Berita Terkini

1 jam yang lalu: Lapangan Terbang Baharu Mukah bakal sediakan aktiviti sokongan Koridor Tenaga Boleh Diperbaharui Sarawak (SCORE) - PM 1 jam yang lalu: 2 sekolah berasrama penuh di Perak rekod jangkitan COVID-19 2 jam yang lalu: Malaysia jana lebih RM33.9 bilion potensi pulangan perdagangan dan pelaburan bagi tempoh 8 minggu menerusi penyertaan di Expo 2020 Dubai -- PM 2 jam yang lalu: BN tidak akan bertanding pada PRN Sarawak, beri sokongan penuh kepada Gabungan Parti Sarawak - Mohamad Hasan 4 jam yang lalu: Polis kesan peserta konvoi bantah kenaikan harga barang

IKUTI KAMI


Gangguan Seksual Pandelela Rinong Perlu Penjelasan Lanjut

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 26 Oct 2021 4:58PM

Ahmad Faizal Azumu - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Isu gangguan seksual membabitkan atlet negara, pegawai serta jurulatih perlu ditangani dengan serius, kata Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu.

Beliau bagaimanapun berkata, penjelasan daripada pihak yang terlibat dalam aduan gangguan seksual seperti didedahkan ratu terjun negara, Datuk Pandelela Rinong perlu diperoleh sebelum sebarang tindakan lanjut dibuat.

“Seperti saya nyatakan dalam sidang media semalam, kita perlu mendapatkan penjelasan daripada Datuk Pandelela dan mereka yang terlibat dalam jenaka lucah atau sebagainya, sebelum tindakan sewajarnya diambil. Itu yang saya sebut dalam sidang media semalam.

“Saya mesti pertahankan kejadian buruk yang berlaku kepada Datuk Pandelela dan mana-mana atlet terkesan akibat perkara ini, kerana kita perlu pertahankan atlet-atlet yang mengharumkan nama negara,” katanya ketika persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menyatakan demikian ketika menjawab soalan tambahan Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman (Bebas) mengenai pendiriannya dan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) berhubung gangguan seksual melibatkan atlet.

Syed Saddiq yang juga bekas Menteri Belia dan Sukan turut meminta penjelasan terhadap cadangan penubuhan jawatankuasa tertinggi KBS bagi melihat aduan serta kes gangguan seksual.

Sementara itu, Ahli Parlimen Puchong Gobind Singh Deo (PH) bangkit mengemukakan Peraturan Mesyuarat 21(1), dan bertanya sama ada Ahmad Faizal selaku menteri sedar bahawa tiada had masa yang melibatkan sebarang aduan atau masalah jenayah.

“Apa yang dibangkitkan menteri ini berkenaan isu Pandelela, sebenarnya menteri ini tidak layak jadi menteri KBS kerana beliau tidak beri sokongan pada mereka atau apa yang disebut Pandelela.

“Saya nak tanya adakah menteri tahu bahawa tiada had masa melibatkan aduan masalah jenayah, dan kalau aduan itu walaupun lama ia patut diambil tindakan?” soalnya.

Peraturan Mesyuarat 21 (1) menyatakan, pertanyaan boleh diarahkan kepada semua menteri berkenaan untuk sebarang isu berkaitan jawatan, undang-undang atau usul yang berkaitan Majlis Mesyuarat, di bawah portfolio berkaitan.

Ahmad Faizal turut meminta Majlis Sukan Negara untuk menitikberatkan ‘gender training’ dalam semua latihan sukan. - Getaran, Selasa, 26 October 2021.

Berita Berkaitan

1

Sukan 21 jam yang lalu

Gangguan Seksual Harus Ditangani Sekarang - Faizal Azumu

2

Semasa 3 hari yang lalu

Dewan Rakyat Panas Isu Harga Barang Naik

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Ahli Parlimen Perlu Diberi Peruntukan Adil - Anwar

4

Ekonomi 1 minggu yang lalu

Caj DNB Kurang Daripada 20 Sen Bagi Setiap GB 5G Kepada Syarikat Telekomunikasi

Sorotan

1

Yasmin Hani Dan Shahrin Razali Berpisah

2

Jerman Ambil Tindakan Keras Untuk Menangani Kenaikan Kes COVID-19

3

COVID-19: 150 Pelajar SSP, Cyberjaya Jadi Kontak Rapat Dipindah Ke IAB

4

Dari Segambut Ke New York: Grab Rai Penyenaraian Bersejarah

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

2 Kenderaan Tertimbus, Pemandu Lori, MPV Disahkan Maut Dalam Tanah Runtuh

Sukan 1 hari yang lalu

Bonnie Bunyai Kekal Juara Dunia Powerlifting

Semasa 1 hari yang lalu

KTMB Tawar Tambang Percuma 3 Hari Kepada OKU

Semasa 6 jam yang lalu

Polis Kesan Peserta Konvoi Bantah Kenaikan Harga Barang