Berita Terkini

1 jam yang lalu: 6 lagi pelajar Maktab Mahmud Sik positif COVID-19 1 jam yang lalu: 98.2 peratus kes baharu COVID-19 kategori 1 dan 2 1 jam yang lalu: Malaysia sumbang vaksin Astrazeneca kepada Bangladesh, Laos - Khairy 1 jam yang lalu: Polis Klang Selatan lakukan 9 serbuan babitkan judi haram sejak 1 Disember hingga hari ini, rampas RM65,000 serta tahan 25 individu 1 jam yang lalu: Kes isu kerakyatan: Mahkamah rayuan tetapkan 22 Disember dengan rayuan kerajaan tangguh keputusan

IKUTI KAMI


Minum Arak Jenama Timah Hina Wanita Melayu

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 28 Oct 2021 7:36PM

Rusnah Aluai - Gambar dari media sosial

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Syarikat wiski tempatan yang mengguna pakai Timah sebagai jenama digesa menukar nama itu pada kadar segera kerana ia adalah penghinaan kepada wanita Melayu.

Rusnah Aluai (PKR - Tangga Batu) berkata, penggunaan nama Timah pada arak sangat mengelirukan dan ia boleh dibayangkan seperti “minum wanita Melayu’.

“Nama Timah itu sendiri dibayangkan dengan wanita Melayu seperti 'Kak Timah', 'Mak Timah' dan 'Makcik Timah'. Jadi, apabila kita minum wiski itu seolah-olah kita minum wanita Melayu.

"Timah ini panggil jenama lain ke? The Mines ke," katanya di Dewan Rakyat ketika perbahasan Undang-Undang Perihal Dagangan (Pindaan) 2021 dibahaskan.

Beliau turut mempersoalkan penggunaan lambang Kapten Speedy yang seolah-olah dilihat mengenakan kopiah dan berjanggut tebal.

“Tidak adakah gambar Kapten Speedy ini yang memakai topi, atau Timah ini tidak bolehkah kita panggil jenama lain,” tegasnya.

Syarikat pengeluar arak berkenaan sebelum ini dipetik sebagai berkata, nama jenama itu merujuk kepada logam timah, bersempena industri perlombongan bijih timah ketika Tanah Melayu ditadbir British.

Sebelum ini, Mufti Pulau Pinang, Wan Salim Wan Mohd Noor mencadangkan supaya label atau nama Timah pada botol arak berkenaan ditukar, kerana imej Kapten Speedy pada label arak berkenaan menyerupai imej seorang lelaki Islam memakai kopiah.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Idris Ahmad juga bersetuju dengan gesaan Mufti Pulau Pinang supaya syarikat pengeluar minuman beralkohol tersebut menukar jenama ‘Timah’ beserta gambar yang digunakan.

Idris berkata, perkara sebegitu bersifat provokasi, selain penggunaan nama yang boleh menimbulkan kekeliruan terhadap masyarakat dan agama.

"Ia tidak sepatutnya berlaku di negara ini," katanya. - Getaran, 28 Oktober 2021.

Sorotan

1

Suu Kyi Dijatuhi Hukuman Penjara 4 Tahun

2

Menara 188 Disewakan Kepada Syarikat Swasta, Hospitality 360

3

Rangnick Bermula Dengan Langkah Kanan Bersama United

4

Penyiar Pembunuh Industri Kreatif Hiburan Dalam Senyap!

Disyorkan untuk anda

Semasa 9 jam yang lalu

Nilai Rt COVID-19 Kembali Naik, 40 Lagi Kematian Direkodkan

oleh Susan Albert

Semasa 7 jam yang lalu

Bantahan Penduduk Kampung Baru Petanda Kegagalan Rina Harun

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 9 jam yang lalu

Jangan Berlengah, Segera Campur Tangan Kekang Manipulasi Harga Barang

oleh Aiman Sadiq

Pendidikan 6 jam yang lalu

Keciciran Pelajar Sekolah Semakin Menurun Berbanding 2018 - KPM

oleh Farhana Farush