Berita Terkini

7 minit yang lalu: AirAsia dinobatkan sebagai Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terkemuka Asia untuk tahun ke-5 8 minit yang lalu: Taman Negara Johor dibuka bermula 1 November 2 jam yang lalu: PM ucap takziah kepada keluarga anggota bomba Mohd Diya Che Jusoh yang meninggal dunia ketika sertai operasi menyelamat mangsa banjir di Melaka 2 jam yang lalu: Dasar Pengurangan Risiko Bencana Kebangsaan sedang digubal bagi perkasa pengurusan risiko bencana - PM 2 jam yang lalu: India longgar peraturan kuarantin untuk pengembara asing

IKUTI KAMI


PM Saran Kukuhkan Kerjasama ASEAN-China Untuk Pemulihan Ekonomi Serantau

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 10 Sep 2021 2:30PM

Ismail Sabri berkata dengan mewujudkan persekitaran yang baik untuk kerjasama strategik, ASEAN dan China mampu mengatasi krisis pandemik. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerjasama antara ASEAN dan China dapat terus ditingkatkan untuk pemulihan ekonomi daripada pandemik dengan memperhebatkan perdagangan dan pelaburan terbuka, mengukuhkan Kerjasama Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) dan fokus pada “gelembung perjalanan” rentas sempadan, kata Perdana Menteri.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata dengan memperkuatkan pemusatan ASEAN dan fokus pada mewujudkan persekitaran yang baik untuk kerjasama strategik, baik ASEAN mahupun China mampu mengatasi krisis pandemik dan muncul lebih mantap dan berdaya tahan.

“Seperti yang digariskan dalam Kerangka Pemulihan Ekonomi ASEAN, kita perlu berusaha untuk mengekalkan hubungan rantaian bekalan tanpa gangguan dan mempermudahkan pergerakan barangan dan perkhidmatan penting dengan menghapuskan halangan perdagangan yang tidak perlu.

“Dan dengan menggunakan kembali langkah perdagangan baharu, kita akan mendekatkan diri hampir kepada kadar pertumbuhan ekonomi pra-pandemik,” katanya dalam mesej menerusi rakaman video sempena Ekspo China-ASEAN ke-18 hari ini.

Ismail Sabri berkata malah, ini lebih penting bagi perusahaan kecil dan sederhana (PKS) kerana perniagaan PKS inilah yang menjadi tulang belakang ekonomi, dan menekankan bahawa sudah tiba waktunya bagi ASEAN dan China untuk mempromosikan kerjasama dalam perkongsian ekonomi digital, justeru, memudahkan kecepatan penggunaan teknologi dalam kalangan PKS.

Beliau turut menyatakan RCEP, yang akhirnya ditandatangani setelah lapan tahun rundingan, menunjukkan kepada dunia bahawa ASEAN, bersama-sama rakan Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA) termasuk China, komited untuk rantaian bekalan transnasional dan mengekalkan pasaran terbuka di tengah-tengah penularan pandemik global.

“Ketika kita mengubah kesulitan menjadi peluang, RCEP, sebaik sahaja ia bermula, akan berfungsi sebagai alat dalaman yang akan membantu mengemudi rantau kita menuju pemulihan dan pertumbuhan masa depan,” kata perdana menteri.

“Perjanjian ini memberikan banyak peluang untuk meningkatkan rantaian bekalan serantau dan bagi perniagaan mempelbagaikan jaringan pengeluaran masing-masing. Ini sangat mustahak untuk integrasi yang lancar ke dalam ekonomi global.”

Sebagai rakan penting ASEAN, Ismail Sabri berkata mungkin terdapatnya inisiatif bersama berkaitan gelembung perjalanan dan pengaturan kuarantin yang boleh ditinjau antara ASEAN dan China.

“Dengan berbuat demikian, kita akan berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk menghidupkan kembali bukan hanya industri pelancongan tetapi juga saling hubung antara manusia.

“Begitu juga, kerjasama dalam bidang lain seperti pengiktirafan bersama dokumen pensijilan vaksinasi,” tambahnya.

Perdana Menteri turut mengetengahkan usaha untuk mengembalikan hubungan sesama insan memandangkan pandemik telah menyebabkan pengetatan sempadan, dengan perjalanan masih dianggap sebagai aktiviti berisiko tinggi.

“Justeru, amatlah menggembirakan bahawa ASEAN kini aktif mengembangkan kerangka pengaturan koridor perjalanan untuk memudahkan perdagangan dan pelaburan rentas sempadan. Ini, sebaliknya juga akan menjadikan rantau ini lebih stabil bagi pemulihan dan pertumbuhan ekonomi.

“Walaupun kita telah berjaya menerusi usaha bersama, masih banyak lagi yang boleh dicapai. Setakat ini, China telah memainkan peranan penting kepada ASEAN, terutama menjadi antara rakan terawal  menawarkan bantuan semasa pandemik ini.

“Saya optimis ASEAN dan China dapat terus meningkatkan kerjasama strategik ini ke tahap yang lebih tinggi.

“Melalui komitmen bersama, kolaborasi ini telah menjadikan ASEAN dan China rakan dagang terbesar untuk satu sama lain tahun lepas,” kata Ismail Sabri.

Pada tahun 2020, China kekal sebagai destinasi eksport terbesar di Malaysia dengan jumlah eksport ke China meningkat menjadi US$37.92 bilion dan menyumbang 16.2 peratus daripada jumlah eksport Malaysia.

Diadakan di Nanning, China bermula 10-13 September, CAEXPO adalah salah satu pameran utama yang disokong oleh kerajaan China.

Tahun ini ia kembali diadakan secara hibrid untuk kali kedua. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 minggu yang lalu

Bajet 2022 Perlu Tertumpu Kepada Kelangsungan Hidup PKS - SAMENTA

2

Semasa 3 minggu yang lalu

PM Setuju Libatkan Johor Dalam J/Kuasa Khas Bincang Buka Sempadan Malaysia-Singapura

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Pelancongan Rentas Sempadan Antara ASEAN-China Penting Kepada Pemulihan - Ismail Sabri

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Jawatan 3 Duta Khas Kekal - PMO

Sorotan

1

Kedamaian Rimba Buat Warga Kota

2

3 Lelaki Didakwa Tipu Ahli Perniagaan

3

SPRM Wajar Siasat Dengan Telus Pandora Papers - AMK

4

Dr Suhaini Tokoh Perdana Maulidur Rasul 2021

Disyorkan untuk anda

Semasa 20 jam yang lalu

SPRM Wajar Siasat Dengan Telus Pandora Papers - AMK

oleh Farhana Farush

Semasa 18 minit yang lalu

Pandelela Pernah Jadi Mangsa Buli, Lawak Lucah

oleh Farhana Farush

Politik 6 jam yang lalu

Kuasa Besar Undi 18, Budaya Politik Lama Perlu Dihapuskan

oleh Aiman Sadiq

Semasa 22 jam yang lalu

Lelaki Malaysia Ditahan Di Australia Bukan Keldai Dadah

oleh Izlaily Nurul Ain Hussein