Ramadan bakal menjelang dan ramai akan sibuk untuk menunaikan ibadah sambil memikul tangungjawab masing-masing sama ada di tempat kerja mahupun di rumah. Antara rungutan yang sering didengar adalah kesuntukan masa untuk menyediakan juadah buat bersahur mahupun berbuka.
Tak kiralah dalam bulan puasa ataupun tidak, seperti yang pernah dituliskan, proses penyediaan bahan-bahanlah yang selalu memakan masa yang lama. Jadi di sini, saya mahu kongsikan beberapa pes yang anda boleh dibuat siap-siap pada hujung minggu bila kelapangan untuk digunakan sepanjang minggu.
Pes Nasi/ Mihun Goreng
Bahan-bahan:
8 biji cili merah
10 cili api
1 bawang besar
4 bawang putih
2 sudu besar ikan bilis, direndam air
Sedikit belacan
Cara-cara:
Kisarkan sehingga lumat kesemua bahan.
Tumiskan dalam minyak secukupnya sehingga naik bau.
Masukkan dalam balang kecil, sejukkan dan tutupkan. Simpan dalam peti sejuk. Gunakan dalam jangka masa seminggu.
Nak gunakan nanti, ambillah kuantiti yang diinginkan berdasarkan jumlah nasi atau mihun yang akan digoreng. Panaskan dan masukkan protein pilihan, sayuran dan gaulkan dengan nasi atau mihun. Tambah perasa dengan kicap, sos tiram dan lada hitam secukup rasa.
Pes Kari
Bahan kisar:
2 bawang besar
4 bawang putih
2 inci halia
3 sudu besar rempah kari daging, dilarut dengan 4 sudu besar air
4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih)
1 sudu kecil halba
Cara-cara:
Tumiskan 4 sekawan dan halba dengan minyak secukupnya sehingga naik bau.
Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau. Masukkan rempah kari dan tumis garing. Sejukkan dan bekukan atau simpan dalam peti sejuk. Jika disimpan di dalam peti sejuk, gunakan dalam masa seminggu, jika dibekukan boleh tahan sehingga sebulan.
Kalau mahu gunakannya, panaskan pes dan gaulkan rempah bersama protein atau sayuran pilihan anda dan tambahkan air atau santan pada penghujung proses memasak.
Sos Pasta
Bahan-bahan:
2 sudu besar minyak zaitun
1 bawang kuning, dipotong dadu
4 bawang putih, dicincang
2 sudu kecil daun selasih kering
1 sudu kecil chilli flakes
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula perang
700g tomato dalam tin (bukan puri tomato)
1/4 cawan air
Cara-cara:
Masukkan kesemua bahan dalam pressure cooker dan masak gunakan fungsi stew. (Jika tidak, masak dalam periuk dan renehkan selama sekurang-kurangnya 1jam)
Sejukkan dan tuang dalam balang dan simpan dalam peti sejuk atau bekukan.
Kalau disimpan dalam peti sejuk, gunakan dalam masa seminggu dua. Kalau dibekukan, boleh tahan sehingga satu bulan.
Untuk gunakannya, panaskan pes dan gaulkan bersama protein pilihan anda dan gaulkan dengan pasta yang telah dimasak.
Itu beberapa contoh pes yang selalu saya siapkan awal-awal dan simpankan dalam peti sejuk. Berdasarkan selera keluarga anda, bolehlah anda sertakan pes-pes lain seperti pes sambal tumis, pes rendang dan pes asam jawa.
Daripada saya, Chef Brian dan Getaran, selamat berpuasa dan moga-moga Ramadan ini lebih baik daripada yang sebelumnya. - Getaran, 5 April 2021