Berita Terkini

8 jam yang lalu: PM Ismail Sabri dijadual rasmi Hawana 2022 di Melaka Ahad ini 8 jam yang lalu: Malaysia, Jepun muktamadkan tiga MoC di Tokyo 8 jam yang lalu: Filipina: Pengembara ambil dos penggalak tidak perlu jalani saringan COVID-19 8 jam yang lalu: Negara Asia Pasifik sahkan Deklarasi Bangkok 8 jam yang lalu: Hap Seng catat untung bersih RM156.30 Juta pada suku pertama

IKUTI KAMI


Jualan Kenderaan Proton Susut 29.9 Peratus Pada Januari

Ekonomi Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 03 Feb 2021 1:52PM

Proton X70 kekal di tangga teratas SUV segmen-C. Gambar: AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Proton Holdings Bhd telah menjual sebanyak 5,964 unit kenderaan kepada pelanggan pada Januari 2021, menyusut 29.9 peratus berbanding bulan yang sama tahun lepas.

Syarikat itu berkata pegangan pasaran dianggarkan pada tahap 18.5 peratus iaitu kira-kira 1.0 peratus lebih rendah berbanding Januari 2020.

"Bagaimanapun, kadar jualan itu mencerminkan ketidakbolehan pengeluaran kenderaan untuk memenuhi permintaan dan bukannya pengurangan tempahan," katanya dalam satu kenyataan.

Model paling laris Proton pada Januari adalah Proton Saga dengan sejumlah 2,583 unit telah dihantar kepada pembeli, menjadikannya sedan segmen-A kedua paling popular.

Proton X70 dan Proton X50 pula kekal di tangga teratas SUV segmen-C dan SUV segmen-B (lima tempat duduk) walaupun jumlah yang didaftar berkurangan kepada 892 unit dan 1,082 unit.

Bagi Proton X50, sebanyak 4,809 unit sudah dihantar kepada penempah semenjak dilancarkan pada 27 Okt, 2020.

Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar Roslan Abdullah berkata bulan Januari adalah bulan yang agak sukar bagi industri ototmotif Malaysia.

Harapan tinggi momentum yang dibina pada akhir tahun lepas akan dibawa ke tahun baharu ini, terutamanya selepas pengumuman insentif PENJANA akan kekal sehingga akhir Jun tahun ini.

Malangnya, pengumuman Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kali kedua telah menghampakan harapan itu.

*Namun demikian, Proton dan ahli-ahli lain industri otomotif menyokong sepenuhnya langkah yang diambil kerajaan untuk mengawal kadar jangkitan.

'’Keselamatan semua rakyat Malaysia perlu diutamakan dan syarikat-syarikat perlu menukar strategi jika ingin mencapai matlamat dalam keadaan pasaran yang telah berubah,” kata beliau.

Roslan menambah walaupun buku pesanan Proton masih penuh dengan tempahan sejak akhir tahun lalu, syarikat perlu bekerja keras untuk pengeluaran menepati kadar permintaan.

Sebagai industri yang bergantung kepada rantaian bekalan global, syarikat otomotif akan terjejas jikalau ada kelewatan penghantaran bahagian kerana ini akan memberi kesan buruk kepada barisan pengeluaran mereka, jelasnya.

“Langkah-langkah seperti PKP telah memberi kesan kepada jumlah pelanggan yang datang ke bilik pameran, tetapi Proton boleh menerima tempahan atas talian untuk meningkatkan jualan kami.

"Bagaimanapun, talian bekalan kami telah terjejas oleh koronavirus untuk beberapa bulan lepas dan ini menyukarkan kami untuk membina kenderaan kerana bekalan bahagian tidak konsisten.

"Situasi ini turut dihadapi oleh semua pengeluar kenderaan semenjak tahun lepas tetapi kami berharap ketibaan vaksin akan menstabilkan keadaan ini pada pertengahan tahun,” kata Roslan.

Walaupun terdapat kelewatan, Proton berhasrat untuk meneruskan rancangan pelancaran produknya untuk tahun 2021 dalam usaha meningkatkan penjualan di dalam dan luar negara.

*Buat masa ini, Proton akan mengikuti jadual pelancaran produk. Kami akan melancarkan beberapa produk yang menarik tahun ini,” kata beliau. – Bernama
 

Berita Berkaitan

1

TARA 1 bulan yang lalu

Beg Kait ‘Trendy’ Azizah Jadi Buruan Gadis Muda!

2

Gaya 1 bulan yang lalu

Perniagaan Jurusolek Kembali Rancak Pada Fasa Peralihan Ke Endemik

3

Semasa 2 bulan yang lalu

Kenaf Disasar Catat Jualan Cecah RM10 Juta

4

Usahawan 2 bulan yang lalu

Dari Eksekutif Bank Jadi Usahawan Bertih Jagung Berjaya

Sorotan

1

“Saya Jaga Yasin Semasa Episod Bipolar Itu” - Faizal Tahir 

2

Kanak-Kanak Umur 1 Tahun 4 Bulan Maut Dilanggar Bas Sekolah

3

Zuraida Patut Lepaskan Kerusi Parlimen Ampang Juga - Fahmi Fadzil

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 1 hari yang lalu

Maybank Catat Untung Bersih RM2.04 Bilion

Ekonomi 1 hari yang lalu

Celcom Akan Penuhi Tarikh Akhir Proses Rundingan 5G Dengan DNB

Ekonomi 8 jam yang lalu

Untung Bersih Suku Pertama Affin Bank Naik Kepada RM142.69 Juta

Ekonomi 1 hari yang lalu

Axiata Catat Kerugian RM42.97 juta