Berita Terkini

10 jam yang lalu: Empat lorong Plaza Tol Kemuning arah KL dilencongkan sementara hingga 13 Februari 10 jam yang lalu: Masters Thailand: Tze Yong terkandas di suku akhir 10 jam yang lalu: Fatwa tidak bercanggah dengan nilai-nilai konsep Bangsa Johor - Sultan Johor 10 jam yang lalu: Tindakan tegas majikan hentikan pekerja tempatan untuk gajikan pekerja asing - Sivakumar 10 jam yang lalu: Perkhidmatan bas perantara percuma dari KL Sentral ke Parlimen - Menteri Pengangkutan

IKUTI KAMI


Darurat Sampai Ogoskah?

Kolum Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 17 Jun 2021 11:35AM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Saudara Pengarang

Malaysia mengisytiharkan keadaan darurat berkuatkuasa 11 Jan 2021 hingga 1 Ogos 2021 untuk berusaha menangani jangkitan coronavirus dan menggantung Parlimen dengan langkah yang membantu Perdana Menteri Mahiaddin Yassin menghindari cabaran segera terhadap kepemimpinannya.

Proklamasi Darurat 2021 itu juga memberi kerajaan dan Kabinet sedia ada kuasa luar biasa, seperti memperkenalkan undang-undang tanpa persetujuan Parlimen.

Ini adalah pertama kali dalam lebih 50 tahun keadaan darurat nasional diisytiharkan, dan hanya kali kedua Parlimen digantung sejak kemerdekaan dari Britain pada tahun 1957.

Ramai yang mengatakan (terutama parti pembangkang) PM menggunakan deklarasi itu untuk terus berkuasa ketika dia menghadapi seruan untuk berundur dan mengadakan pilihan raya umum.

Pengumuman darurat itu turut  mengisytiharkan larangan perjalanan dan penutupan di seluruh negara, di ibu negara serta lima negeri dan boleh berlangsung sehingga 1 Ogos (dan tercatat juga Fasa 1, 2 dan 3), atau lebih awal, bergantung pada apakah jangkitan telah dikendalikan.

Kes coronavirus tertinggi pernah dicatat ialah 9,020 kes pada 29 Mei 2021.

Dengan Parlimen ditangguhkan atau digantung, Perdana Menteri dan Kabinetnya dikatakan mendapat kuasa untuk melaksanakan undang-undang dan meluluskan peruntukan perbelanjaan yang diperlukan untuk menjamin keselamatan awam tanpa suara Parlimen.

Pemerintah dapat memperkenalkan undang-undang sementara yang disebut Ordinan (yang berlaku selama keadaan darurat).

Yang di-Pertuan Agong (YDPA), yang berperanan besar akan mengistiharkan ordinan berdasarkan nasihat Perdana Menteri dan Kabinet.

"Perlembagaan (lebih kurang) digantung sementara, kerana sebahagian besarnya menggunakan undang-undang darurat," (Nik Ahmad Kamal Nik Mahmood, seorang pakar undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia).

Dalam perutusan khas yang disiarkan di televisyen setelah pengisytiharan itu, PM mengatakan YDPA boleh mengisytihar beberapa peraturan darurat untuk mengekang penyebaran wabak itu, memperluas kekuatan tentera untuk membantu melindungi kesihatan awam dan juga memperkuatkan polisi.

Pemerintah juga dapat meningkatkan hukuman bagi siapa saja yang melanggar undang-undang dan peraturan yang berkaitan dengan wabak itu.

Peruntukan Perlembagaan mengenai penggubalan undang-undang semasa darurat adalah luas dan memberikan banyak ruang kepada pemerintah untuk mengatasi apa sahaja dari segi politik hingga kebebasan peribadi dan media, kata penganalisis.

Pembangkang, terutama Pakatan Harapan berkata, keadaan darurat itu melemahkan perimbangan dan keseimbangan serta menghalang demokrasi.

Kuasa darurat bermaksud memberikan kuasa mutlak kepada Perdana Menteri untuk melakukan apa sahaja, sesuka hati .

Dengan apa yang berlaku, PM sedia ada akan berkhidmat sebagai Perdana Menteri tanpa gangguan sekurang-kurangnya sehingga 1 Ogos. Namun, pilihan raya kemudiannya tidak dapat dielakkan.

Mahiaddin menjadi Perdana Menteri pada bulan Mac, sejak ia bergulat dengan majoriti Parlimen yang tipis yang sangat bergantung pada sokongan dari bekas Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) yang berkuasa.

Dengar berita, dua ahli Parlimen UMNO menarik sokongan mereka dalam beberapa hari terakhir, yang bermaksud Mahiaddin tidak lagi mendapat sokongan majoriti di Parlimen. Adakah ini benar?

Beberapa pemimpin UMNO dalam beberapa bulan terakhir juga berkali-kali meminta pemilihan awal, kerana tidak senang memainkan peranan persaingan kedua dalam gabungan pemerintah dengan parti Bersatu yang lebih kecil dari Mahiaddin.

Pilihan raya hanya dijadualkan pada tahun 2023 tetapi Mahiaddin mengatakan bahawa dia komited untuk mengadakan pemilihan sebaik sahaja ia selamat.
 

Azizi Ahmad adalah pembaca yang terpaksa akur dengan #duksekkungdumah
 

Berita Berkaitan

1

Kolum 1 tahun yang lalu

Tangani Segera Konflik Manusia-Harimau

2

Kolum 1 tahun yang lalu

Surat Pembaca : Bendera Putih, Apa Sebenarnya Cuba Disuarakan?

3

Kolum 1 tahun yang lalu

Surat Pembaca : Kuasa Dan Diri Sebenar Pemimpin

Sorotan

1

Kerajaan Kurangkan Elaun Pembangunan Ahli Parlimen - PM

2

‘Tidak Adil Hanya BERSATU, Elok Siasat Juga PKR, DAP, BN’

3

Selesaikan Tuntutan ‘Waris’ Sulu Demi Kesejahteraan Rakyat Sabah - Hajiji

Disyorkan untuk anda

Kolum 19 jam yang lalu

Nurul Izzah: Antara Pendapat Umum Dan Strategi 

oleh Terence Fernandez