Berita Terkini

8 jam yang lalu: Penerbangan terus antara Kuala Lumpur-Tashkent mulai Julai ini 8 jam yang lalu: Peter Anthony tipu 4 individu termasuk Najib dapatkan kontrak di UMS - Hakim 8 jam yang lalu: Produk ‘Prime Kopi Pejuang 3 In 1’ boleh sebabkan pengambilan 'dos berlebihan' Tadalafil 8 jam yang lalu: Untung bersih suku pertama Petron Malaysia naik kepada RM106.4 juta 10 jam yang lalu: 'Health Alert monkeypox’ akan dilaksanakan menerusi aplikasi MySejahtera mulai esok - Khairy

IKUTI KAMI


Korea Selatan Dan Jepun Teruja Menanti Kembalinya Pelancong Malaysia

Berita mengenai kerajaan Malaysia mengumumkan pembukaan semula sempadannya pada 1 April disambut baik oleh wakil pertubuhan pelancongan Korea Selatan dan Jepun di ibu negara.

Jelajah Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 30 Apr 2022 6:54PM

Gambar Hiasan, Unsplash

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Berita mengenai kerajaan Malaysia mengumumkan pembukaan semula sempadannya pada 1 April disambut baik oleh wakil pertubuhan pelancongan Korea Selatan dan Jepun di ibu negara.

Pengarah Urusan Pertubuhan Pelancongan Korea (KTO) Malaysia & Brunei, Yang Kyung Soo, berkata langkah itu seperti "membuka pintu" untuk lebih ramai pelancong Malaysia melawat tanah airnya.

Seperti Malaysia, negaranya juga membuka pintu sempadan kepada pelawat berkuat kuasa 1 April, ditambah dengan KTO yang secara konsisten mempromosikan produk budaya dan pelancongan Korea Selatan sepanjang pandemik itu.

Minat yang ‘menular’ terhadap aliran Hallyu atau Gelombang Korea dalam kalangan rakyat Malaysia membantu mewujudkan permintaan dengan Korea Selatan menjadi destinasi yang dicari dan menjadi antara pilihan teratas rakyat Malaysia sebagai destinasi pelancongan mereka yang seterusnya.

“Sepanjang tempoh pandemik, kami melihat semakin ramai rakyat Malaysia menikmati pelbagai K-drama, K-movie, kandungan K-pop dan K-food. Ramai daripada mereka ingin ke Korea Selatan dan merasai sendiri pengalaman Korea sebenar seperti yang ditonton di skrin.

N Seoul Tower. Gambar: Unsplash
N Seoul Tower. Gambar: Unsplash

“Itulah sebabnya tahun ini kami mengadakan promosi secara khusus destinasi pelancongan yang pernah dilihat dalam K-drama, K-movies dan lain-lain.

“Sebagai contoh, kami mengadakan promosi ‘Peraduan Susunan Perjalanan Hallyu Korea’ yang membolehkan peserta membuat jadual perjalanan Korea mereka sendiri berdasarkan lokasi K-drama dan rakaman video kegemaran mereka, dan memenangi hadiah,” kata Yang kepada Bernama.

Yang berkata meskipun industri pelancongan akan mengambil sedikit masa untuk pulih berikutan SOP dan sekatan perjalanan, beliau optimis dengan sambutan itu dan yakin pengembara tidak sabar untuk datang ke Korea Selatan.

“Berdasarkan dapatan tinjauan terbaharu kami di Matta Fair 2022, kira-kira 26 peratus pengembara berkemungkinan melancong ke Korea Selatan dalam tempoh 6 bulan akan datang.

“Oleh itu, pada 2022, kami mensasarkan pemulihan kira-kira 30 peratus pelancong berbanding 2019, dengan jumlah pelancong Malaysia yang melawat Korea Selatan adalah sekitar 400,000,” tambahnya.

Malaysia dan Korea Selatan membuka semula pintu sempadannya pada 1 April tanpa kuarantin mandatori bagi pengembara. Pihak Malaysia seterusnya mengumumkan kelonggaran peraturan dengan menghapuskan keperluan ujian dan perlindungan insurans perubatan untuk pengembara yang lengkap divaksin  berkuat kuasa 1 Mei.

Sementara itu, Pejabat Pertubuhan Pelancongan Kebangsaan Jepun (JNTO) Kuala Lumpur turut menyambut baik langkah Malaysia membuka semula pintu kepada pengembara dengan harapan rakyat Malaysia akan melawat Jepun sebaik sahaja sempadan negaranya dibuka.

Pengarah Eksekutifnya Fumi Matsumoto berkata walaupun Jepun masih ditutup kepada pelancong buat masa ini, ia secara beransur-ansur mula melonggarkan sekatan sempadan di peringkat nasional.

