Berita Terkini

2 jam yang lalu: COVID: Tujuh kluster baharu dikenal pasti, kluster aktif kini 506 - KP Kesihatan 2 jam yang lalu: COVID: 5,726 kes baharu hari ini, jumlah kumulatif kes kini 2,442,224 - KP Kesihatan 2 jam yang lalu: COVID: 5,607 kes sembuh dilapor hari ini, 598 dirawat di ICU dengan 308 kes perlukan bantuan pernafasan - KP Kesihatan 2 jam yang lalu: Nestlé Malaysia sasar kutip 25 tan bahan kitar semula sebulan 4 jam yang lalu: Sektor perladangan sawit akan terima 32,000 pekerja asing dengan SOP ketat

IKUTI KAMI


Monsun Timur Laut, Jangkaan Banjir November Hingga Januari

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 13 Oct 2021 4:30PM

Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Empat hingga enam episod hujan lebat signifikan yang boleh menyebabkan banjir dijangka berlaku dalam fasa awal Monsun Timur Laut bermula November sehingga Januari tahun depan.

Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia), Muhammad Helmi Abdullah berkata, pihaknya menjangkakan episod hujan lebat disebabkan Monsun Timur Laut itu terbahagi kepada dua peringkat.

“Episod hujan lebat itu dijangka berlaku di Kelantan, Terengganu dan Pahang pada bulan November hingga Disember, manakala mulai Disember hingga Januari 2022, ia dijangka tertumpu di Johor, Sabah dan Sarawak.

“Bagaimanapun, ketika luruan udara sejuk yang kuat, ia juga boleh mempengaruhi keadaan cuaca negeri di Pantai Barat Semnanjung Malaysia,” katanya.

Muhammad Helmi berkata, jangkaan jumlah hujan tertinggi ketika Monsun Timur Laut 2021/2022 adalah pada November dan Disember 2021 di negeri Pantai Timur Semenanjung Malaysia.

“Pada November dan Disember, Kelantan dan Terengganu dijangka menerima taburan hujan melebihi purata iaitu antara 450 mm hingga 1,000 mm.

“Pada Januari hingga Mac 2022, secara amnya semua negeri di Semenanjung, Sabah dan Sarawak dijangka menerima hujan pada paras purata.

“Bagaimanapun, di pedalaman dan barat Sarawak serta timur Sabah yang dijangkakan menerima hujan melebihi purata pada Januari iaitu antara 350 mm hingga 950 mm,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan komited dalam usaha meningkatkan kesiapsiagaan bersama agensi pengurusan bencana dan masyarakat dalam menghadapi impak banjir yang kerap melanda negara, terutamanya ketika musim tengkujuh. - Getaran, 13 Oktober 2021

Sorotan

1

Tak Tahan Dengan Isteri, Lelaki Minta Dipenjarakan

2

Mahkamah Benar Najib Pinda Tarikh Pelepasan, Pemulangan Pasport Ke Singapura

3

Warga Malaysia Di Singapura Mahu Pulang, Namun Berbelah-Bahagi

4

13 Penyanyi Berkumpulan Wanita Malaysia Dari 80-an Sehingga Kini

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Pamer Aksi Berbahaya, 9 'Superman' Ditahan

oleh Nik Khaleef Fitri

Sukan 1 hari yang lalu

Quartararo Rangkul Mahkota MotoGP Pertama Selepas Bagnaia Terbabas

Sukan 1 hari yang lalu

Verstappen Sekat Kemaraan Hamilton Untuk Menang GP AS

Luar Negara 6 jam yang lalu

Tak Tahan Dengan Isteri, Lelaki Minta Dipenjarakan