Berita Terkini

3 jam yang lalu: Hannah Yeoh diharap dapat tangani isu dalam sukan 3 jam yang lalu: Rentas fahaman politik akan dimanfaat untuk negara - Nancy 3 jam yang lalu: Tren kargo tergelincir di Songkhla susulan letupan bom 3 jam yang lalu: Piala Dunia: Belanda 3 Amerika Syarikat 1, Argentina 2 Australia 1 3 jam yang lalu: PM Anwar ucap selamat hari lahir kepada Wan Azizah

IKUTI KAMI


10 Tip Sebelum Melancong Bersama Keluarga

Pastikan keselamatan diri, anak-anak dan keluarga sebelum anda memulakan percutian.

Jelajah Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 19 Aug 2021 8:46AM

Gambar: Asad Photo Maldives

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Umum mengetahui sektor pelancongan antara yang terjejas teruk akibat COVID-19. Namun, bercuti atau berlibur semasa zaman wabak ini bukanlah satu misi yang mustahil.

Walaupun terbatas dalam negeri masing-masing, kerajaan telah mengumumkan kebenaran gelembung pelancongan di negeri-negeri yang berada di bawah Fasa Dua dan seterusnya menerusi Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Realitinya, virus COVID-19 ini mungkin tidak akan 'lenyap' dalam masa terdekat. Selain Malaysia, banyak negara lain turut menyedari hakikat  ini dan mula memberi kelonggaran sedikit demi sedikit terhadap sektor pelancongan. 

Sudah tentu, ini bukanlah tahun yang ideal untuk pelancongan atau percutian, tetapi ia bukan bermaksud mereka yang berkeluarga tidak dapat menikmati sesi berlibur dan percutian hujung tahun (rakyat Malaysia di mana-mana negeri PPN Fasa Dua) nanti.

Mungkin juga anda sekeluarga dan anak-anak kecil boleh melancong merentasi negeri mahupun sempadan antarabangsa suatu hari nanti. Sama-samalah kita berdoa ke hadrat Ilahi supaya mengangkat bencana COVID-19 dari muka bumi. 

Berikut 10 pesanan daripada Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) yang wajar diberi pertimbangan dan perhatian sebelum anda melancong bersama keluarga:

#1 Periksa terlebih dahulu

Sebelum membuat sebarang rancangan, periksa terlebih dahulu keadaan dan situasi semasa. Misalnya, jumlah kes COVID di negeri masing-masing. Apakah kemungkinan ada sekatan oleh pihak berkuasa? Adakah perlu menjalani sesi kuarantin terlebih dahulu? 

 

#2 Maklumat yang jelas

Dapatkan maklumat terkini lokasi yang ingin dikunjungi. Ini kerana, tidak semua lokasi atau premis pelancongan dibuka. Anda boleh mendapatkan maklumat itu menerusi berita tempatan, laman sesawang atau media sosial utama seperti Facebook dan Instagram.

 

#3 Periksa hotel 

Sebelum membuat tempahan, periksa hotel terlebih dahulu. Apakah hotel itu sudah mengambil semua langkah-langkah pencegahan dan pematuhan SOP bagi memastikan keselamatan anda terjaga? Tiada maknanya pergi ke lokasi yang anda sekeluarga berasa tidak selamat dan selesa. 

 

#4 Elak kawasan sesak 

Elakkan kawasan pelancongan yang sesak. Bersesak-sesak dengan pengunjung lain boleh mendedahkan anda sekeluarga dengan risiko jangkitan. Kalau boleh, melanconglah ke kawasan terbuka yang lapang. Bersantai di pantai atau sesi perkhemahan pasti menyeronokkan! 

 

#5 Lap! Lap! Lap! 

Walaupun tempat anda menginap itu nanti kelihatan bersih dan terjaga, bersihkan sekali lagi dengan cecair sanitasi sebagai langkah berjaga-jaga. Lap semua permukaan dan tombol pintu. Perkara yang sama perlu diambil sekiranya anda menyewa kereta.

#6 Keselamatan anak-anak

Pakai pelitup muka sepanjang masa. Perhatikan tindak-tanduk anak-anak anda. Khususnya, semasa mereka bermain. Mereka mungkin memegang permukaan atau berada di tengah-tengah orang ramai tanpa anda sedar. Pastikan cecair sanitasi sentiasa ada di poket anda dan mereka. 

 

#7 Waspada kesihatan 

Sekiranya anda atau ahli keluarga berasa tidak sihat atau demam, segeralah ke hospital berdekatan atau terus pulang. Tiada siapa yang bebas ancaman jangkitan walaupun sudah mendapat dua dos vaksin. Jangan pergi bercuti jika anda tidak sihat atau tergolong dalam kategori kontak rapat.

 

#8 Dapatkan insurans 

Sebagai langkah berjaga-jaga, dapatkan insurans perjalanan sebelum bercuti. Sekiranya berlaku perkara tidak diingini, nasib anda sekeluarga lebih terjamin. Anda juga boleh menghindari hospital yang sesak dengan adanya jaminan insurans. 

 

#9 Siap siaga kemungkinan

Oleh kerana situasi sekarang boleh berubah secara drastik pada bila-bila masa, bawalah segala keperluan pencegahan dan keselamatan seperti pelitup muka, cecair sanitasi dan ubat-ubatan.

 

#10 Kuarantin kendiri

Jadilah rakyat yang bertanggungjawab. Kuarantin kendiri selepas balik dari percutian. Walaupun tidak wajib, lakukan kuarantin kendiri demi insan tersayang dan masyarakat sekitar supaya tidak berlaku jangkitan yang tidak diingini pada masa hadapan.

Layari UNICEF Malaysia untuk maklumat lanjut. - Getaran, 19 Ogos 2021

Semua gambar: Pexels

Berita Berkaitan

1

Luar Negara 2 hari yang lalu

COVID-19: Perancis Seru Golongan Berisiko Tinggi Dapatkan Dos Penggalak Kedua

2

Luar Negara 2 hari yang lalu

Arab Saudi Lancar Mekanisma Baharu Permohonan Visa Lawatan Peribadi, Tunai Umrah

3

Semasa 5 hari yang lalu

Nurul Izzah Positif COVID-19, Mohon Maaf Tidak Dapat Sertai Majlis Kesyukuran

4

Ekonomi 1 minggu yang lalu

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Sorotan

1

Kabinet Anwar Beri Peluang Pemimpin Muda Bawah 50 Tahun Tunjuk Kemampuan

2

Permintaan Pasaran, Ruang Kilang Lebih Luas Sokong Operasi Micron Di Malaysia

3

Kerajaan Selangor Harap Laluan ECRL Ditambah Ke Bahagian Selatan Negeri