Berita Terkini

8 jam yang lalu: Malaysia harap UAE bawa isu Palestin dan Myanmar ke Majlis Keselamatan PBB 8 jam yang lalu: Majoriti penduduk dewasa Singapura lihat perlumbaan F1 bawa impak positif ke atas republik itu- YouGov 8 jam yang lalu: Ambank bayar RM2.83 bilion kepada kerajaan Malaysia berhubung skandal 1MDB 8 jam yang lalu: Tunku Panglima Johor Juara PRO-AM GT3 Asia 8 jam yang lalu: Tiada rasuah libatkan peruntukan KBS kepada persatuan sukan - Ahmad Faizal

IKUTI KAMI


Kawasan Sungai Panjang Tanah Berstatus Pertanian - PKPS

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 06 Sep 2021 2:31PM

Pemandangan di dalam Hutan Simpan Kuala Langat Utara - Gambar fail Alif Omar

oleh

Zaidi Azmi

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Kawasan di Sungai Panjang, Sabak Bernam yang didakwa menjadi hutan gantian susulan penyahwartaan Hutan Simpan Kuala Langat Utara (HSKLU) sebenarnya adalah tanah berstatus pertanian.

Tanah terbabit juga, jelas jurucakap Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS), adalah hak milik PKPS dan bukan berstatus Hutan Simpan Kekal (HSK) seperti disahkan Jabatan Perhutanan Negeri Selangor (JPS).

Salah seorang penduduk Kampung Busut Baru meninjau kawasan hutan simpan Kuala Langat Utara baru-baru ini. - Gambar fail Alif Omar
Salah seorang penduduk Kampung Busut Baru meninjau kawasan hutan simpan Kuala Langat Utara baru-baru ini. - Gambar fail Alif Omar

Pendedahan ini sekali gus menafikan kenyataan gabungan berapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang mendakwa PKPS telah menceroboh dan membuka sebahagian kawasan HSK Sungai Panjang.

“PKPS ingin menegaskan isu nyahwarta HSKLU tiada kaitan langsung dengan pihak PKPS. Kami juga menafikan sekeras-kerasnya tuduhan berkenaan dan menyifatkannya sebagai kenyataan berniat jahat dan subversif bagi merosakkan imej PKPS,” katanya.

PKPS terpalit dengan kontroversi penyahwartaan HSKLU apabila perbadanan itu didakwa terbabit membangunkan tapak projek pembangunan pertanian bersepadu, dikenali sebagai Selangor Smart Agro Park (SSAP).

“PKPS ketika ini juga sedang menyiapkan laporan Penilaian Kesan Kepada Alam Sekeliling (EIA) dan telah mematuhi semua saranan serta arahan dari Jabatan Alam Sekitar Selangor (JAS) sebelum memulakan kerja-kerja pembangunan di tapak SSAP.

“Ia seperti diarahkan oleh JAS menerusi surat kelulusan bertarikh 31 Mei 2021,” jelas jurucakap itu hari ini.

Katanya, tohmahan dilemparkan terhadap PKPS berkenaan jelas tidak bertanggungjawab, malah kenyataan Pengarah Global Environment Centre, Faizal Parish turut dilihat sebagai berniat jahat.

“Pihak terbabit seharusnya terlebih dahulu membuat laporan dan mendapatkan penjelasan daripada PKPS atau kerajaan negeri sebelum membuat tuduhan yang tidak berasas seperti ini.

“Bagi memastikan penyebaran berita palsu seperti ini tidak berulang, PKPS akan mengambil tindakan undang-undang termasuk tuntutan saman fitnah terhadap mereka dalam masa terdekat kerana cuba merosakkan nama naik PKPS,” tegasnya.

Salah seorang penduduk menanam pokok Tongkat Ali di dalam hutan simpan Kuala Langat Utara, baru-baru ini. - Gambar fail Alif Omar
Salah seorang penduduk menanam pokok Tongkat Ali di dalam hutan simpan Kuala Langat Utara, baru-baru ini. - Gambar fail Alif Omar

Penyahwartaan HSKLU diumumkan pada minggu lalu dalam sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, dan ia dikatakan sudah dilaksanakan terlebih awal iaitu pada Mei lalu.

Pewartaan keluar tersebut bercanggah dengan usul yang diluluskan oleh kesemua ADUN Selangor pada November 2020 supaya semua hutan simpan di Selangor dikekalkan dan dipelihara dengan baik. – Getaran, 6 September 2021.

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 minggu yang lalu

Selangor Bagi Tempoh 2 Minggu Kepada MRT Corp Bentang Perincian

2

TARA 1 bulan yang lalu

Percutian Ekopelancongan Di Selangor? Resort Taman Eko Rimba Komanwel Pilihan Yang Tepat

3

Semasa 1 bulan yang lalu

RM6.3 Bilion Untuk Projek Mitigasi Banjir Selangor - PM

4

Jelajah 1 bulan yang lalu

5 Lokasi ‘Glamping’ Terbaik Untuk ‘Staycation’!

Sorotan

1

Kenapa Rizman Ruzaini Berarak Di Perkarangan Bukit Bintang, Apa Kaitannya Dengan Beg Tote?

2

Piala Dunia 2022: Fasa Terakhir Jualan Tiket Bermula 27 September

3

Jenayah Seksual Kanak-Kanak Tidak Libatkan Sentuhan Fizikal Dijangka Meningkat - Bukit Aman

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

COVID-19: Kes Baharu Turun 2 Hari Berturut-Turut Bawah 2,000

oleh Farhana Farush

Semasa 15 jam yang lalu

Pengundi Gombak Gagal Dapat Kebenaran Merayu Untuk Kembalikan Saman Terhadap Azmin

Semasa 1 hari yang lalu

Semak Keputusan Mahkamah Seksyen: Zizie Izette Mohon Kes Didengar Bersama Permohonan Bung Moktar

Semasa 7 jam yang lalu

Bayi Ditinggal Dalam Beg Di Kedai Makan

oleh Sofian Baharom