Berita Terkini

2 jam yang lalu: Kerajaan pertimbang kelonggaran SOP jika proses dos penggalak selesai & KKM beri pandangan - PM 2 jam yang lalu: Kerajaan tidak bercadang laksanakan PKP lagi untuk sekat pergerakan rakyat - PM Ismail Sabri 2 jam yang lalu: Kerajaan masih berhati-hati membuka sempadan negara berikutan kebimbangan jangkitan COVID-19 - PM 4 jam yang lalu: 10 kematian COVID-19 dilaporkan hari ini termasuk 1 BID, jumlah korban 31,902 - COVIDNOW 4 jam yang lalu: Seven injured in US F-35 incident in South China Sea

IKUTI KAMI


Kakitangan Citigroup Tidak Vaksin Akan Dipecat Hujung Bulan Ini

Luar Negara Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 08 Jan 2022 3:09PM

Gambar fail AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Kakitangan Citigroup Inc staff di Amerika Syarikat yang masih belum menerima suntikan vaksin COVID-19 menjelang 14 Januari ini akan diberikan cuti tidak berbayar dan diberhentikan pada penghujung bulan kecuali diberikan pengecualian, demikian menurut memo yang disaksikan sendiri oleh Reuters pada Jumaat.

Bank berkenaan mengumumkan rancangan untuk melaksanakan peraturan baru vaksinasi pada Oktober dan ia kini menjadi institusi utama pertama Wall Street yang meneruskan dengan mandat tegas vaksin.

Langkah itu diambil ketika industri kewangan bergelut dengan cara bagaimana untuk membawa pekerja kembali ke pejabat dengan selamat dan menjalankan perniagaan seperti biasa ketika varian Omicron merebak seperti api.

Institusi lain Wall Street seperti Goldman Sachs & Co, Morgan Stanley dan JPMorgan Chase & Co, telah membenarkan beberapa pekerja yang tidak divaksin untuk bekerja dari rumah, namun masih belum ada yang bertindak memecat kakitangan.

Walaupun Citigroup ialah bank Wall Street pertama yang menguatkuasakan mandat vaksin, segelintir syarikat utama AS lain telah memperkenalkan dasar 'tiada suntikan, tiada kerja', termasuk Google dan United Airlines dengan tahap ketegasan yang berbeza-beza.

Lebih 90% pekerja Citigroup telah mematuhi mandat setakat ini dan angka itu meningkat dengan pesat, menurut sumber, sambil menambah bahawa masa mandat vaksinasi akan berbeza untuk kakitangan cawangan.

Apabila ia mengumumkan dasarnya, Citigroup juga berkata ia akan menilai pengecualian atas alasan agama atau perubatan, atau sebarang penginapan lain mengikut undang-undang negeri atau tempatan, berdasarkan kes demi kes.

Bank itu juga memaklumkan ia selari dengan dasar pentadbiran Presiden AS Joe Biden yang memerlukan semua pekerja yang menyokong kontrak kerajaan diberi vaksin sepenuhnya, kerana kerajaan adalah pelanggan yang "besar dan penting".

''Anda dialu-alukan untuk memohon jawatan lain di Citi pada masa hadapan selagi anda mematuhi dasar vaksinasi Citi," kata bank itu dalam memo tersebut.

"Jika anda tidak diberi vaksin, kami menggesa anda untuk mendapatkan vaksin secepat mungkin." - Reuters

Sorotan

1

Pelbagai Produk Makanan Bernilai RM54,402 Dirampas Kerana Salah Guna Logo Halal

2

Rayuan Kes SRC, Najib Akan Mohon Peguam Diraja Dari UK

3

Penggal Kepala Ibu, Penganggur Didakwa Di Mahkamah

4

Pereka Fesyen Thierry Mugler Meninggal Dunia Pada Usia 73

Disyorkan untuk anda

Semasa 4 jam yang lalu

Penduduk Kampung Kelongkong Resah ‘Diserang’ Babi Hutan

Politik 1 hari yang lalu

WARISAN Teliti Keputusan Bertanding PRN Johor

oleh Mira Adilah Azmi

Semasa 1 hari yang lalu

Peniaga Diingat Tidak Naik Harga, Tertakluk AKHAP

Semasa 1 hari yang lalu

Guru Berpolitik Dikhuatiri Sebar Propaganda, Jejas Kualiti Pendidikan Negara

oleh Susan Albert