Berita Terkini

1 jam yang lalu: Persekutuan Sukan SEA mengesahkan Sukan SEA Ke-31 di Hanoi, Vietnam akan berlangsung pada Mei 2022 2 jam yang lalu: Kerajaan sedang perinci satu SOP dan 9 garis panduan COVID-19 bagi peralihan ke fasa endemik - Hishammuddin 2 jam yang lalu: Mitsubishi Motors Malaysia (MMM) lantik Shinya Ikeda sebagai CEO yang baharu berkuat kuasa 11 Oktober 2021 3 jam yang lalu: Bursa Malaysia dan anak syarikatnya akan ditutup esok sempena cuti umum sambutan Maulidur Rasul 2021 4 jam yang lalu: 5,434 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan

IKUTI KAMI


Kawasan Sungai Panjang Tanah Berstatus Pertanian - PKPS

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 06 Sep 2021 2:31PM

Pemandangan di dalam Hutan Simpan Kuala Langat Utara - Gambar fail Alif Omar

oleh

Zaidi Azmi

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Kawasan di Sungai Panjang, Sabak Bernam yang didakwa menjadi hutan gantian susulan penyahwartaan Hutan Simpan Kuala Langat Utara (HSKLU) sebenarnya adalah tanah berstatus pertanian.

Tanah terbabit juga, jelas jurucakap Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS), adalah hak milik PKPS dan bukan berstatus Hutan Simpan Kekal (HSK) seperti disahkan Jabatan Perhutanan Negeri Selangor (JPS).

Salah seorang penduduk Kampung Busut Baru meninjau kawasan hutan simpan Kuala Langat Utara baru-baru ini. - Gambar fail Alif Omar
Salah seorang penduduk Kampung Busut Baru meninjau kawasan hutan simpan Kuala Langat Utara baru-baru ini. - Gambar fail Alif Omar

Pendedahan ini sekali gus menafikan kenyataan gabungan berapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang mendakwa PKPS telah menceroboh dan membuka sebahagian kawasan HSK Sungai Panjang.

“PKPS ingin menegaskan isu nyahwarta HSKLU tiada kaitan langsung dengan pihak PKPS. Kami juga menafikan sekeras-kerasnya tuduhan berkenaan dan menyifatkannya sebagai kenyataan berniat jahat dan subversif bagi merosakkan imej PKPS,” katanya.

PKPS terpalit dengan kontroversi penyahwartaan HSKLU apabila perbadanan itu didakwa terbabit membangunkan tapak projek pembangunan pertanian bersepadu, dikenali sebagai Selangor Smart Agro Park (SSAP).

“PKPS ketika ini juga sedang menyiapkan laporan Penilaian Kesan Kepada Alam Sekeliling (EIA) dan telah mematuhi semua saranan serta arahan dari Jabatan Alam Sekitar Selangor (JAS) sebelum memulakan kerja-kerja pembangunan di tapak SSAP.

“Ia seperti diarahkan oleh JAS menerusi surat kelulusan bertarikh 31 Mei 2021,” jelas jurucakap itu hari ini.

Katanya, tohmahan dilemparkan terhadap PKPS berkenaan jelas tidak bertanggungjawab, malah kenyataan Pengarah Global Environment Centre, Faizal Parish turut dilihat sebagai berniat jahat.

“Pihak terbabit seharusnya terlebih dahulu membuat laporan dan mendapatkan penjelasan daripada PKPS atau kerajaan negeri sebelum membuat tuduhan yang tidak berasas seperti ini.

“Bagi memastikan penyebaran berita palsu seperti ini tidak berulang, PKPS akan mengambil tindakan undang-undang termasuk tuntutan saman fitnah terhadap mereka dalam masa terdekat kerana cuba merosakkan nama naik PKPS,” tegasnya.

Salah seorang penduduk menanam pokok Tongkat Ali di dalam hutan simpan Kuala Langat Utara, baru-baru ini. - Gambar fail Alif Omar
Salah seorang penduduk menanam pokok Tongkat Ali di dalam hutan simpan Kuala Langat Utara, baru-baru ini. - Gambar fail Alif Omar

Penyahwartaan HSKLU diumumkan pada minggu lalu dalam sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, dan ia dikatakan sudah dilaksanakan terlebih awal iaitu pada Mei lalu.

Pewartaan keluar tersebut bercanggah dengan usul yang diluluskan oleh kesemua ADUN Selangor pada November 2020 supaya semua hutan simpan di Selangor dikekalkan dan dipelihara dengan baik. – Getaran, 6 September 2021.

Berita Berkaitan

1

Semasa 6 hari yang lalu

165,000 Penganggur Direkodkan Di Selangor Setakat Jun Tahun Ini

2

Jelajah 2 minggu yang lalu

5 Pusat Kraf Tangan Terbaik Harus Anda Lawati

3

Video & Galeri 2 minggu yang lalu

Pantai Kotor Penuh Sampah, Hadiah Kebebasan Rakyat

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Pantai Selangor Jijik, Sampah Sarap Hadiah Kebebasan Rakyat

Sorotan

1

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

2

Bahan Kisar Siap Sedia Mudahkan Tugas Suri Rumah

3

3 Pelajar Antara 18 Ditahan Terlibat Parti Liar Di Melaka

4

Idea Baharu: Transformasi La Juiceria Kepada 'Superfood' Dipacu Grab

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

COVID-19: Peratusan Kes Sporadik Di Sabah Semakin Meningkat - Masidi

Semasa 1 hari yang lalu

Bahang Api Hentikan Niat Pemuda Untuk Bunuh Diri

oleh Rafisqi Radhi

Semasa 1 hari yang lalu

Didakwa Pakai Tangkal, Khairy Sinis Bidas Anti Vaksin

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

2 Kertas Siasatan Pandora Papers Dibuka - Bukit Aman 

oleh Fitri Nizam