Tokyo Tower. Gambar: Unsplash
Tokyo Tower. Gambar: Unsplash

“Berkenaan dengan pelancong antarabangsa, kami di JNTO masih menunggu pengumuman daripada kerajaan Jepun. Memandangkan Malaysia sudah mula menerima pelancong antarabangsa yang divaksin tanpa mengenakan kuarantin seperti yang diumumkan baru-baru ini, kita tahu bahawa rakyat Malaysia berminat untuk melancong ke luar negara.

“Jepun sentiasa menjadi destinasi popular bagi rakyat Malaysia, jadi kami pasti berharap ramai daripada anda akan melancong ke Jepun sebaik sahaja sempadannya dibuka semula,” katanya kepada Bernama.

Walaupun masih terdapat isu yang perlu dipertimbangkan, seperti ketersediaan penerbangan, pengiktirafan vaksin oleh Jepun dan prosedur untuk mendapatkan sijil keputusan ujian negatif, Matsumoto berkata ia akan mengambil sedikit masa sebelum perjalanan antarabangsa antara kedua-dua negara kembali ke tahap pra-pandemik.

Menurut beliau, pejabat JNTO Kuala Lumpur sudah bersedia untuk membawa pelancongan budayanya ke tahap yang lebih tinggi.

“Dalam tinjauan maklum balas kami baru-baru ini, kami dapati bahawa trend pra-pandemik perjalanan ke Jepun yang dicari rakyat Malaysia tidak berubah malah sehingga kini, dua jawapan teratas masih makanan dan alam semula jadi (iaitu empat musim).

“Sudah tentu, setiap wilayah mempunyai daya tarikan berbeza dengan budaya unik dan tradisi berharga yang kami jangka menarik dan berbaloi untuk dinikmati pelancong antarabangsa.

“Dengan bergerak mempromosikan budaya dan tradisi, kami berharap dapat memperkenalkan dan membawa lebih ramai pelancong ke wilayah lain yang kurang dikenali dan kurang dilawati. Ia juga akan membawa mereka menjauhi kawasan popular yang sesak untuk perjalanan yang lebih menyegarkan,” tambahnya.

Matsumoto juga menyatakan Tokyo, wilayah Kansai dan Hokkaido sentiasa menjadi lokasi pilihan utama untuk dikunjungi oleh rakyat Malaysia sebelum pandemik.

“Sebelum pandemik, jumlah pelancong antarabangsa ke Jepun berada dalam aliran meningkat. Semestinya, ia masih kekal dan kami berharap ramai pelancong akan melawat Jepun.

“Tetapi kami percaya ia akan mengambil masa berikutan peralihan ke fasa endemik,” katanya.

Dilaporkan bahawa dalam tempoh empat hari selepas membuka semula sempadan pada 1 April, lebih 250,000 pengembara antarabangsa memasuki dan meninggalkan Malaysia melalui pintu masuk utama. - Bernama

Isu Pada

Syawal Terindah Nur Fazura

30 Apr 2022

Berita Berkaitan

1

Selebriti 1 hari yang lalu

Netizen Persoal Kehadiran Jovian Mandagie Bersama PM Di Jepun

2

Gaya 2 hari yang lalu

Alami Sensasi 3 Produk Kecantikan Jepun

3

Sukan 2 minggu yang lalu

Piala Thomas: Malaysia Tewaskan Jepun Untuk Muncul Juara Kumpulan D

4

Teknovasi 4 minggu yang lalu

4 Ciri Canggih Teknologi Kereta Api Shinkansen

Sorotan

1

Zuraida Patut Lepaskan Kerusi Parlimen Ampang Juga - Fahmi Fadzil

2

Malaysia Airlines Mula Penerbangan Pertama Dari Kuala Lumpur Ke Doha

3

Letupan Bom Di Tak Bai: 3 Sukarelawan Polis Marin Cedera

Disyorkan untuk anda

Jelajah 17 jam yang lalu

Istana Belon Seluas 28,000 Kaki Persegi Sempena Cuti Sekolah 

oleh Rahayu MN

Teknovasi 1 hari yang lalu

Buletin Teknovasi: Apa Yang Menarik Minggu Ini?

Getaran berkongsi perkembangan terkini dunia teknologi dan inovasi untuk minggu ini

oleh Izwan Ramlan

Teknovasi 1 hari yang lalu

Xbox Mengumumkan 5 Permainan PC Terbaharu

Baru-baru ini, Xbox telah mengumumkan beberapa lagi senarai permainan PC yang baharu.

oleh Izwan Ramlan

Jelajah 12 jam yang lalu

Malaysia Airlines Mula Penerbangan Pertama Dari Kuala Lumpur Ke Doha

oleh Shah Shamshiri