Berita Terkini

46 minit yang lalu: Import minyak sawit SDP dibenarkan masuk ke AS serta-merta 47 minit yang lalu: Malaysia berpotensi jadi hab automotif di pasaran ASEAN - Tengku Zafrul 47 minit yang lalu: Kedah negeri terbaharu dilanda banjir 48 minit yang lalu: Panel penasihat teknikal BAM dianggotai 7 bekas pemain kebangsaan 49 minit yang lalu: Rundingan damai Thailand: Ketua Fasilitator Malaysia lakukan kunjungan hormat terhadap Ketua Perunding Thailand

IKUTI KAMI


Pencemaran, 463 Kawasan Alami Gangguan Bekalan Air Lagi

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 04 Sep 2021 7:28AM

Seorang penduduk di kawasan Taman Bukit Serdang, Seri Kembangan membawa bekas untuk mengisi air yang disediakan oleh syarikat Pengurusan Air Selangor berikutan gangguan bekalan air pada 1 September lalu. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sebanyak 463 kawasan dijangka mengalami gangguan bekalan air tidak berjadual selepas Loji Rawatan Air Sungai Semenyih dihenti tugas berikutan pencemaran bau yang dikesan di Sungai Semenyih pada 5.15 petang semalam.

Ketua Komunikasi Korporat Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor), Elina Baseri berkata gangguan bekalan air itu meliputi lima wilayah iaitu 172 kawasan di Petaling, Hulu Langat (54), Sepang (194), Putrajaya (23) dan Kuala Langat (20).

"Kesemua kawasan yang terjejas adalah sama seperti senarai kawasan gangguan air tidak berjadual baru-baru ini dan pengguna boleh mendapatkan senarai kawasan yang terlibat menerusi laman sesawang https://hentitugas.airselangor.com/ serta aplikasi Air Selangor," menurutnya dalam kenyataan malam ini.

Beliau berkata Air Selangor sedang bekerjasama dengan Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) bagi mengenal pasti punca pencemaran air mentah di sepanjang Sungai Semenyih dan anak sungai di sekitar sungai itu.

Air Selangor telah mengaktifkan Pelan Tindakan Kecemasan (ERP) bagi menyediakan bantuan bekalan air alternatif kepada pengguna yang terlibat manakala sebanyak 94 lori tangki air akan digerakkan ke kawasan terjejas dan premis kritikal.

Beliau berkata Air Selangor amat memahami situasi pengguna yang memerlukan air bersih terutama semasa peningkatan kes COVID-19 dan syarikat air itu sedang mengambil segala usaha bagi meminimumkan impak gangguan kepada pengguna yang terjejas. 

"Air Selangor akan memaklumkan perkembangan berkaitan dengan insiden ini dari semasa ke semasa menerusi semua medium khususnya media massa," katanya. - Bernama

Sorotan

1

Tiada Kelulusan Untuk Pembersihan Tanah ERCL Di Hutan Simpan - Amirudin

2

Syor Sesi Persekolahan Bermula 8 Pagi Bukan Keutamaan KPM Ketika Ini - Fadhlina

3

‘Tidak Adil Hanya BERSATU, Elok Siasat Juga PKR, DAP, BN’

Disyorkan untuk anda

Semasa 12 jam yang lalu

Penjualan Mercun, Bunga Api Akan Dibenarkan

Semasa 1 hari yang lalu

Brek Mengejut Punca Treler Terbabas, Pemandu Maut Tersepit

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Boleh Hadiri Perayaan Bukan Islam, Jangan Ada Ritual Agama - MAINJ

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

Selepas PM, Johari Pula Didakwa Lantik Anak Jadi Pegawai Parlimen

oleh Aiman Sadiq