Berita Terkini

4 jam yang lalu: PDRM terima laporan dakwaan PM sebagai ejen Israel 4 jam yang lalu: PM tuntut ahli parlimen Baling mohon maaf 7 jam yang lalu: Lebih 200 aduan terhadap penilai insurans kemuka tuntuan palsu 7 jam yang lalu: Syarikat penerbangan digesa tawar tambang berpatutan ke Sarawak menjelang sambutan perayaan 7 jam yang lalu: Lagi perutusan tahniah untuk Anwar, termasuk daripada diplomat Arab di Kuala Lumpur

IKUTI KAMI


Naluri Ibu Dorong Siti Nurhaliza Wujudkan Kempen Bantuan Prihatin

Siti Nurhaliza menyasarkan bantuan peringkat pertama untuk 500 orang kanak-kanak dari keluarga memerlukan dengan memberikan sumbangan seperti susu,lampin pakai buang, makanan dan alat belajar.

Selebriti Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 05 Jul 2021 9:12AM

Gambar Fail

oleh

Ellyna Ali

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Nalurinya sebagai ibu membuatkan penyanyi tersohor, Dato' Seri Siti Nurhaliza Taruddin cepat tersentuh dengan nasib yang menimpa golongan kanak-kanak sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) dilaksanakan secara menyeluruh di Selangor dan Kuala Lumpur. 

Atas sebab itu, Siti Nurhaliza telah mewujudkan kempen Bantuan Prihatin 2021 yang dianjurkan Yayasan Nurjiwa dan keluarga CTDK Holdings Sdn.Bhd yang menyasarkan penyampaian sumbangan kepada golongan kanak-kanak daripada keluarga yang memerlukan.

Selaku Pengasas Yayasan Nurjiwa merangkap Presiden CTDK Holdings Sdn.Bhd., Siti Nurhaliza berkata, program bantuan ini adalah susulan daripada pelancaran Tabung Bantuan Khas Palestin dan COVID-19 yang dianjurkan Yayasan Nurjiwa, CTDK Holdings dan Kita Fund.

“Usaha membantu untuk Palestin dan juga keluarga yang terjejas akibat pandemik masih lagi dilakukan secara berterusan. 

“Saya dan suami berfikir untuk memfokuskan pula kepada golongan kanak-kanak kerana ada barangan keperluan tertentu yang perlu disumbangkan seperti susu, lampin pakai buang, makanan, alat belajar dan sebagainya.

“Saya akui agak sensitif dengan kanak-kanak, apatah lagi saya sebagai seorang ibu. Inilah antara sebab utama yang menggerakkan hati saya untuk membantu mereka. 

“Bagi saya usaha ini juga akan dapat meringankan beban ibu -bapa yang kehilangan pendapatan dan sebagainya,” katanya kepada portal Getaran.

Menerusi Bantuan Prihatin 2021 ini, Siti Nurhaliza turut mengalu-alukan penglibatan mana-mana pihak NGO, syarikat korporat termasuklah individu untuk turut serta dalam merealisasikan projek kempen untuk golongan kanak-kanak yang memerlukan ini sebagai Rakan Kolaborasi Prihatin.

“Bantuan Prihatin 2021 untuk kanak-kanak ini diwujudkan selepas kerajaan mengumumkan PKPD di Kuala Lumpur. 

“Saya berharap lebih ramai yang dapat menyertai kami kerana saya berusaha untuk memanjangkan program ini ke seluruh Malaysia. Untuk peringkat pertama, kami menyasarkan bantuan untuk 500 kanak-kanak daripada jumlah sasaran sebanyak 1500 orang,” katanya.

Jelas Siti Nurhaliza lagi, dia benar-benar berharap agar ramai yang akan terpanggil untuk turut sama menjayakan program kempen Bantuan Prihatin 2021 beserta dengan Tabung Bantuan Khas Palestin dan COVID-19 agar ia dapat disalurkan kepada seramai boleh golongan yang memerlukan. 

