Berita Terkini

2 jam yang lalu: COVID: Tujuh kluster baharu dikenal pasti, kluster aktif kini 506 - KP Kesihatan 2 jam yang lalu: COVID: 5,726 kes baharu hari ini, jumlah kumulatif kes kini 2,442,224 - KP Kesihatan 2 jam yang lalu: COVID: 5,607 kes sembuh dilapor hari ini, 598 dirawat di ICU dengan 308 kes perlukan bantuan pernafasan - KP Kesihatan 3 jam yang lalu: Nestlé Malaysia sasar kutip 25 tan bahan kitar semula sebulan 5 jam yang lalu: Sektor perladangan sawit akan terima 32,000 pekerja asing dengan SOP ketat

IKUTI KAMI


Jakim Diarah Buat Draf Baharu SOP Solat Jemaah Di Masjid, Surau

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 11 Sep 2021 4:49PM

Jakim diarah untuk membuat draf ketetapan baharu mengenai SOP berkaitan solat berjemaah di masjid dan surau untuk dijadikan panduan kepada semua negeri. - Gambar Sadiq Asyraf

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) diarah untuk membuat draf ketetapan baharu mengenai prosedur operasi standard (SOP) berkaitan solat berjemaah di masjid dan surau untuk dijadikan panduan kepada semua negeri.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Idris Ahmad berkata perkara itu adalah sejajar dengan hasrat kerajaan untuk mempersiapkan negara bagi memasuki fasa endemik COVID-19 pada penghujung Oktober ini, selepas 80 peratus penduduk menerima dos lengkap vaksin COVID-19.

Menurut Idris, beliau juga akan mengadakan pertemuan dengan mufti-mufti, Kementerian Kesihatan (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dalam masa terdekat bagi membincangkan beberapa cadangan yang boleh diambil termasuk memberi ruang kapasiti yang lebih luas untuk umat solat berjemaah di masjid dan surau dengan langkah-langkah keselamatan yang rapi.

"Selain itu, cadangan untuk menjadikan lebih banyak surau biasa termasuk surau-surau di pejabat sebagai tempat mendirikan solat Jumaat juga akan turut dibincangkan bersama pihak berkuasa agama negeri.

"Kerajaan memberi perhatian serius terhadap kemudahan solat berjemaah di masjid dan surau serta aktiviti berkaitannya," katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata semua ketetapan yang akan dibuat kelak turut mengambil kira titah nasihat, pandangan dan perkenan Yang di-Pertuan Agong serta Sultan dan Raja negeri-negeri yang bertanggungjawab mengenai urusan hal ehwal Islam di negara ini.

"Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) memberi jaminan akan terus berusaha bersama pihak berkuasa agama negeri dalam perkara berkaitan hal ehwal agama Islam agar ia dapat dilaksanakan dengan lebih teratur serta menurut lunas perundangan.

"Saya amat berharap agar masyarakat khususnya umat Islam memahami bahawa sebarang keputusan yang akan dibuat oleh pihak kerajaan dalam setiap perkara, keselamatan rakyat adalah perkara yang paling menjadi keutamaan," katanya. - Bernama

Sorotan

1

Tak Tahan Dengan Isteri, Lelaki Minta Dipenjarakan

2

Mahkamah Benar Najib Pinda Tarikh Pelepasan, Pemulangan Pasport Ke Singapura

3

Warga Malaysia Di Singapura Mahu Pulang, Namun Berbelah-Bahagi

4

13 Penyanyi Berkumpulan Wanita Malaysia Dari 80-an Sehingga Kini

Disyorkan untuk anda

Semasa 5 jam yang lalu

2,797 Mesin Penapis Air Dirampas, Babit Nilai RM7.5 Juta

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 1 hari yang lalu

Malaysia Benarkan Kemasukan 32,000 Pekerja Ladang Termasuk Dari Indonesia

Semasa 3 jam yang lalu

Gangguan Seksual Pandelela Rinong Perlu Penjelasan Lanjut

oleh Mastura Malak

Semasa 1 hari yang lalu

Sindiket Edar Dadah, Wanita Antara 3 Ditahan

oleh Mira Adilah Azmi