkan program MOVAK 2.0.

Ogos lalu, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dengan kerjasama Kementerian Perpaduan Negara memperkenalkan MOVAK 1.0 bagi mempercepatkan proses suntikan vaksin COVID-19 melalui Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK), kepada penduduk luar bandar dan komuniti Orang Asli. 

"Perkara ini kita sedang teliti dan bergantung kepada keperluan untuk meneruskan atau memperkenalkan program MOVAK 2.0 yang bukan sahaja memberi tumpuan kepada remaja berusia 12 hingga 17 tahun, tetapi juga untuk (suntikan) dos penggalak.

"Macam untuk dos penggalak ini, kita sedang cari jalan bagaimana cara untuk melaksanakannya, walaupun digalakkan, tetapi belum lagi menjadi arahan atau diwajibkan," katanya ketika ditemui media selepas Majlis Ramah Mesra Komuniti Orang Asli Kampung Sungai Jempol, di sini hari ini.

Menurut beliau, peratusan penduduk dewasa yang sudah menerima dos lengkap vaksin di Malaysia telah melebihi 95 peratus, dan pelaksanaan program seperti MOVAK boleh mempercepatkan usaha mencapai sasaran dikehendaki.

"Kalau boleh diteruskan (program seperti MOVAK) kita boleh cepatkan dan capai 100 peratus, apa salahnya kita teruskan," katanya.

Program MOVAK 1.0 dilaksanakan di tujuh negeri iaitu Pulau Pinang, Perlis, Kedah, Perak, Negeri Sembilan, Melaka dan Johor bermula 23 Ogos lalu. 

Secara keseluruhan, sebanyak 84,868 dos suntikan vaksin diperuntukkan bagi program inisiatif KPKT dan Kementerian Perpaduan Negara itu. 

Dr Ismail turut memaklumkan, keperluan untuk meneruskan program MOVAK juga perlu diambil kira memandangkan banyak pusat pemberian vaksin (PPV) sudah ditutup. 

Katanya, penutupan PPV itu menyukarkan penduduk luar bandar yang berada jauh dari fasiliti kesihatan untuk menerima suntikan vaksin dan suntikan dos penggalak seperti disarankan kerajaan. - Getaran, 31 Oktober 2021

Sorotan

1

Yasmin Hani Dan Shahrin Razali Berpisah

2

Jerman Ambil Tindakan Keras Untuk Menangani Kenaikan Kes COVID-19

3

COVID-19: 150 Pelajar SSP, Cyberjaya Jadi Kontak Rapat Dipindah Ke IAB

4

Dari Segambut Ke New York: Grab Rai Penyenaraian Bersejarah

Disyorkan untuk anda

Semasa 23 jam yang lalu

Berat Hati Petanda Buruk, Nelayan Dan Anak Lemas Di Laut

oleh Rafisqi Radhi

Sukan 3 jam yang lalu

Gangguan Seksual Harus Ditangani Sekarang - Faizal Azumu

oleh Julie Jalaluddin

Semasa 1 hari yang lalu

Gagal Fasih Bahasa Kebangsaan, Pelan Perpaduan Negara 'Bungkus' Tengah Jalan

oleh Aiman Sadiq

Semasa 12 jam yang lalu

Mangsa Sering Cerita Kisah Tanah Runtuh Di Cameron Highlands