Berita Terkini

11 jam yang lalu: Pengekalan harga air, elektrik akan sokong perniagaan, ekonomi - ahli ekonomi 11 jam yang lalu: 24 koperasi di Perlis terima bantuan sebanyak RM1.12 juta 11 jam yang lalu: Lebih 200,000 pendatang tanpa izin pulang secara sukarela 11 jam yang lalu: 10 pelajar di teluk intan ditahan berhubung kes buli 11 jam yang lalu: UMW sasar tanam 300,000 pokok bakau di pesisiran pantai negara menjelang 2023

IKUTI KAMI


Tawaran Rebat Tunai Sehingga 35 Peratus Galak Penerbit Luar Jalani Penggambaran Di Malaysia

Filem & TV Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 19 May 2022 4:10PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Tawaran rebat tunai 30 peratus melalui Insentif Penerbitan Filem di Malaysia (FIMI) dan tambahan sehingga lima peratus melalui 'cultural test' dilihat mampu menarik lebih banyak syarikat produksi luar negara untuk memilih Malaysia sebagai lokasi penggambaran.

Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) Prof Dr Md Nasir berkata ini merupakan satu kelebihan yang perlu ditonjolkan kepada penggiat industri luar memandangkan jumlah rebat tunai yang ditawarkan itu adalah yang tertinggi berbanding negara lain.

Gambar Hiasan IMDb
Gambar Hiasan IMDb

"Tak ramai pihak luar tahu, penerbit-penerbit khususnya bahawa kita mempunyai insentif yang tinggi rebatnya sehingga 35 peratus yang mana negara-negara jiran kita pun seperti Thailand hanya 25 peratus. 

"Jadi kita nampak ini satu kelebihan yang perlu kita tonjolkan supaya lebih banyak pihak luar tahu tentang rebat yang kita ada dan dengan ini ia akan menyemarakkan lagi industri filem di negara kita," katanya kepada pemberita di sini.

Beliau berkata Finas berhasrat menggunakan pasaran filem Marche Du Film 2022 yang berlangsung di sini sebagai platform bagi mempromosi Malaysia sebagai destinasi penggambaran antarabangsa selain mempromosi dan menjual produk kandungan kreatif negara.

"Melalui rebat ini sebenarnya kita nak menjana industri perfileman di negara kita supaya lebih meriah kerana dengan adanya penggambaran yang dilakukan di Malaysia kita mewajibkan sekurang-kurangnya 30 peratus daripada guna tenaga dalam produksi itu daripada orang tempatan.

"Jadi di situ ada berlakunya pertukaran kemahiran dan pengetahuan serta pengalaman bagi penggiat seni di Malaysia," katanya.

Md Nasir berkata mana-mana penggiat industri yang menjalani penggambaran di Malaysia dengan perbelanjaan minimum RM1 juta bagi penerbit filem tempatan manakala RM5 juta bagi penerbit antarabangsa, mereka layak untuk mendapat rebat tunai 30 peratus.

Sementara tambahan sehingga lima peratus melalui 'cultural test' pula boleh diperoleh sekiranya penerbit filem tersebut memaparkan elemen kenegaraan, kesenian, kebudayaan dan sebagainya dalam filem yang dihasilkan.

Mengulas mengenai sasaran RM50 juta pelaburan asing ke dalam Malaysia melalui FIMI pada Marche Du Film, Md Nasir berkata sasaran itu mampu dicapai memandangkan beberapa syarikat luar negara berminat untuk membeli kandungan kreatif negara.

Pengarah Suraya Filem Production (M) Sdn Bhd, Shures R, antara wakil Malaysia ke Marche Du Film di Cannes, Perancis. - Bernama
Pengarah Suraya Filem Production (M) Sdn Bhd, Shures R, antara wakil Malaysia ke Marche Du Film di Cannes, Perancis. - Bernama

"Sasaran RM50 juta ini adalah berasaskan kepada engagement ataupun pertemuan yan telah dilakukan antara pihak pengeluar di Malaysia dan juga pembeli daripada peringkat luar. Mereka telahpun buat engagement dan daripada semalam dan juga hari ini mereka masih meneruskan lagi perbincangan.

"Insya-Allah memang dah ada beberapa syarikat dari luar yang berminat untuk membeli kandungan negara kita," katanya.

Marche Du Film adalah perhimpunan terbesar industri filem bagi pengeluar, pembiaya, penyiar, pengedar, pembekal dan pembeli dari seluruh dunia untuk bertemu, berkongsi idea serta membuat tawaran.

Sebanyak 250 syarikat dari 110 negara menyertai pasaran filem selama sembilan hari itu bermula 17 Mei. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Jelajah 1 hari yang lalu

Pelan Pemulihan Pelancongan 2.0 Tawar Diskaun, Baucar Dan Rebat Untuk Rakyat

2

Filem & TV 1 hari yang lalu

Tayangan Filem Percuma Hujung Minggu Ini Di Sibu

3

Filem & TV 2 hari yang lalu

Ulasan 'Mat Kilau': Kita Ini Janganlah Buta Pilih Senjata

4

Filem & TV 2 hari yang lalu

K-Komm Segerakan MoU Dengan Negara Asean, Tingkat Pasaran Industri Termasuk Perfileman

Sorotan

1

Elanghovan, 64, Rakyat Malaysia Tertua Takluk Everest

2

Stadium Shah Alam Sudah Jadi 'Gajah Putih'?

3

Tidak Hormat Bahasa Kebangsaan Bukan Jenayah Berat, Denda RM50,000, Penjara Melampau

Disyorkan untuk anda

Filem & TV 1 hari yang lalu

Shah Alam Lokasi Terakhir Uji Bakat Awesome Raja Lawak

oleh Ellyna Ali

Filem & TV 1 hari yang lalu

Tayangan Filem Percuma Hujung Minggu Ini Di Sibu

Tayangan filem hebat tentang Sarawak ini diadakan percuma di Sibu sempena promosi program Festival Filem Mini dan Festival Seni Mini (MFF X MAF) ke-18.

Selebriti 1 hari yang lalu

Ellie Suriaty Suka Kalau Azri Kahwin Dengan Manusia Yang Wujud

Ellie juga mengakui bahawa dia lebih suka kalau Azri mengahwini orang yang benar-benar nyata dan wujud serta diterima anak-anak.

oleh Ellyna Ali

Selebriti 1 hari yang lalu

Hab Pendidikan Khas Ahmad Idham Kini Punya 7 Rakan Strategik

oleh Ellyna Ali