Berita Terkini

10 jam yang lalu: Anwar puji sikap Hun Sen yang hormati kaum Muslim 11 jam yang lalu: Anwar bakal umum pelaburan penting baharu semasa lawatan ke China 11 jam yang lalu: Bazar Ramadan Rahmah di 38 lokasi seluruh negara 11 jam yang lalu: Karate sasaran lubuk emas negara di Sukan SEA - CDM 11 jam yang lalu: Malaysia-Turkiye boleh terokai kerjasama baharu industri aeroangkasa - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


Penerbit 'Mat Kilau' Jawab Tuduhan Zul Hassan Tentang RM150,000, 'Kami Tiada Hutang Dengan Mana-Mana Pembekal!'

“Dakwaan kami ada berhutang sejumlah wang kepada Zul Hassan adalah tidak benar dan tidak berasas sama sekali. Kami juga menafikan bahawa individu berkenaan adalah pemilik bagi sebuah tanah di set penggambaran filem Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan,” – Studio Kembara.

Filem & TV Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 21 Feb 2023 1:22PM

Studio Kembara tampil membuat penjelasan selepas Zul Hassan mendakwa dia masih belum dibayar seperti yang dijanjikan - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Produser Studio Kembara menafikan bahawa mereka masih mempunyai bayaran tertunggak sebanyak RM150,000 yang belum dilangsaikan kepada seorang individu bernama Zul Hassan, 60, sewaktu penggambaran penggambaran filem Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan sedang disiapkan. 

Studio Kembara tampil membuat penjelasan tersebut selepas Zul Hassan yang menyatakan dirinya adalah pemilik tanah di set penggambaran Mat Kilau dan mendakwa dia masih lagi belum mendapat apa-apa bayaran atas peranan dan kerja-kerja yang telah dilakukannya sebagaimana yang dijanjikan. 

Sehubungan itu, Studio Kembara menerusi satu siaran akhbar menyatakan bahawa mereka sekeras-kerasnya menafikan dakwaan bayaran tertunggak yang dibuat oleh individu berkenaan dan menyatakan semua pembekal sudah dibayar atas segala khidmat dan tugas mereka. 

“Dakwaan kami ada berhutang sejumlah wang kepada Zul Hassan adalah tidak benar dan tidak berasas sama sekali. Kami juga menafikan bahawa individu berkenaan adalah pemilik bagi sebuah tanah di set penggambaran filem Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan

“Malah individu tersebut hanya memegang status pemilikan tanah yang dijadikan set penggambaran pada 29 Julai 2019 sedangkan seluruh penggambaran filem telah selesai pada Februari 2019. Ini dapat dibuktikan melalui carian tanah di Kampung Padang Marhum, Lambor Kanan, Perak seperti yang didakwa,” katanya. 

Menurut pihak Studio Kembara lagi, mereka tidak ada membuat apa-apa binaan untuk tujuan penggambaran filem Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan di atas tanah yang didakwa milik Zul Hassan.

“Dakwaan binaan dibuat atas tanah beliau ini juga tidak benar kerana binaan berbentuk jeti dibuat di atas tanah rezab sungai. Encik Zul Hassan tidak mempunyai apa-apa asas untuk menuntut bayaran mahupun imbuhan dari kami. 

“Malah, pihak subkontraktor Studio Kembara ada memberi sejumlah wang sebanyak RM3,000 kepada individu tersebut sebagai kos sewa jeti kerana beranggapan beliau adalah pemilik tanah tersebut yang kemudian disahkan tidak benar.

“Malah, semakan kami mendapati terdapat bayaran-bayaran yang tidak sepatutnya dibayar kepada individu tersebut tetapi telah dibayar melalui subkontraktor Studio Kembara,” kata mereka. 

Bahkan, Studio Kembara turut mengesahkan tiada sebarang janji, kontrak, mahupun persetujuan yang pernah dibuat oleh kami kepada individu tersebut berkaitan sebarang kos dalam apa jua khidmat atau peranan termasuklah penyedia tapak, pembinaan set, keselamatan, penginapan atau apa-apa tugas sekalipun.

“Kami mengesahkan bahawa semua set atau lokasi penggambaran telah dibuat di atas tanah atau tempat telah dibenarkan oleh pemilik sah di sisi undang-undang. 

“Kami turut menegaskan bahawa semua pembekal, penyedia perkhidmatan, atau subkontraktor telah dibayar lengkap atas kerja-kerja yang mereka lakukan dan tiada lagi bayaran tertunggak yang perlu dibayar oleh Studio Kembara kepada mana-mana pihak. Ini dapat dibuktikan dengan segala rekod pembayaran yang kami simpan.

“Oleh itu pada pendapat Studio Kembara, terdapat dakwaan palsu dan malah boleh dianggap cubaan menipu pihak Studio Kembara oleh individu tersebut. 

“Unit Undang-Undang Studio Kembara sedang mempertimbangkan untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap Zul Hassan kerana terdapat unsur penipuan dan dakwaan palsu yang telah mencemar nama baik Studio Kembara,” kata mereka lagi. - Getaran, 21 Februari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

Urus Hutang Negara Dengan Baik, Gunakan Secara Produktif - Pakar Ekonomi

2

Semasa 1 bulan yang lalu

Kerajaan Perpaduan Komited Pastikan Hutang Peneroka FELDA Tak Meningkat, Pengeluaran Hasil Bertambah

3

Semasa 3 bulan yang lalu

Elak Bayar Hutang, Pelajar Kolej Buat Laporan Palsu Kononnya Dirompak

4

Semasa 4 bulan yang lalu

Kekurangan Meruncing Telur Ayam Mampu ‘Runtuhkan’ Industri

Sorotan

1

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

2

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

3

Dakwa Difitnah, Guan Eng Saman Muhyiddin

Disyorkan untuk anda

Selebriti 13 jam yang lalu

Avaa Vanja Hasilkan Planner Ramadan Dalam Bentuk PDF Secara Percuma, Anggap Ia Saham Akhirat

oleh Ellyna Ali

Muzik 15 jam yang lalu

Samsons Adalah Sebuah Jenama, Siapa Pun Vokalisnya, Ia Tidak Harus Dipertikaikan - Irfan Samsons

Adrian yang sudah dua tahun menggantikan tempat Bam mengakui, dirinya masih terlalu ‘hijau’ untuk berkongsi perjalanan bersama kumpulan muzik tersebut.

oleh Rubini Nagarajah

Muzik 20 jam yang lalu

Karya Habsah Hassan Diangkat Dalam Drama Audio ‘Malam Pengantin’ 

Habsah Hassan yang merupakan penulis lirik lagu lagenda tempatan berkata, dia menganggap ini adalah satu penghormatan buat dirinya apabila pihak Astro sanggup b...

oleh Rubini Nagarajah

Filem & TV 11 jam yang lalu

Isu Tuntuan Tak Masuk Akal Dan Dianiaya Awesome TV, Ayu Puteh Sudah Bawa Ke Pihak Menteri

oleh Wafa Aula