Berita Terkini

1 jam yang lalu: Pembentangan Bajet 2023 beri penekanan kepada kebajikan Keluarga Malaysia - PM 1 jam yang lalu: Polis Israel tembak mati seorang rakyat Palestin di Baitulmaqdis 1 jam yang lalu: KKM mohon peruntukan kesihatan awam ditingkatkan 5 peratus daripada KDNK 1 jam yang lalu: Johor akan sediakan peruntukan tangani banjir kilat dalam belanjawan 2023 3 jam yang lalu: Datuk Gan Boon Leong, ‘Bapa Sukan Bina Badan Negara’ meninggal dunia

IKUTI KAMI


UPSI Laksana Transformasi Pusat Sumber Untuk Galak Minat Membaca Kanak-Kanak

Pendidikan Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 03 Jul 2022 10:38AM

Shaharuddin (dua dari kanan) menyerahkan komputer tiba kepada pihak Pusat Sumber KEMAS Kampung Pasir Salak.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PERAK TENGAH - Menyedari kepentingan memupuk minat membaca dalam kalangan kanak-kanak dengan kepelbagaian bahan bacaan, Perpustakaan Tuanku Bainun (PTB), Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), baru-baru ini turun padang melakukan transformasi Pusat Sumber KEMAS Kampung Pasir Salak di daerah ini.

Menurut Setiausaha Bahagian Perancangan Dan Penyelidikan Dasar, Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT), Datuk Shaharuddin Abu Sohot, transformasi itu memberi fokus kepada penyediaan ruang lebih kondusif dengan penambahan sebanyak 300 buah naskah buku bernilai RM4,500.

Katanya, sumber bacaan itu diperoleh daripada agensi luar, antaranya Perpustakaan Negara Malaysia (PNM), Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) serta syarikat penerbitan.

“Selain buku bacaan umum dan bacaan bergambar, ruang bacaan disusun serta dihias dengan dekorasi menarik dan pelbagai rona warna perabot bagi menarik penyertaan muda ke pusat sumber, sekali gus mewujudkan suasana seronok kepada mereka,” katanya.

Sukarelawan UPSI bersama pengurusan dan kanak-kanak Pusat Sumber KEMAS Kampung Pasir Salak.
Sukarelawan UPSI bersama pengurusan dan kanak-kanak Pusat Sumber KEMAS Kampung Pasir Salak.

Beliau berkata demikian ketika perasmian program transformasi Pusat Sumber KEMAS Kampung Pasir Salak di sini.

Pada acara itu, Shaharuddin menyampaikan sumbangan komputer riba dan mesin pencetak.

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar Dan Alumni) UPSI, Profesor Madya Dr Norkhalid Salimin berkata, inisiatif penyerahan buku itu dilaksanakan bagi menyokong program outreach (capaian) Pasir Salak, sempena Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia yang berlangsung 1 hingga 3 Julai di daerah tersebut.

“Selain transformasi pusat sumber KEMAS, seramai 22 sukarelawan ResQ Team UPSI terdiri daripada mahasiswa dan staf pelbagai fakulti serta pusat tanggungjawab, menyumbang tenaga dengan membantu masyarakat sekitar kampung membersihkan kawasan menerusi Program Gotong Royong UPSI B40,” katanya.

“Menerusi inisiatif digerakkan Pusat Transformasi Komuniti Universiti (UCTC), sukarelawan UPSI  turut melakukan transformasi dengan melukis mural di dinding pusat sumber,” jelasnya.

Menurut Norkhalid, sebagai universiti yang cakna dengan keperluan masyarakat setempat, Jabatan Pendidikan Khas, Fakulti Pembangunan Manusia (FPM) universiti awam itu, turut menganjurkan Kelas Bahasa Isyarat kepada orang ramai.

Kelas Bahasa Isyarat diadakan kepada orang ramai pada program itu.
Kelas Bahasa Isyarat diadakan kepada orang ramai pada program itu.

“Menariknya kelas asas bahasa isyarat yang berlangsung separuh hari ini disampaikan sendiri Pengarah Akademik, Profesor Madya Dr Abdul Rahim Razalli dan mendapat penyertaan menggalakkan daripada guru pendidikan khas dari beberapa buah sekolah di daerah ini,” katanya.

Terdahulu, pada program sama, UPSI menyertai slot pentas mini IKS Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia menerusi program forum disampaikan panel akademik Keluarga Malaysia@UPSI dan sesi perkongsian keusahawanan Meet and Greet ‘Taikun Muda’.

“Hari ini Fakulti Teknikal Vokasional UPSI mengadakan demo pembuatan pau, selain persembahan kebudayaan artis Pusat Kebudayaan serta Fakulti Muzik dan Seni Persembahan.

“Majlis serahan bantuan komputer riba daripada Perdana Menteri kepada pelajar B40 UPSI yang menetap di daerah ini turut diadakan hari ini,” tambahnya. - Getaran, 3 Julai 2022

Berita Berkaitan

1

Filem & TV 1 bulan yang lalu

9 Rancangan Terbaik Sempena Musim Haji Di TV AlHijrah

2

Filem & TV 2 bulan yang lalu

“The French Festival” Kini Kembali!

3

Filem & TV 2 bulan yang lalu

Siti Saleha Kini Bergelar Pengacara Rancangan ‘Women Talk’ 

4

Pendidikan 3 bulan yang lalu

UPSI Sambut 5,714 Mahasiswa Dengan Penekanan Langkah Keselamatan

Sorotan

1

Mengintai Tarikan Terbaharu di Cameron Highland, Berbaloi Atau Tidak?

2

Peserta Perhimpunan #ManaKapalLCS Bantah Salah Urus Projek Kapal

3

Tangguh Laksana Pindaan Akta Kerja 2 Tahun, Elak Majikan, Rakyat Makin Terkesan

Disyorkan untuk anda

Sukan 1 hari yang lalu

Aaliyah Gondol 4 Pingat Emas Di Korea Selatan

Sukan 1 hari yang lalu

Benzema Tersenarai Dalam Pencalonan Ballon D'Or, Messi Terlepas Peluang

Luar Negara 1 hari yang lalu

Salman Rushdie Tidak Lagi Guna Ventilator, Boleh Bercakap

Semasa 4 jam yang lalu

Kuat Dan Pendamai, Itulah Ismail Sabri - Syed Saddiq

oleh Sofian Baharom