Berita Terkini

8 jam yang lalu: COVID: Hanya 1.5 peratus daripada 6,630 kes baharu kategori 3, 4 dan 5 8 jam yang lalu: Presiden, pengarah dan ketua pegawai eksekutif CIMB Niaga letak jawatan 8 jam yang lalu: TUDM adakan FTX Eksesais Paradise 8/2021 di beberapa pangkalan udara di Semenanjung Malaysia mulai hari ini hingga 2 November depan 9 jam yang lalu: Piala Malaysia: 3 pasukan Kumpulan C dapat kemenangan percuma selepas NSFC tidak meneruskan baki saingan Piala Malaysia 2021 akibat COVID-19 9 jam yang lalu: Permohonan kerajaan sekat guna dana US$340 juta dikaitkan dengan 1MDB didengar 6 Disember

IKUTI KAMI


Labuan Hadapi Isu Kekurangan Bekalan Telur Di Pasaran

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 16 Sep 2021 5:11PM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

LABUAN - Kedai-kedai runcit di seluruh pulau bebas cukai ini berhadapan isu kekurangan bekalan telur ekoran para pembekal di Sabah mengurangkan kuota bekalan mingguan kepada  bulanan.

Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) Labuan, Dr Marysia James Abie berkata kekurangan bekalan yang berlarutan hampir dua minggu itu adalah berikutan arahan JPV Sabah kepada pengeluar telur tempatan (ladang ternakan ayam) untuk mengurangkan jumlah eksport sejak 20 Ogos lepas.

“Bekalan telur di Sabah berkurangan ekoran permintaan pengguna domestik yang melebihi pengeluaran,” katanya kepada Bernama hari ini.

Dr Marysia berkata ekoran arahan itu, jumlah dieksport telur ke Labuan telah berkurangan daripada 500,000 biji seminggu ke 500,000 biji sebulan.

“Isu ini hanya sementara sahaja kerana kita telah menghubungi rakan kita di Sabah bagi membantu menyelesaikan masalah ini dan kita diberitahu bahawa ladang-ladang ternakan ayam di sana sedang meningkatkan pengeluaran,” katanya.

Dr Marysia berkata penyelesaian lain adalah untuk membenarkan eksport telur dari Sarawak dan Semenanjung ke pulau ini.

“Kita menjangkakan bekalan akan kembali normal dalam masa satu atau dua minggu akan datang, kita berharap pengguna dapat memahami situasi ini, kita akan memainkan peranan untuk menyelesaikan kekurangan bekalan ini,” katanya.

Bernama dimaklumkan bahawa bekalan telur menyusut di Sabah berikutan pandemik COVID-19 yang menyebabkan ramai orang memilih untuk kerap memasak  sekali gus mencetuskan pembelian panik.

Kebanyakan pihak pengusaha ladang ternakan ayam mengakui pandemik adalah faktor yang mempengaruhi keputusan orang ramai untuk menjadi lebih mandiri dalam penyimpanan sumber makanan. - Bernama

Sorotan

1

Tindakan Tatatertib Kepada Penjawat Awam Enggan Terima Vaksin - KSN

2

Belajarlah Dari Korea! Bagaimana BTS, 'Squid Game' Takluk Dunia

3

Ronaldo Pakai Salah Jersi, Madame Tussauds Akan Buat Pertukaran

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

DUN Sarawak Dibubar Sehari Dua Lagi?

oleh Rosli Amit

Semasa 13 jam yang lalu

Taman-Taman Negara Johor Dibuka Bermula November

oleh Izlaily Nurul Ain Hussein

Sukan 1 hari yang lalu

Terbuka Denmark: Liew Daren Akan Bertemu Lee Zii Jia

Semasa 1 hari yang lalu

CPF Kelantan Catat Rampasan Lebih RM1 Juta, Serbu 4 Premis 'Online'

oleh Siti Norhidayatidayu Razali