Berita Terkini

1 jam yang lalu: Perkembangan terkini libatkan pembinaan kapal LCS akan diumum minggu depan - Hishammuddin 1 jam yang lalu: MINDEF akan selenggara, naik taraf beberapa hospital, rumah sakit dan pusat perubatan angkatan tentera - Hishammuddin 2 jam yang lalu: Perlis laksana solat jenazah ghabi ke atas Sheikh Yusof Al-Qaradawi 2 jam yang lalu: Kerja projek pengurusan banjir LPT1 bermula Oktober ini 2 jam yang lalu: Syarat layak pendapatan isi rumah bagi skim bantuan sewa kediaman Sarawak dinaikkan

IKUTI KAMI


Jualan Kenderaan Proton Susut 29.9 Peratus Pada Januari

Ekonomi Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 03 Feb 2021 1:52PM

Proton X70 kekal di tangga teratas SUV segmen-C. Gambar: AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Proton Holdings Bhd telah menjual sebanyak 5,964 unit kenderaan kepada pelanggan pada Januari 2021, menyusut 29.9 peratus berbanding bulan yang sama tahun lepas.

Syarikat itu berkata pegangan pasaran dianggarkan pada tahap 18.5 peratus iaitu kira-kira 1.0 peratus lebih rendah berbanding Januari 2020.

"Bagaimanapun, kadar jualan itu mencerminkan ketidakbolehan pengeluaran kenderaan untuk memenuhi permintaan dan bukannya pengurangan tempahan," katanya dalam satu kenyataan.

Model paling laris Proton pada Januari adalah Proton Saga dengan sejumlah 2,583 unit telah dihantar kepada pembeli, menjadikannya sedan segmen-A kedua paling popular.

Proton X70 dan Proton X50 pula kekal di tangga teratas SUV segmen-C dan SUV segmen-B (lima tempat duduk) walaupun jumlah yang didaftar berkurangan kepada 892 unit dan 1,082 unit.

Bagi Proton X50, sebanyak 4,809 unit sudah dihantar kepada penempah semenjak dilancarkan pada 27 Okt, 2020.

Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar Roslan Abdullah berkata bulan Januari adalah bulan yang agak sukar bagi industri ototmotif Malaysia.

Harapan tinggi momentum yang dibina pada akhir tahun lepas akan dibawa ke tahun baharu ini, terutamanya selepas pengumuman insentif PENJANA akan kekal sehingga akhir Jun tahun ini.

Malangnya, pengumuman Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kali kedua telah menghampakan harapan itu.

*Namun demikian, Proton dan ahli-ahli lain industri otomotif menyokong sepenuhnya langkah yang diambil kerajaan untuk mengawal kadar jangkitan.

'’Keselamatan semua rakyat Malaysia perlu diutamakan dan syarikat-syarikat perlu menukar strategi jika ingin mencapai matlamat dalam keadaan pasaran yang telah berubah,” kata beliau.

Roslan menambah walaupun buku pesanan Proton masih penuh dengan tempahan sejak akhir tahun lalu, syarikat perlu bekerja keras untuk pengeluaran menepati kadar permintaan.

Sebagai industri yang bergantung kepada rantaian bekalan global, syarikat otomotif akan terjejas jikalau ada kelewatan penghantaran bahagian kerana ini akan memberi kesan buruk kepada barisan pengeluaran mereka, jelasnya.

“Langkah-langkah seperti PKP telah memberi kesan kepada jumlah pelanggan yang datang ke bilik pameran, tetapi Proton boleh menerima tempahan atas talian untuk meningkatkan jualan kami.

"Bagaimanapun, talian bekalan kami telah terjejas oleh koronavirus untuk beberapa bulan lepas dan ini menyukarkan kami untuk membina kenderaan kerana bekalan bahagian tidak konsisten.

"Situasi ini turut dihadapi oleh semua pengeluar kenderaan semenjak tahun lepas tetapi kami berharap ketibaan vaksin akan menstabilkan keadaan ini pada pertengahan tahun,” kata Roslan.

Walaupun terdapat kelewatan, Proton berhasrat untuk meneruskan rancangan pelancaran produknya untuk tahun 2021 dalam usaha meningkatkan penjualan di dalam dan luar negara.

*Buat masa ini, Proton akan mengikuti jadual pelancaran produk. Kami akan melancarkan beberapa produk yang menarik tahun ini,” kata beliau. – Bernama
 

Berita Berkaitan

1

Kisah Kita 2 bulan yang lalu

Ibu Tunggal Gadai Emas, Guna Wang Simpanan Demi Kiah Kitchen

2

Selebriti 2 bulan yang lalu

Vince Terpaksa Tolak Tawaran Sertai Gegar Vaganza

3

Teknovasi 2 bulan yang lalu

Enjin Canggih Kereta 1.5 TGDI Kini Dipasang Di Tanjung Malim

4

TARA 2 bulan yang lalu

Jemapoh Pizza Kayu Api, ‘Pizza Kampung Citoghaso International’

Sorotan

1

Jenayah Seksual Kanak-Kanak Tidak Libatkan Sentuhan Fizikal Dijangka Meningkat - Bukit Aman

2

Shafee Nafi Najib Terima Layanan Istimewa

3

2 Beranak Maut Kemalangan Motosikal Selepas Langgar Ayam Hutan