Berita Terkini

1 jam yang lalu: 6 lagi pelajar Maktab Mahmud Sik positif COVID-19 1 jam yang lalu: 98.2 peratus kes baharu COVID-19 kategori 1 dan 2 1 jam yang lalu: Malaysia sumbang vaksin Astrazeneca kepada Bangladesh, Laos - Khairy 1 jam yang lalu: Polis Klang Selatan lakukan 9 serbuan babitkan judi haram sejak 1 Disember hingga hari ini, rampas RM65,000 serta tahan 25 individu 1 jam yang lalu: Kes isu kerakyatan: Mahkamah rayuan tetapkan 22 Disember dengan rayuan kerajaan tangguh keputusan

IKUTI KAMI


Bayaran Tidak Setimpal Hapus Minat Rakyat Dalam Sektor Perladangan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 20 Oct 2021 9:34PM

Gambar hiasan AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan tidak sewajarnya menggunakan alasan bahawa pekerja tempatan tiada minat bekerja dalam sektor perladangan bagi ‘menghalalkan’ usaha pengambilan tenaga kerja asing.

Setiausaha Agung Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), Kamarul Baharin Mansor berkata, kenyataan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Zuraida Kamaruddin bahawa pekerja tempatan sukar melakukan kerja menuai di sektor perladangan kerana tidak mampu memikul kelapa sawit yang berat adalah tidak adil kepada rakyat.

Tegasnya, isu utama yang menyebabkan rakyat tempatan tidak berminat bekerja di ladang adalah bayaran upah tidak setimpal dengan beban kerja dilakukan.

“Rakyat Malaysia sanggup bekerja di Australia dan Singapura sebagai pekerja kasar, berbahaya dan kotor disebabkan gaji yang baik,” katanya.

Kamarul Baharin berkata, Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi sepatutnya sudah membuat kajian berkaitan isu kekurangan pekerja tempatan dalam sektor perladangan.

Jelasnya, faktor bayaran upah adalah sebab utama pekerja tempatan tidak menceburi pekerjaan di sektor itu, yang sama sekali tidak berkaitan dengan keupayaan mereka memikul kelapa sawit.

Beliau berkata, kementerian itu perlu mengkaji faktor lain juga mengenai kekurangan pekerja tempatan dalam sektor terbabit, yang sering dianggap berat, kotor dan berbahaya.

“Upah pekerja tempatan di sektor perladangan adalah RM1,200 dan memerlukan kerja lebih masa untuk mencapai RM2,000.

“Mungkin tiba masanya kerajaan memberi inisiatif kepda pekerja tempatan yang bekerja di sektor perladangan dengan membayar gaji melebihi had Pendapatan Garis Kemiskinan Negara (PGK) sebanyak RM2,208 untuk kerja normal,” katanya.

Mengulas lanjut, Kamarul Baharin berkata,  MTUC sudah memberi pandangan semasa sesi libat urus dengan Zuraida pada 27 September lalu, berhubung keperluan penggajian pekerja asing.

“MTUC menegaskan bahawa syarikat mesti mengutamakan pekerja tempatan dalam penggajian semua sektor,” katanya.

Menurut Kamarul Baharin, MTUC tidak pernah dibabitkan dalam isu penggajian pekerja asing, malah tiada data dan kajian dikemukakan, sehingga pihaknya meragui kebenaran wujudnya keperluan mendesak dalam perkara itu.

Perkara itu, katanya, seolah-olah menyaksikan berlaku eksploitasi sehingga mencemarkan nama Malaysia di persada dunia.

"Kerajaan perlu menghalang syarikat yang mempunyai rekod buruk terhadap pekerja asing daripada menggajikan tenaga kerja itu.

“Sekatan, halangan dan ugutan kepada pekerja asing untuk menjadi ahli kesatuan sekerja memburukkan imej negara. MTUC perlu diberikan kesempatan untuk berjumpa pekerja asing sebelum mereka bekerja bagi mengelakkan buruh paksa berlaku,” katanya.

Zuraida baru-baru ini berkata, kerajaan akan membawa masuk seramai 32,000 pekerja asing untuk bekerja di sektor perladangan kerana rakyat tempatan tidak berminat untuk mengisi kekosongan pekerjaan itu walaupun ditawarkan gaji lumayan.

Ahli Parlimen Ampang itu turut menyatakan, sektor berkenaan kekurangan pekerja untuk kerja menuai dalam kalangan rakyat tempatan atas alasan berat dan susah. - Getaran, 20 Oktober 2021

Sorotan

1

Suu Kyi Dijatuhi Hukuman Penjara 4 Tahun

2

Menara 188 Disewakan Kepada Syarikat Swasta, Hospitality 360

3

Rangnick Bermula Dengan Langkah Kanan Bersama United

4

Penyiar Pembunuh Industri Kreatif Hiburan Dalam Senyap!

Disyorkan untuk anda

Luar Negara 4 jam yang lalu

Kes Libat Omicron Meningkat 50 Peratus Di UK

Semasa 1 hari yang lalu

NKVE Sesak Teruk Malam Tadi, Treler Rempuh Pembahagi Jalan

Sukan 15 jam yang lalu

Piala AFF: Kemampuan Malaysia Jadi Tanda Tanya

Pendidikan 5 jam yang lalu

Keciciran Pelajar Sekolah Semakin Menurun Berbanding 2018 - KPM

oleh Farhana Farush