Berita Terkini

13 jam yang lalu: PKPD di POS Betau, Mukim Ulu Jelai, Lipis, Pahang mulai 20 Okt hingga 2 Nov - MKN 13 jam yang lalu: Usahawan kosmetik, Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau Sajat dilaporkan berhijrah ke Australia 15 jam yang lalu: Persekutuan Sukan SEA mengesahkan Sukan SEA Ke-31 di Hanoi, Vietnam akan berlangsung pada Mei 2022 16 jam yang lalu: Kerajaan sedang perinci satu SOP dan 9 garis panduan COVID-19 bagi peralihan ke fasa endemik - Hishammuddin 17 jam yang lalu: Mitsubishi Motors Malaysia (MMM) lantik Shinya Ikeda sebagai CEO yang baharu berkuat kuasa 11 Oktober 2021

IKUTI KAMI


Statistik Kadar Jenayah Klang Mengelirukan, Tidak Tepat Sama Sekali - Arjunaidi

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 04 Oct 2021 9:44PM

Arjunaidi Mohamed - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Data dari statistik yang dikeluarkan sebuah badan tinjauan antarabangsa berhubung tahap keselamatan di Klang disifatkan sebagai amat mengelirukan dan tidak tepat sama sekali.

Ketua Polis Selangor, Datuk Arjunaidi Mohamed berkata, antara lain tinjauan itu mengklasifikasikan Klang sebagai bandar yang memiliki kadar jenayah tertinggi dan tahap keselamatan terendah antara semua negara ASEAN.

Menurut beliau, maklumat yang terkandung dalam artikel itu berkaitan indeks jenayah (crime index) dan indeks keselamatan (safety index) tidak dapat dipastikan kesahihan serta sumbernya.

"Pihak polis ingin memaklumkan kepada masyarakat bahawa berita yang disiarkan adalah mengelirukan dan tidak benar sama sekali.

"Kaedah kajian secara kualitatif dan kuantitatif serta bilangan responden juga tidak menggambarkan atau mewakili keseluruhan masyarakat di daerah Klang," katanya di sini.

Arjunaidi berkata, statistik Polis Diraja Malaysia (PDRM) Kontinjen Selangor mulai dari 1 Januari hingga 30 September lalu mendapati, jenayah kekerasan di daerah berkenaan melebihi nilai ambang sebanyak 31.76 kes atau bersamaan dengan 6 peratus.

Beliau menyatakan demikian sebagai mengulas tinjauan dibuat sebuah
badan antarabangsa, dikenali sebagai Numbeo.

Menurut Numbeo, data menunjukkan bahawa Klang adalah bandar paling tidak selamat di Asia Tenggara dan keempat paling tidak selamat di Asia dengan kadar jenayahnya yang mencapai 68.22 peratus.

Mengulas lanjut, Arjunaidi berkata, jenayah harta benda pula bagi tempoh sama merekodkan nilai ambang iaitu 195.44 kes atau bersamaan dengan 13 peratus.

Beliau berkata, secara keseluruhannya, sepanjang tempoh berkenaan daerah Klang berada di bawah nilai ambang iaitu sebanyak 163.68 kes atau bersamaan dengan 8 peratus.

"Justeru, orang ramai dinasihatkan tidak gusar atau bimbang dengan laporan dikeluarkan laman sesawang itu kerana ia tidak menggambarkan statistik dan fakta sebenar kejadian jenayah yang berlaku di daerah Klang," katanya. - Getaran, 4 Oktober 2021

Sorotan

1

Pendaftaran Larian Maya Maraton Antarabangsa Jambatan Pulau Pinang Dibuka 22 Oktober

2

Muzz Amer Teruja ‘Prebet Sapu’ Ditayangkan Di Panggung

3

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

4

3 Pelajar Antara 18 Ditahan Terlibat Parti Liar Di Melaka

Disyorkan untuk anda

Sukan 14 jam yang lalu

SEAGF Putuskan Sukan SEA Ke-31 Dianjur Pada Mei Tahun Depan

Semasa 17 jam yang lalu

Tohmahan Salah Laku Pegawai PDRM Bukan Perkara Baharu - Azri Ahmad

oleh Fitri Nizam

Sukan 2 jam yang lalu

Pendaftaran Larian Maya Maraton Antarabangsa Jambatan Pulau Pinang Dibuka 22 Oktober

Semasa 12 jam yang lalu

PRN Melaka: SPR Nafi Syarat Vaksin Lengkap Bagi Pemilih