Berita Terkini

17 minit yang lalu: 5,434 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 51 minit yang lalu: Polis Melaka dan MKN laksana kempen patuhi SOP sempena sesi persekolahan hari ini 52 minit yang lalu: Terengganu sasar kutipan zakat RM180 juta tahun ini 52 minit yang lalu: 14 projek komuniti rendah karbon terima geran RM168,000 2 jam yang lalu: PRN Melaka: Tarikh pengundian ditetapkan pada 20 Nov, penamaan 8 Nov - SPR

IKUTI KAMI


Darurat Sampai Ogoskah?

Kolum Dikemaskini 4 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 17 Jun 2021 11:35AM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Saudara Pengarang

Malaysia mengisytiharkan keadaan darurat berkuatkuasa 11 Jan 2021 hingga 1 Ogos 2021 untuk berusaha menangani jangkitan coronavirus dan menggantung Parlimen dengan langkah yang membantu Perdana Menteri Mahiaddin Yassin menghindari cabaran segera terhadap kepemimpinannya.

Proklamasi Darurat 2021 itu juga memberi kerajaan dan Kabinet sedia ada kuasa luar biasa, seperti memperkenalkan undang-undang tanpa persetujuan Parlimen.

Ini adalah pertama kali dalam lebih 50 tahun keadaan darurat nasional diisytiharkan, dan hanya kali kedua Parlimen digantung sejak kemerdekaan dari Britain pada tahun 1957.

Ramai yang mengatakan (terutama parti pembangkang) PM menggunakan deklarasi itu untuk terus berkuasa ketika dia menghadapi seruan untuk berundur dan mengadakan pilihan raya umum.

Pengumuman darurat itu turut  mengisytiharkan larangan perjalanan dan penutupan di seluruh negara, di ibu negara serta lima negeri dan boleh berlangsung sehingga 1 Ogos (dan tercatat juga Fasa 1, 2 dan 3), atau lebih awal, bergantung pada apakah jangkitan telah dikendalikan.

Kes coronavirus tertinggi pernah dicatat ialah 9,020 kes pada 29 Mei 2021.

Dengan Parlimen ditangguhkan atau digantung, Perdana Menteri dan Kabinetnya dikatakan mendapat kuasa untuk melaksanakan undang-undang dan meluluskan peruntukan perbelanjaan yang diperlukan untuk menjamin keselamatan awam tanpa suara Parlimen.

Pemerintah dapat memperkenalkan undang-undang sementara yang disebut Ordinan (yang berlaku selama keadaan darurat).

Yang di-Pertuan Agong (YDPA), yang berperanan besar akan mengistiharkan ordinan berdasarkan nasihat Perdana Menteri dan Kabinet.

"Perlembagaan (lebih kurang) digantung sementara, kerana sebahagian besarnya menggunakan undang-undang darurat," (Nik Ahmad Kamal Nik Mahmood, seorang pakar undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia).

Dalam perutusan khas yang disiarkan di televisyen setelah pengisytiharan itu, PM mengatakan YDPA boleh mengisytihar beberapa peraturan darurat untuk mengekang penyebaran wabak itu, memperluas kekuatan tentera untuk membantu melindungi kesihatan awam dan juga memperkuatkan polisi.

Pemerintah juga dapat meningkatkan hukuman bagi siapa saja yang melanggar undang-undang dan peraturan yang berkaitan dengan wabak itu.

Peruntukan Perlembagaan mengenai penggubalan undang-undang semasa darurat adalah luas dan memberikan banyak ruang kepada pemerintah untuk mengatasi apa sahaja dari segi politik hingga kebebasan peribadi dan media, kata penganalisis.

Pembangkang, terutama Pakatan Harapan berkata, keadaan darurat itu melemahkan perimbangan dan keseimbangan serta menghalang demokrasi.

Kuasa darurat bermaksud memberikan kuasa mutlak kepada Perdana Menteri untuk melakukan apa sahaja, sesuka hati .

Dengan apa yang berlaku, PM sedia ada akan berkhidmat sebagai Perdana Menteri tanpa gangguan sekurang-kurangnya sehingga 1 Ogos. Namun, pilihan raya kemudiannya tidak dapat dielakkan.

Mahiaddin menjadi Perdana Menteri pada bulan Mac, sejak ia bergulat dengan majoriti Parlimen yang tipis yang sangat bergantung pada sokongan dari bekas Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) yang berkuasa.

Dengar berita, dua ahli Parlimen UMNO menarik sokongan mereka dalam beberapa hari terakhir, yang bermaksud Mahiaddin tidak lagi mendapat sokongan majoriti di Parlimen. Adakah ini benar?

Beberapa pemimpin UMNO dalam beberapa bulan terakhir juga berkali-kali meminta pemilihan awal, kerana tidak senang memainkan peranan persaingan kedua dalam gabungan pemerintah dengan parti Bersatu yang lebih kecil dari Mahiaddin.

Pilihan raya hanya dijadualkan pada tahun 2023 tetapi Mahiaddin mengatakan bahawa dia komited untuk mengadakan pemilihan sebaik sahaja ia selamat.
 

Azizi Ahmad adalah pembaca yang terpaksa akur dengan #duksekkungdumah
 

Berita Berkaitan

1

Kolum 3 bulan yang lalu

Surat Pembaca : Bendera Putih, Apa Sebenarnya Cuba Disuarakan?

2

Kolum 3 bulan yang lalu

Surat Pembaca : Kuasa Dan Diri Sebenar Pemimpin

Sorotan

1

Idea Baharu: Transformasi La Juiceria Kepada 'Superfood' Dipacu Grab

2

Didakwa Pakai Tangkal, Khairy Sinis Bidas Anti Vaksin

3

United Tersungkur Di Leicester, Liverpool Benam Watford

4

Piala Thomas: China Jumpa Indonesia Di Final

Disyorkan untuk anda

Kolum 1 hari yang lalu

Wayang Pacak Ke Restorasi Digital

oleh Roslen Fadzil

Kolum 5 jam yang lalu

Periuk Nasi Elektrik Bukan Hanya Untuk Tanak Nasi 

Ia juga boleh digunakan untuk menjerang air, mengukus, membuat bubur oats, mi berkuah dan gulai yang direneh pada suhu rendah serta menyediakan kek dan manisan....

oleh Brian Chen (Abang Brian)