Kayu Nasi Kandar Taipan (Kayu Taipan) menyambut Hari Kebangsaan Ke-65 dengan memperkenalkan Menu Merdeka Kayu yang merangkumi 65 jenis roti canai, mi dan tose sebagai simbol semangat sejati kepelbagaian dalam perpaduan Keluarga Malaysia.
Tarikan utama menu itu termasuk roti canai biskut berbentuk bulat dengan ukur lilit 65 sentimeter yang boleh dimakan enam orang dan tose masala berukuran sama yang boleh dimakan empat orang.
Pelanggan boleh memilih 30 jenis roti canai, 15 resipi mi, 15 jenis tose dan juadah lima etnik daripada 65 jenis makanan yang termasuk dalam Menu Merdeka Kayu.
Kayu Taipan terkenal dengan lebih daripada 30 kombinasi kambing tempatan, udang, sotong, ayam kampung, daging lembu dan lain-lain sementara hidangan makanan pelbagai bangsa Melayu, Cina dan India yang menunjukkan perpaduan menerusi makanan “fusion” untuk melahirkan perasaan nasionalisme antara pelbagai bangsa.
Pemilik restoran Kayu Taipan Subang Jaya, Datuk Dr Sirajudin Y Mohamed Mydin berkata Malaysia dikenali di dunia sebagai satu contoh bagaimana pelbagai etnik masyarakat boleh hidup dalam keadaan aman dan harmoni.
“Kami mahu menyambut 65 tahun perpaduan, kepelbagaian kaum, kebudayaan dan makanan yang menjadikan Malaysia sememangnya unik,” katanya dalam satu kenyataan hari ini sambil menambah biarpun berbeza latar belakang, budaya dan kepercayaan, semua mereka bergaul dalam konsep Keluarga Malaysia sejati.
Sirajudin berkata Kayu Taipan juga telah memperkenalkan beberapa menu baharu untuk meluaskan makanan “fusion” Malaysia seperti Roti Canai Sarang Burung, Roti Pukul, Roti Biskut sementara nasi beriani betis biri-biri dari sumber tempatan adalah antara kegemaran pelanggan pelbagai bangsa.
Beliau berkata Taipan Kayu Nasi Kandar adalah antara restoran warisan Pulau Pinang yang popular di Lembah Klang dan berharap waktu operasinya akan kembali kepada 24 jam menjelang awal tahun hadapan daripada waktu operasi 10 pagi hingga 10 malam sekarang ini. - Bernama