Berita Terkini

3 jam yang lalu: Harga RON97 turun tiga sen kepada RM2.99 seliter, harga RON95 dan diesel kekal bagi tempoh 9 Dis - 15 Dis - Kementerian Kewangan 4 jam yang lalu: PDRM menawarkan diskaun kompaun saman terpilih sehingga 80 peratus bermula esok sehingga Ahad ini sempena 100 hari Aspirasi Keluarga Malaysia 5 jam yang lalu: 5G: DNB akan diminta adakan perbincangan mengenai model sistem rangkaian borong tunggal bersama Ahli-ahli Parlimen pembangkang – Annuar Musa 6 jam yang lalu: 5,020 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 7 jam yang lalu: Indonesia dijangka hantar 5,000 hingga 10,000 rakyatnya untuk bekerja di negara ini, bulan depan - M. Saravanan

IKUTI KAMI


Permohonan Moratorium Di Bawah PEMULIH Dilanjutkan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 27 Oct 2021 5:12PM

Mohd Shahar ketika Persidangan Dewan Negara di Bangunan Parlimen hari ini. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Permohonan moratorium di bawah Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) masih dibuka kepada peminjam yang memerlukan, kata Timbalan Menteri Kewangan I, Mohd Shahar Abdullah.

Shahar dalam sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini turut memaklumkan, pihak bank akan menyediakan pakej bantuan yang bersesuaian dengan kemampuan peminjam dan bersedia untuk memberi bantuan bayaran balik pinjaman bagi yang terjejas dan memerlukan.

“Justeru, mereka hanya perlu menghubungi bank masing-masing. Sekiranya permohonan moratorium ditolak, mereka boleh menghubungi Bank Negara Malaysia (BNM) secara terus melalui BNM TELELINK.

“Bagi peminjam lain yang juga terkesan dan memerlukan bantuan bayaran balik pinjaman selepas pakej PEMULIH tamat, bank akan terus menyediakan pakej bantuan termasuk pengurangan bayaran ansuran bulanan mengikut kemampuan peminjam,” ujarnya.

Beliau berkata demikian bagi menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abd Samad (PH) sama ada kerajaan akan melanjutkan pemberian moratorium kepada individu dan perusahaan serta bertanyakan jika pemberian moratorium tanpa faedah terakru akan diperkenalkan.

Sementara itu, Shahar juga memaklumkan, peminjam turut boleh memohon pelbagai program yang ditawarkan oleh Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) seperti Program Pengurusan Hutang, Skim Penyelesaian Pinjaman Kecil dan Skim Sokongan Daya Tahan Kewangan.

Program-program itu, kata beliau, dilaksanakan dengan kerjasama dan sokongan institusi perbankan, dan mempunyai ciri-ciri seperti ansuran bulanan yang berkurangan, pelanjutan tempoh bayaran balik dan program sokongan daya tahan kewangan.

Mengulas lanjut, beliau juga berkata, industri perbankan sudah mengumumkan Skim Pengurusan dan Ketahanan Kewangan (URUS) bagi golongan 50 peratus terbawah kumpulan pendapatan (B50) iaitu isi rumah berpendapatan sehingga RM5,880 yang masih terkesan akibat pandemik COVID-19, pada 14 Oktober lalu.

“Di bawah program ini, peminjam golongan B50 yang memenuhi syarat akan mendapat pengecualian faedah selama tiga bulan dan juga pilihan untuk mengurangkan bayaran ansuran pinjaman sehingga 24 bulan keseluruhannya,” katanya - Getaran, 27 Oktober 2021

Berita Berkaitan

1

Ekonomi 1 bulan yang lalu

Bajet 2022: Di Manakah Moratorium Buat Rakyat?

2

Semasa 1 bulan yang lalu

Moratorium Peminjam PTPTN Langkah Terbaik, Bantu Atasi Beban Kewangan

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Benarkan Moratorium Bersasar Untuk Peminjam PTPTN

4

Ekonomi 4 bulan yang lalu

Kerajaan Perlu Rangka Pelan Pemulihan Jangka Panjang - Pakar Ekonomi

Sorotan

1

Sindiket Rokok Seludup Tumpas, 2 Lelaki Ditahan

2

Atletico Mara, Liverpool Kekal Sempurna

3

'Red Notice' Filem Paling Banyak Ditonton Di Netflix

4

Singapura Sahkan 2 Kes Import Positif Varian Omicron

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 jam yang lalu

Perang Mulut MB Pahang-Pembangkang Isu Musang King

oleh Nik Khaleef Fitri

Semasa 1 hari yang lalu

Keputusan Kes ADUN Tronoh Didakwa Rogol Amah, Diketahui Esok

Singapura 1 hari yang lalu

Singapura Sahkan 2 Kes Import Positif Varian Omicron

Semasa 1 hari yang lalu

Skim Harga Maksimum Dilancar, Bendung Masalah Kenaikan Harga Barangan

oleh Rubini Nagarajah