Berita Terkini

9 jam yang lalu: COVID: Hanya 1.5 peratus daripada 6,630 kes baharu kategori 3, 4 dan 5 9 jam yang lalu: Presiden, pengarah dan ketua pegawai eksekutif CIMB Niaga letak jawatan 9 jam yang lalu: TUDM adakan FTX Eksesais Paradise 8/2021 di beberapa pangkalan udara di Semenanjung Malaysia mulai hari ini hingga 2 November depan 9 jam yang lalu: Piala Malaysia: 3 pasukan Kumpulan C dapat kemenangan percuma selepas NSFC tidak meneruskan baki saingan Piala Malaysia 2021 akibat COVID-19 9 jam yang lalu: Permohonan kerajaan sekat guna dana US$340 juta dikaitkan dengan 1MDB didengar 6 Disember

IKUTI KAMI


Pembelajaran Bersemuka, Ibu Bapa Dibenar Tidak Hantar Anak Bersekolah - Menteri

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 12 Sep 2021 5:56PM

Ibu bapa yang tidak menghantar anak ke sekolah kerana bimbangkan ancaman COVID, tidak dianggap sebagai kesalahan disiplin dan tiada surat amaran akan dikeluarkan. - Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Ibu bapa atau penjaga boleh memilih sama ada mahu menghantar anak ke sekolah atau tidak, sebaik sesi persekolahan secara bersemuka 3 Oktober depan.

Menteri Pendidikan Datuk Dr Mohd Radzi Jidin berkata, taklimat pengoperasian sekolah petang tadi menyatakan bahawa, ibu bapa yang enggan menghantar anak ke sekolah kerana bimbang dengan penularan virus COVID-19 tidak dianggap satu kesalahan disiplin.

Menurut beliau, mereka hanya perlu memaklumkan ketidakhadiran murid kepada pihak sekolah untuk tujuan rekod kedatangan.

"Perkara itu akan diguna pakai hingga penghujung sesi persekolahan tahun ini," katanya dalam satu sidang media yang turut disiarkan secara langsung di Facebook rasmi Kementerian Pendidikan.

Mohd Radzi memberitahu, pembukaan semula sesi persekolahan akan menggunakan kaedah penggiliran murid secara mingguan.

“Kapasiti kehadiran murid setiap minggu ditetapkan pada kadar 50 peratus daripada jumlah keseluruhan, bagi mengurangkan bilangan pelajar di dalam kelas dan risiko penularan COVID-19.

“Langkah tersebut adalah bagi memastikan murid mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, beliau berkata, penggal sekolah bagi tahun ini  akan dilanjutkan sehingga Mac 2022, apabila banyak jadual terpaksa dirombak akibat terjejas dengan pandemik COVID-19.

"Anak-anak kita akan kekal dalam kelas masing-masing seperti mana pada hari ini untuk bulan Januari dan Februari 2022, sebelum naik ke kelas (darjah) berikutnya pada Mac 2022," katanya.

Setiap kelas jelasnya lagi, perlu memiliki pengudaraan baik dan menggalakkan penggunaan kipas.

“Semua murid serta tenaga pengajar diwajibkan memakai pelitup muka di kawasan persekolahan dan pemakaian pelitup muka berganda sangat digalakkan.

“Bagi waktu rehat pula, semua murid diminta makan di dalam kelas dengan seliaan guru. Namun bagi kelas yang menggunakan penyaman udara, murid hanya dibenarkan makan di ruang terbuka, juga bawah kawalan tenaga pengajar," katanya.

Mohd Radzi menegaskan, ujian saringan COVID-19 akan dilaksanakan sekiranya ada murid yang didapati bergejala ketika berada di sekolah.

“Bagi pengurusan asrama, setiap pelajar akan diminta melakukan ujian kendiri COVID-19 sebanyak 3 kali, iaitu semasa pendaftaran masuk, hari ke enam dan hari ke-14,” jelasnya.

Pengurusan sekolah yang mempunyai kes positif COVID-19 jelas beliau, wajib dilaporkan kepada Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) dan sisitem aplikasi data COVID-19.

“Pihak PKD selepas itu akan membuat penilaian  risiko bagi menentukan tindakan seterusnya,” katanya. - Getaran, 12 September 2021.

Sorotan

1

Tindakan Tatatertib Kepada Penjawat Awam Enggan Terima Vaksin - KSN

2

Belajarlah Dari Korea! Bagaimana BTS, 'Squid Game' Takluk Dunia

3

Ronaldo Pakai Salah Jersi, Madame Tussauds Akan Buat Pertukaran

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Neelofa, Suami Kemuka Representasi Mohon Tarik Balik Tuduhan

Semasa 14 jam yang lalu

Najib Arah Zahid Lanjut Kontrak UKSB - Saksi

Semasa 17 jam yang lalu

Lelaki Maut Nahas 2 Kenderaan

oleh Ardyhansah Amat

Semasa 13 jam yang lalu

Pakai Semula Pelitup Muka Selepas Makan - Khairy Jamaluddin

oleh Farhana Farush