Berita Terkini

8 jam yang lalu: Bumbung Dewan Besar IKIM runtuh, 6 petugas cedera ringan - Bomba 8 jam yang lalu: 2 cedera dalam kebakaran gudang simpanan bahan kimia 8 jam yang lalu: Cuaca panas: Solat hajat mohon doa kesejahteraan diadakan esok - Na'im 8 jam yang lalu: Mohd Hairi ketuai jentera Pemuda UMNO pada PRN 6 negeri 8 jam yang lalu: Ikat jamin bekas PM Pakistan Imran Khan dilanjutkan lagi

IKUTI KAMI


5 Tip Membeli Barang Dapur

Apakah persediaan wajar dilaksanakan semasa membeli barang dapur supaya anda berpuas hati dan mengikut bajet yang dirancang? Di sini kami senaraikan lima tip yang wajar.

Refleksi Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 11 Feb 2022 2:53PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Setiap isi rumah pasti perlu membeli barang dapur setiap bulan ataupun setiap minggu bergantung kepada keperluan. Situasi harga barang pula kini tidak menentu, kadang-kala turun dan naik secara mendadak.

Jadi apakah persediaan yang wajar dilaksanakan semasa membeli barang dapur supaya anda berpuas hati dan mengikut bajet yang dirancang?

Hari ini segmen refleksi berkongsi lima tip semasa membeli barang dapur.

Gambar: Michael Burrows, Pexels
Gambar: Michael Burrows, Pexels

Sediakan Senarai Barang 

Amalkan untuk membuat semakan stok barang dapur sebelum keluar membeli. Ia bertujuan untuk mengenal pasti kuantiti simpanan makanan yang masih tinggal dan kuantiti yang hendak ditambah sebelum keluar rumah. 

Di samping itu, dahulukan barang keperluan asas seperti minyak masak, beras, gula dan seumpamanya kerana ia merupakan antara barangan terkawal dan secara umum lebih penting berbanding yang lain. Kemudian senaraikannya dalam buku nota atau telefon pintar supaya anda tidak terlepas pandang barang yang diperlukan. 

Gambar: Jk Sloan, Unsplash
Gambar: Jk Sloan, Unsplash

Kesegaran bahan mentah

Bahan mentah merujuk kepada barang basah atau produk akhir kepada pengguna seperti ayam, ikan daging dan seumpamanya. Ia perlu disimpan di dalam bekas dan dimasukkan ke dalam peti sejuk supaya tidak mudah rosak dan mengekalkan kesegaran bahan tersebut. 

Walau bagaimanapun, pemeriksaan terhadap kesegaran bahan mentah perlu dibuat sebelum membeli dan memotongnya mengikut saiz yang dikehendaki. Ini bagi mengelakkan anda daripada membeli bahan mentah yang sudah rosak dari awal. 

Selain itu, pastikan tiada kerosakan pada bahan mentah tersebut seperti bahagian tulang yang patah atau permukaan daging sudah tidak berdarah dan berubah warna. Hal ini boleh menyebabkan bahan mentah tersebut cepat rosak dan tidak boleh dimakan.

Gambar:@izwan_ramlan
Gambar:@izwan_ramlan

Tarikh Luput Produk

Tarikh luput adalah tempoh masa kegunaan sesuatu barang atau makanan yang kebiasaannya tercatat di bahagian bawah bungkusan produk. Pencetakan tarikh luput sesebuah produk adalah perkara yang wajib dilaksanakan oleh pengeluar-pengeluar barang terutamanya makanan. 

Sekiranya anda hendak membeli barang dapur dalam jumlah yang banyak untuk bekalan stok di rumah, pastikan anda periksa dan pilih tarikh luput yang masih panjang jangka hayatnya dari tarikh pengeluaran. Jika anda mendapati sesebuah produk dengan tarikh yang sudah luput berada di rak jualan, segera laporkan kepada pihak berwajib supaya ia tidak dibeli dan digunakan oleh pelanggan yang lain.

Gambar: Michael Burrows, Pexels
Gambar: Michael Burrows, Pexels

Perbandingan Harga Pasaran

Harga pasaran sesuatu produk biasanya berbeza mengikut pembekal. Ia juga bergantung kepada kuantiti mengikut pesanan daripada pihak peniaga bagi mendapatkan harga terbaik untuk jualan.

Jangan menjadi mangsa penipuan harga barang. Pastikan anda menyemak dan membuat perbandingan harga barang terlebih dahulu sebelum membelinya. Jika anda mendapati harga sesuatu barang jauh lebih mahal daripada tempat lain, janganlah membazir wang dan membelinya.

Namun, jika perbezaan harganya tidak terlalu banyak, ia mungkin tidak menjadi masalah yang besar (kecuali jika membeli dalam kuantiti yang banyak).

Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa barang yang diisytiharkan sebagai barang kawalan seperti ayam, daging dan lain-lain sama sekali tidak boleh mempunyai nilai harga melebihi had kawalan yang telah ditetapkan.

Menjadi satu kesalahan kepada peniaga yang menaikkan harga barang kawalan sesuka hati tanpa merujuk harga semasa.

Gambar: Polina Tankilevitch, Pexels
Gambar: Polina Tankilevitch, Pexels

Sediakan duit tambahan

Amalkan untuk menyediakan duit tambahan ketika membeli barang dapur. Kadang-kala tindakan membeli barang yang tiada dalam senarai berlaku tanpa disedari. 

Jika jumlah keseluruhan harga barang yang diambil sudah melebihi bajet, mungkin agak sukar mengelakkan diri daripada mengurangkan barang dapur yang telah dipilih semasa berada di kaunter pembayaran. 

Maka, selalu pastikan anda mempunyai wang lebihan semasa proses bayaran. Malah di era digital ini, anda juga boleh menggunakan pembayaran secara dalam talian menggunakan telefon bimbit atau kad debit untuk menyelesaikan masalah ini. - Getaran, 11 Februari 2022

Berita Berkaitan

1

TARA 1 bulan yang lalu

Trend Wes Anderson Jadi Kegilaan Di Media Sosial, Ini Tip Untuk Anda Lakukannya

2

TARA 1 bulan yang lalu

Percutian Ke Pantai, Kaca Mata Hitam Item Fesyen Mesti Bawa

3

Sukan 3 bulan yang lalu

Tiada Kementerian Akan Kata Bajet Mencukupi - Hannah Yeoh

4

TARA 4 bulan yang lalu

Daphne Iking Kongsi Tip Bawa Keluarga Bersama Rakan 'Travel' Luar Negara

Sorotan

1

Anwar Umum Peruntukan RM3 Juta Atasi Masalah Air Di UMS

2

Peruntukan Tinggi Untuk Sabah Dan Sarawak Berdasarkan Keperluan - PM

3

Raja Permaisuri Agong Berkenan Melawat Pameran Produk Kraf Jordan Di Amman

Disyorkan untuk anda

Teknovasi 22 jam yang lalu

Honda Bakal Mengeluarkan Kenderaan EV Kategori Skuter Tidak Lama Lagi, Dapat Permintaan Tinggi Di Eropah

oleh Izwan Ramlan

Refleksi 1 hari yang lalu

Saringan Faktor Risiko Boleh Kurangkan Risiko Pra-Eklampsia Semasa Hamil

Pra-eklampsia, gangguan hipertensi kehamilan yang mengancam nyawa, bukan sahaja menjejaskan kehamilan ibu tetapi juga tumbesaran bayi mereka dan menyebabkan kel...