Berita Terkini

14 minit yang lalu: DUN Sabah luluskan Belanjawan Sabah 2023 - Speaker 14 minit yang lalu: Penjawat awam Johor bakal terima bantuan khas kewangan sebanyak sebulan atau minimum RM1,000 - MB Johor 1 jam yang lalu: AS lulus ubat baharu tangani diabetes jenis 1 1 jam yang lalu: Ringgit terus meningkat berbanding Dolas AS pada pembukaan 1 jam yang lalu: Niaga hadapan FBM KLCI tinggi dalam dagangan awal

IKUTI KAMI


'Port' Baru Temu Janji, Restoran Baru 'Instagrammable' Ini Rupanya Di Chinatown!

Bangunan restoran ini sebenarnya sudah berusia lebih daripada 100 tahun namun di ubah suai tanpa meninggalkan ciri sejarahnya.

Selera Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 30 Sep 2022 4:10PM

Crane KL diusahakan oleh pasangan suami isteri warga tempatan dan Ukraine. - Gambar dari Facebook Crane KL 

oleh

Wafa Aula

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Mempunyai ciri bangunan klasik dan indah dipandang, restoran Instagrammable bernama Crane KL berwarna kuning ini rupanya terletak di Chinatown, Kuala Lumpur. Asalnya, ia adalah sebuah bangunan yang menjadi tempat pertemuan pegawai dan orang kenamaan, dan dibina pada tahun 1920-an.

Bangunan yang berusia lebih 100 tahun ini kemudian diambil alih oleh pasangan suami isteri Malaysia dan Ukraine. Mereka kemudian mengubah bangunan ini menjadi sebuah restoran dan bar yang sangat selesa, cantik tanpa meninggalkan ciri-ciri asal bangunan ini. 

Crane KL terletak di Jalan Sultan, Kuala Lumpur.
Crane KL terletak di Jalan Sultan, Kuala Lumpur.

Sebelum ini, pasangan tersebut sudah berpengalaman membuka restoran di Kuantan bernama Puteh Beach Bar. Dengan sentuhan yang sama, mereka ingin memberikan layanan serta hidangan yang lebih baik dengan kehadiran restoran ini di Kuala Lumpur. Lokasinya pula strategik kerana ia terletak di kawasan tumpuan pelancong di samping dekat dengan pengangkutan awam.

Memasuki Crane KL yang dibuka setiap hari bermula jam 12 tengahari, anda akan terpukau dengan susun atur restoran ini yang mempunyai banyak elemen seperti pokok, origami serta sentuhan dekorasi bercirikan Chinatown.

Pendek kata, memang tempat yang sangat cocok untuk temu janji anda apalagi mereka mempunyai persembahan nyanyian daripada band tempatan, setiap Sabtu pada waktu tengah hari.

Di lantai bawah, anda boleh memesan menu beberapa masakan laku keras daripada bermacam negara seperti Nasi Lemak Wonton, Salad, Udon, Laksa dan banyak lagi. Tidak ketinggalan minuman yang menyegarkan seperti Signature Detox Juice yang diperkenalkan mereka.

Pelbagai hidangan menarik boleh didapati di Crane KL.
Pelbagai hidangan menarik boleh didapati di Crane KL.

Manakala di tingkat satu bangunan ini ada sebuah bar rahsia yang dibuka pada jam empat petang. Ia juga boleh ditempah untuk acara-acara peribadi. Apa yang menarik tentang tempat ini, mereka baru sahaja memperkenalkan makanan Ukraine oleh chef terkenal negara itu iaitu Yurii Kovryzhenko.

“Tidak mudah untuk mendapatkan semua barangan masakan untuk hidangan Ukraine yang ingin kami perkenalkan di sini. Apalagi Ukraine sedang berdepan peperangan peperangan. 

“Kita terpaksa cari negara-negara yang menjual barangan asas masakan Ukraine seperti krim,” kata Yuri ketika ditemui Getaran baru-baru ini. 

Susun atur di Crane KL mempunyai banyak elemen seperti pokok, origami serta sentuhan dekorasi bercirikan Chinatown.
Susun atur di Crane KL mempunyai banyak elemen seperti pokok, origami serta sentuhan dekorasi bercirikan Chinatown.

Menurut Yurii lagi, dengan adanya hidangan Ukraine di Malaysia, ia bukan hanya diharap dapat menarik minat Malaysia untuk mencuba makanan negara itu, namun turut mengubati kerinduan rakyat Ukraine yang tidak dapat menjejakkan kaki ke tanah kelahiran mereka akibat peperangan.

Jika anda berminat untuk ke sini, anda boleh terus  ke Crane KL, 78, Jalan Sultan, 50000 Kuala Lumpur atau ke website mereka cranekl.com untuk maklumat lanjut. - Getaran, 30 September 2022

Sorotan

1

MET Malaysia Jangka Hujan Lebat Berterusan Di 8 Negeri Bermula Esok

2

'Saya Mahu Bermain Muzik Dengan Kalian Sampai Tua' - Pusakata, Payung Teduh Bergabung Kembali

3

Yayasan Sutra Ramli Ibrahim Buat Persembahan Di Pesta Tarian India

Disyorkan untuk anda

Teknovasi 1 hari yang lalu

Apple Ancam Keluarkan Twitter Daripada App Store, Kata Elon Musk

Refleksi 4 jam yang lalu

JAWI Tambah Pusat Pelupusan Al-Quran, Tingkat Produktiviti Harian

Dengan adanya pusat pelupusan baharu tersebut, keupayaan melupuskan naskhah suci boleh dipertingkatkan sebanyak tiga kali ganda berbanding kadar sedia ada.

Jelajah 1 hari yang lalu

Yayasan Sutra Ramli Ibrahim Buat Persembahan Di Pesta Tarian India

Ramli menjangkakan 'Jaya Ram' akan menerima respons yang sama di India dan menggelar ciptaan Sutra terkini sebagai "jambatan baharu budaya" sempena hubungan dip...