Berita Terkini

20 minit yang lalu: 5,020 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 1 jam yang lalu: Indonesia dijangka hantar 5,000 hingga 10,000 rakyatnya untuk bekerja di negara ini, bulan depan - M. Saravanan 3 jam yang lalu: Mahkamah Rayuan benar permohonan Najib untuk penangguhan pelaksanaan hukuman sementara menunggu rayuan di Mahkamah Persekutuan 4 jam yang lalu: Pasukan peguam bela Najib akan memohon untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman diputuskan Mahkamah Tinggi 4 jam yang lalu: Rayuan Najib untuk mengenepikan kesemua tujuh tuduhan Mahkamah Tinggi ditolak

IKUTI KAMI


Ivermectin: Hasil Kajian I-Tech Akan Dibentang Hujung Bulan Ini

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 26 Oct 2021 3:24PM

Gambar fail AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Hasil kajian ujian Keberkesanan Rawatan Ivermectin ke atas Pesakit COVID-19 Berisiko Tinggi (Kajian I-TECH) dijangka dibentangkan kepada pihak berkepentingan Kementerian Kesihatan (KKM) pada akhir bulan ini, Dewan Negara diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Dr Noor Azmi Ghazali berkata Kajian I-TECH telah lengkap pada proses merekrut pesakit seramai 500 orang dan kini dalam tempoh akhir analisis kajian.

“Setakat ini bukti untuk menyokong penggunaan Ivermectin bagi merawat atau mencegah jangkitan COVID-19 adalah sangat terhad. Pada 28 Julai, Cochrane Library mengeluarkan kenyataan tidak menyokong penggunaan ubat Ivermectin bagi mencegah atau merawat COVID-19 berlandaskan analisis sistematik terhadap 14 kajian klinikal melibatkan 1,678 peserta.

"Cochrane Library (satu koleksi pangkalan data) merumuskan keperluan untuk data kajian yang lebih berkualiti diterbitkan untuk dianalisis," katanya dalam sesi soal jawab pada persidangan Dewan Negara di sini.

Beliau menjawab soalan Senator Datuk Bashir Alias yang ingin tahu status Kajian I-TECH yang dijalankan KKM dan bukti saintifik di peringkat antarabangsa serta langkah diambil bagi mengatasi masalah penggunaan Ivermectin ketika ini.

Selain itu, Dr Noor Azmi berkata terdapat juga kajian klinikal berskala besar baru-baru ini melibatkan pesakit COVID-19 tidak dirawat di hospital dan mempunyai gejala ringan seperti percubaan Ivermectin to Prevent Hospitalisations in Patients With COVID-19 (IVERCORCOVID19) di Argentina dan percubaan bersama di Brazil yang mendapati Ivermectin tidak berkesan dalam mencegah kemasukan ke hospital.

Berhubung langkah yang diambil bagi mengatasi masalah penggunaan Ivermectin, beliau berkata Bahagian Penguatkuasaan Farmasi KKM sentiasa memantau dan memastikan produk kesihatan serta ubat yang dipasarkan berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) sebelum dijual kepada masyarakat.

Menurutnya, Bahagian Penguatkuasaan Farmasi menerima 175 aduan mengenai Ivermectin sepanjang tahun lepas hingga September 2021.

"Berdasarkan pengesahan yang dijalankan, sebanyak 17 premis telah diserbu pada 2020 dengan nilai rampasan berjumlah RM7,193 dan serbuan ke atas 43 premis dan 17 pemeriksaan pada tahun ini dengan nilai rampasan RM124,815," katanya.

Beliau turut memaklumkan sepanjang tahun lepas hingga kini, usaha pendidikan turut dijalankan dengan memuat naik 128 poster dan maklumat menerusi laman Facebook atau media sosial serta 10 poster adalah khusus berkaitan COVID-19. - Bernama

Sorotan

1

Sindiket Rokok Seludup Tumpas, 2 Lelaki Ditahan

2

Atletico Mara, Liverpool Kekal Sempurna

3

'Red Notice' Filem Paling Banyak Ditonton Di Netflix

4

Singapura Sahkan 2 Kes Import Positif Varian Omicron

Disyorkan untuk anda

Semasa 18 jam yang lalu

Pengembara Luar Perlu Jalani Ujian COVID-19, 6 Hari, Mulai Esok

Sukan 1 hari yang lalu

De Paula Sudah Cukup Matang - Cheng Hoe

Semasa 1 hari yang lalu

Keputusan Kes ADUN Tronoh Didakwa Rogol Amah, Diketahui Esok

Semasa 1 hari yang lalu

Kematian Tahanan Dan Banduan Dalam Lokap, PDRM Tubuh USJKT

oleh Rubini Nagarajah