Tangkapan layar Instagram @ctdk
Tangkapan layar Instagram @ctdk

“Saya akui, usaha secara beramai-ramai ini akan dapat meluaskan lagi bantuan.

“Sejak penubuhan Yayasan Nurjiwa pada tahun 2006 dan kini CTDK Holdings turut berganding bahu dengan disertai NGO serta syarikat lain, kami telah membantu golongan miskin tegar, membeli keperluan sekolah, membantu pelajar, barisan hadapan semasa pandemik dan kini golongan untuk kanak-kanak pula.

“Untuk Bantuan Prihatin 2021, saya berharap program bantuan ini akan dapat meringankan beban keluarga yang mempunyai anak kecil,” katanya lagi.

Program bantuan yang dianjurkan Yayasan Nurjiwa dan keluarga CTDK Holdings iaitu SimplySiti, BeauSiti dan BeauTYRA ini turut disertai syarikat Ikhlas.com, Mommyhana Creative Sdn.Bhd., Yayasan Rosni Noor dan L&K Multivision Sdn.Bhd.

Program Bantuan Prihatin 2021 ini boleh dimohon dengan mengisi Google Form sahaja. Keluarga kurang berkemampuan dan mempunyai anak berusia 6 tahun ke bawah layak memohon.

Klik pautan borang Google ini. Kemudian lengkapkan maklumat yang diperlukan. Permohonan mendapatkan bantuan ini hanya perlu dibuat salah seorang wakil bapa atau ibu sahaja.

Orang ramai juga boleh terus boleh menyumbang ke Tabung Bantuan Khas Palestin dan COVID-19 yang dilancarkan Yayasan Nurjiwa dan CTDK menerusi Kita Fund.

Untuk menyumbang, sila klik link ini atau terus ke laman web Kita Fund. - Getaran, 5 Julai 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Nurul Izzah Positif COVID-19, Mohon Maaf Tidak Dapat Sertai Majlis Kesyukuran

2

Semasa 1 hari yang lalu

Sultan Brunei Pandu Sendiri Kereta Bawa Anwar Ke Seri Perdana

3

Semasa 1 hari yang lalu

Malaysia Komited Perjuang Isu Kesejahteraan Rakyat Palestin Di Persada Antarabangsa - Anwar

4

Semasa 2 hari yang lalu

Kepimpinan Anwar Tepat Pada Masanya - Wartawan Veteran Thailand

Sorotan

1

Nurul Izzah Positif COVID-19, Mohon Maaf Tidak Dapat Sertai Majlis Kesyukuran

2

Indra, Zii Jia Berpisah

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

Selebriti 1 hari yang lalu

Kecewa! Bila Ada Cakap Saya Ni ‘Batak’, Gelojoh Tentang Perhubungan Dan Kerja – Ungku Ismail 

oleh Wartawan Hiburan Getaran

Selebriti 17 jam yang lalu

Selepas Lama Bercinta, Akhirnya Syifa Melvin Sah Jadi Isteri Safawi Rasid 

Syifa Melvin yang juga adik kepada Syatilla Melvin ini turut dilihat menitiskan air mata sejurus selepas Safawi melepasi akad nikah itu dengan hanya sekali lafa...

oleh Wartawan Hiburan Getaran

Filem & TV 12 jam yang lalu

Ramai Tak Puas Hati Hazrul Nizam Dapat Nombor 6, Ini Penjelasan Juri Tetap

Hazrul telah membuat persembahan solo menerusi lagu 'Terlanjur Cinta' (Hael Husaini dan Cakra Khan) yang digabung dengan lagu 'Crazy' (Gnares Barkly) serta lagu...

oleh Helmi Anuar

Selebriti 1 hari yang lalu

Aktor Ajay Devgan Dedahkan Dia Seorang Klaustrofobia Terhadap Lif, Lebih Suka Guna Tangga 

oleh Wartawan Hiburan Getaran