Berita Terkini

28 minit yang lalu: 5,020 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 1 jam yang lalu: Indonesia dijangka hantar 5,000 hingga 10,000 rakyatnya untuk bekerja di negara ini, bulan depan - M. Saravanan 3 jam yang lalu: Mahkamah Rayuan benar permohonan Najib untuk penangguhan pelaksanaan hukuman sementara menunggu rayuan di Mahkamah Persekutuan 4 jam yang lalu: Pasukan peguam bela Najib akan memohon untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman diputuskan Mahkamah Tinggi 4 jam yang lalu: Rayuan Najib untuk mengenepikan kesemua tujuh tuduhan Mahkamah Tinggi ditolak

IKUTI KAMI


JPBNS Usaha Pujuk Masyarakat Penan Terima Vaksin COVID-19

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 20 Oct 2021 10:47AM

Douglas Uggah Embas (tengah) menghadiri taklimat Jabatan Kesihatan di Bahagian Miri dan lawatan program vaksinasi di kampus Universiti Curtain di Miri, hari ini.

oleh

Rosli Amit

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

MIRI - Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak (JPBNS) akan mencari jalan untuk memujuk masyarakat Penan yang masih enggan menerima suntikan vaksin COVID-19.

Pengerusinya, Datuk Amar Douglas Uggah Embas berkata, ini bagi memastikan kaum minoriti di Sarawak itu mendapat vaksinasi dengan segera.

Menurut beliau, kerajaan akan mendapatkan bantuan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan wakil rakyat kawasan berkaitan untuk mencari langkah bagi memujuk mereka.

“Kita mempunyai bekalan vaksin CanSino. Vaksin dos tunggal ini adalah pilihan terbaik kepada mereka dan pasukan perubatan kita akan pergi ke penempatan etnik berkenaan,” katanya

Beliau berkata demikian ketika menghadiri taklimat Jabatan Kesihatan di Bahagian Miri dan lawatan program vaksinasi di kampus Universiti Curtain di sini, semalam.

Uggah dimaklumkan dengan situasi dialami JPBNS oleh Pegawai Kesihatan Miri, Dr Raviwharmman Packierusamy mengenai situasi berkenaan.

Dr Raviwharmman berkata, Jabatan Kesihatan Miri telah mencuba enam sesi penglibatan berbeza untuk mendapatkan persetujuan komuniti terbabit namun gagal menghasilkan sebarang kejayaan.

“Kami telah berusaha menggunakan khidmat pegawai kerajaan, wakil rakyat, ahli berpengaruh dalam komuniti dan NGO untuk memujuk mereka tetapi tidak berhasil," ujarnya.

Komuniti tersebut jelas beliau, tidak mempunyai masalah dengan rawatan atau prosedur perubatan biasa namun mereka menolak untuk divaksin.

"Mereka melarikan diri dengan pergi ke dalam hutan semasa pasukan vaksinasi kami tiba. Situasi ini menjadi antara cabaran besar dalam program pemberian vaksin,” katanya.

Senario tersebut jelas Dr Raviwharmman, berbeza dengan komuniti Penan yang tinggal di kawasan Belaga di Bahagian Kapit.

“Saya telah diberitahu Residen Kapit Nyurak Keti, mereka yang menetap di Kapit lebih mudah menerima program vaksinasi yang dijalankan.

"Bagi Penan di kawasan Ulu Baram, mereka tinggal berselerak di enam penempatan," tambahnya.- Getaran, 19 Oktober 2021

Sorotan

1

Sindiket Rokok Seludup Tumpas, 2 Lelaki Ditahan

2

Atletico Mara, Liverpool Kekal Sempurna

3

'Red Notice' Filem Paling Banyak Ditonton Di Netflix

4

Singapura Sahkan 2 Kes Import Positif Varian Omicron

Disyorkan untuk anda

Semasa 23 jam yang lalu

Wujud Diskriminasi KKM Terhadap SOP Masjid Untuk Rapatkan Saf Solat

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Rosmah Gagal Dalam Permohonan Gugurkan Sri Ram, Batalkan Kes Rasuah

Sukan 7 jam yang lalu

Sukan SEA Ke-31 Pada 12 Hingga 23 Mei Tahun Depan - MOM

Semasa 3 jam yang lalu

Hakim Mahkamah Tinggi Tidak Tersalah Jatuh Hukum Kes Najib

oleh Aiman Sadiq