Berita Terkini

8 jam yang lalu: COVID: Tujuh kluster baharu dikenal pasti, kluster aktif kini 506 - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: COVID: 5,726 kes baharu hari ini, jumlah kumulatif kes kini 2,442,224 - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: COVID: 5,607 kes sembuh dilapor hari ini, 598 dirawat di ICU dengan 308 kes perlukan bantuan pernafasan - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: Nestlé Malaysia sasar kutip 25 tan bahan kitar semula sebulan 10 jam yang lalu: Sektor perladangan sawit akan terima 32,000 pekerja asing dengan SOP ketat

IKUTI KAMI


PKP: 4,559 Orang Di Perak Dapat Rawatan Mental Sejak Jan - Jun

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 27 Aug 2021 10:37AM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

IPOH - Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak hari ini diberitahu, seramai 4,559 individu telah mendaftar dan mendapat rawatan sebagai pesakit mental di klinik kesihatan kerajaan sejak enam bulan pertama tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kebajikan Masyarakat Perak Datuk Dr Wan Norashikin Wan Noordin berkata mengikut statistik yang diperoleh daripada Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Perak, jumlah itu rendah berbanding kes yang didaftarkan sepanjang tahun lepas iaitu 5,213 kes.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Datuk Mohd Azhar Jamaluddin (BN-Changkat Jong) yang ingin tahu statistik individu yang mengalami masalah gangguan mental dan tekanan perasaan sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan. 

Wan Norashikin berkata tekanan jiwa, masalah kewangan, penyakit, masalah dadah dan sakit mental antara punca seramai 80 individu membunuh diri hingga Julai lepas.

Menyentuh mengenai langkah pencegahan yang diambil, beliau menegaskan kerajaan negeri telah bekerjasama dengan semua pihak berkepentingan seperti Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Jabatan Pembangunan Wanita (JPW), Jabatan Kesihatan Negeri (JKN), Jabatan Agama Islam Perak (JAIPK) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC).

Beliau menarik perhatian antara langkah yang telah diambil adalah seperti pelantikan seramai 270 sukarelawan sebagai Skuad Waja Perak yang digerakkan di semua 24 Parlimen bagi memberi latihan dan bimbingan sokongan psikososial kepada pembangunan wanita dan masyarakat.

Jabatan Pembangunan Wanita (JPW) Perak pula telah menjalankan beberapa program kesedaran secara dalam talian iaitu Wanita Anti Jenayah (WAJA), Destress Clinic dan Legal Clinic untuk tujuan kesedaran umum berkaitan masalah gangguan mental dan tekanan perasaan, katanya. - Bernama

Sorotan

1

Tak Tahan Dengan Isteri, Lelaki Minta Dipenjarakan

2

Mahkamah Benar Najib Pinda Tarikh Pelepasan, Pemulangan Pasport Ke Singapura

3

Warga Malaysia Di Singapura Mahu Pulang, Namun Berbelah-Bahagi

4

13 Penyanyi Berkumpulan Wanita Malaysia Dari 80-an Sehingga Kini

Disyorkan untuk anda

Sukan 18 jam yang lalu

Muthu Dakwa Masih Presiden POS

Semasa 1 hari yang lalu

Larangan Merokok Di Premis Awam Wajar Dilaksanakan - NGO

oleh Fitri Nizam

Luar Negara 1 hari yang lalu

Qiyadat Global, Program Perkasa Wanita Arab Saudi

Semasa 1 hari yang lalu

Kerajaan Perlu Segerakan Pindaan Perlembagaan MA63 

oleh Farhana Farush