Berita Terkini

9 jam yang lalu: Kerajaan Perak tunggu laporan siasatan pesawat terhempas di Ipoh 9 jam yang lalu: 4,053 pegawai kontrak ke jawatan tetap tahun ini - Khairy 9 jam yang lalu: Israel mengaku bunuh 5 kanak-kanak Palestin dalam serangan baru-baru ini - Agensi Anadolu 9 jam yang lalu: MAHB rekod 7.8 juta pergerakan penumpang pada Julai 2022 10 jam yang lalu: Cadangan tubuh suruhanjaya siasatan diraja bagi siasat isu LCS dibawa ke Kabinet esok - Hishammuddin

IKUTI KAMI


Kakitangan Citigroup Tidak Vaksin Akan Dipecat Hujung Bulan Ini

Luar Negara Dikemaskini 7 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 08 Jan 2022 3:09PM

Gambar fail AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Kakitangan Citigroup Inc staff di Amerika Syarikat yang masih belum menerima suntikan vaksin COVID-19 menjelang 14 Januari ini akan diberikan cuti tidak berbayar dan diberhentikan pada penghujung bulan kecuali diberikan pengecualian, demikian menurut memo yang disaksikan sendiri oleh Reuters pada Jumaat.

Bank berkenaan mengumumkan rancangan untuk melaksanakan peraturan baru vaksinasi pada Oktober dan ia kini menjadi institusi utama pertama Wall Street yang meneruskan dengan mandat tegas vaksin.

Langkah itu diambil ketika industri kewangan bergelut dengan cara bagaimana untuk membawa pekerja kembali ke pejabat dengan selamat dan menjalankan perniagaan seperti biasa ketika varian Omicron merebak seperti api.

Institusi lain Wall Street seperti Goldman Sachs & Co, Morgan Stanley dan JPMorgan Chase & Co, telah membenarkan beberapa pekerja yang tidak divaksin untuk bekerja dari rumah, namun masih belum ada yang bertindak memecat kakitangan.

Walaupun Citigroup ialah bank Wall Street pertama yang menguatkuasakan mandat vaksin, segelintir syarikat utama AS lain telah memperkenalkan dasar 'tiada suntikan, tiada kerja', termasuk Google dan United Airlines dengan tahap ketegasan yang berbeza-beza.

Lebih 90% pekerja Citigroup telah mematuhi mandat setakat ini dan angka itu meningkat dengan pesat, menurut sumber, sambil menambah bahawa masa mandat vaksinasi akan berbeza untuk kakitangan cawangan.

Apabila ia mengumumkan dasarnya, Citigroup juga berkata ia akan menilai pengecualian atas alasan agama atau perubatan, atau sebarang penginapan lain mengikut undang-undang negeri atau tempatan, berdasarkan kes demi kes.

Bank itu juga memaklumkan ia selari dengan dasar pentadbiran Presiden AS Joe Biden yang memerlukan semua pekerja yang menyokong kontrak kerajaan diberi vaksin sepenuhnya, kerana kerajaan adalah pelanggan yang "besar dan penting".

''Anda dialu-alukan untuk memohon jawatan lain di Citi pada masa hadapan selagi anda mematuhi dasar vaksinasi Citi," kata bank itu dalam memo tersebut.

"Jika anda tidak diberi vaksin, kami menggesa anda untuk mendapatkan vaksin secepat mungkin." - Reuters

Sorotan

1

LCS: Cadangan Tubuh RCI Dibawa Ke Kabinet Esok - Hishammuddin

2

Ustaz Abu Syafiq Menang Kes Saman Fitnah Siber Terhadap PU Faiz 

3

Tumbuk, Toreh Muka Rakan Selepas Enggan Bayar Kos Baiki Kereta

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Gagal Patuh Peraturan Tempat Kerja Punca Utama Kes Hilang Pendengaran

oleh Aiman Sadiq

Sukan 1 hari yang lalu

Insentif Menanti Atlet Raih Emas Sukan Komanwel Dan APG

Semasa 16 jam yang lalu

Lumba Haram: Kerajaan Cadang Kemuka Pindaan Akta Pengangkutan Jalan Oktober Ini

Semasa 1 hari yang lalu

Buli Siber: Akta Khas Perlu Digubal, Kempen Wajar Ditambah Baik

oleh Sofian Baharom