Berita Terkini

1 jam yang lalu: Lapangan Terbang Baharu Mukah bakal sediakan aktiviti sokongan Koridor Tenaga Boleh Diperbaharui Sarawak (SCORE) - PM 1 jam yang lalu: 2 sekolah berasrama penuh di Perak rekod jangkitan COVID-19 2 jam yang lalu: Malaysia jana lebih RM33.9 bilion potensi pulangan perdagangan dan pelaburan bagi tempoh 8 minggu menerusi penyertaan di Expo 2020 Dubai -- PM 2 jam yang lalu: BN tidak akan bertanding pada PRN Sarawak, beri sokongan penuh kepada Gabungan Parti Sarawak - Mohamad Hasan 4 jam yang lalu: Polis kesan peserta konvoi bantah kenaikan harga barang

IKUTI KAMI


Penerima Geran MITRA Sejak 2019 Disiasat - SPRM

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 29 Oct 2021 8:04AM

Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sedang meneliti semua permohonan, laporan perbelanjaan dan program yang dikatakan telah dilaksanakan oleh penerima geran peruntukan Unit Transformasi Masyarakat India Malaysia (MITRA) sejak  2019 hingga 2021.

Ini susulan penahanan beberapa pengarah syarikat yang disyaki terlibat dengan penyelewengan geran peruntukan dikeluarkan MITRA, sejak beberapa hari lepas.

Menurut sumber  sebanyak 337 syarikat, persatuan dan badan bukan kerajaan (NGO) dikenal pasti telah diluluskan geran peruntukan oleh MITRA sejak 2019 hingga 2021 dengan peruntukan berjumlah kira-kira RM203 juta.

“Peruntukan paling tinggi yang diluluskan oleh MITRA ialah pada tahun 2019 iaitu melebihi RM90 juta. Peruntukan itu diluluskan kepada kira-kira 205 syarikat, persatuan dan NGO, dan daripada jumlah itu terdapat lapan syarikat memperoleh geran peruntukan lebih RM1 juta,” kata sumber itu.

Selasa lepas, SPRM mengumumkan penahanan 16 pengarah syarikat disyaki terlibat penyelewengan geran peruntukan MITRA.

Kesemua suspek ditahan dalam satu operasi besar-besaran di sekitar Lembah Klang bermula 25 Oktober, dan dianggarkan puluhan juta ringgit dilesapkan oleh kumpulan itu yang pada asalnya memohon geran peruntukan MITRA bagi melaksanakan program-program sosioekonomi masyarakat India di Malaysia.

Menurut sumber itu lagi, pasukan penyiasat SPRM mempunyai kekangan untuk menyiasat kesemua kira-kira 337 program yang telah disalurkan peruntukan, maka pendekatan diambil adalah memberikan fokus kepada peruntukan melebihi RM1 juta pada masa ini.

“Siasatan SPRM dalam dua fasa dengan Fasa Satu memberi tumpuan kepada kira-kira 27 syarikat, persatuan dan NGO yang telah menerima antara RM1 juta hingga RM9 juta. 

Bagi Fasa Dua pula SPRM akan bekerjasama dengan Kementerian Perpaduan Negara untuk menubuhkan pasukan khas siasatan dalaman bagi memberikan tumpuan ke atas kira-kira 310 syarikat yang telah menerima peruntukan di bawah RM 1 juta,” kata sumber berkenaan.

Sumber itu berkata bagi penerima geran peruntukan di bawah RM1 juta, pasukan penyiasat telah mengenal pasti syarikat-syarikat terbabit dan pasukan khas yang dibentuk daripada SPRM dan kementerian itu akan memanggil semua yang terlibat untuk mereka membuktikan bahawa semua geran yang diterima telah dibelanjakan sebagaimana yang dipohon. 

“Setakat hari ini, seramai 18 pengarah syarikat telah ditahan bagi membantu siasatan dan lebih ramai akan ditangkap memandangkan fokus tumpuan pasukan penyiasat di Fasa Satu ini ialah terhadap penerima-penerima geran bernilai RM1 juta dan lebih,” kata sumber itu.

Sumber itu juga berkata daripada 10 syarikat yang disiasat setakat ini,  didapati 80 peratus daripadanya telah menyalahgunakan dan menyeleweng peruntukan untuk kepentingan peribadi. - Bernama

Sorotan

1

Yasmin Hani Dan Shahrin Razali Berpisah

2

Jerman Ambil Tindakan Keras Untuk Menangani Kenaikan Kes COVID-19

3

COVID-19: 150 Pelajar SSP, Cyberjaya Jadi Kontak Rapat Dipindah Ke IAB

4

Dari Segambut Ke New York: Grab Rai Penyenaraian Bersejarah

Disyorkan untuk anda

Semasa 2 jam yang lalu

Kebenaran DSA 2022 Dan NATSEC 2022 Ditetapkan KKM Jika Omicron Meningkat

oleh Farhana Farush

Politik 2 jam yang lalu

BN Tidak Bertanding Di PRN Sarawak - Mohamad Hassan

Semasa 1 hari yang lalu

Siti Bainun Gagal Dapat Hak Jagaan 5 Anak Angkat

Semasa 18 jam yang lalu

24 Pelajar Maktab Mahmud Positif, Cetus Kluster Dah Pelangi

oleh Rafisqi Radhi