Berita Terkini

2 jam yang lalu: Liputan 4G di kawasan berpenduduk di Sabah meningkat 88.06 peratus 2 jam yang lalu: Pertimbang beri kuasa autonomi dalam isu pendidikan - Menteri Sarawak 4 jam yang lalu: 15 maut, pasukan keselamatan tamaykan kepungan di hotel di Mogadishu 6 jam yang lalu: Tidak mungkin seorang insan sebagai menteri dapat mencatat apa-apa kejayaan tanpa tunggak perkhidmatan yang membantunya - PM Anwar 6 jam yang lalu: Negara perlukan perubahan untuk kembali ke tahap yang pernah dicapai sebelum ini - PM Anwar

IKUTI KAMI


Syarikat Permainan Malaysia Catat Jualan Eksport RM124.67 Juta Di Tokyo Game Show

Ekonomi Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 03 Oct 2022 7:00PM

Pelawat berjalan melepasi sepanduk di Tokyo Game Show di wilayah Chiba pada 15 September. - Gambar fail AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sebanyak 10 syarikat permainan dan kandungan kreatif Malaysia yang diketuai oleh Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) berjaya mencatat jumlah jualan eksport sebanyak RM124.67 juta di Tokyo Game Show (TGS) 2022 yang berlangsung di Jepun baru-baru ini.

TGS 2022, pameran permainan terbesar di Asia adalah acara untuk syarikat Malaysia mempromosikan kandungan digital dan mempamerkan kepakaran mereka dalam pelbagai segmen industri permainan termasuk teknologi baharu, 2D/3D, animasi dan aset grafik komputer (CG) serta sebagai serta harta intelek (IP).

MATRADE dalam satu kenyataan berkata agensi itu telah mengatur beberapa siri mesyuarat dan sesi pemadanan perniagaan untuk pempamer dari Malaysia terutamanya untuk permainan baharu, penerbitan tajuk serta pembangunan bersama.

Pesuruhjaya Perdagangan MATRADE di Tokyo, Niqman Rafaee Mohd Sahar berkata penggiat industri Jepun kagum dengan keupayaan Malaysia.

“Produk dan perkhidmatan yang mendapat pertanyaan adalah pembangunan bersama permainan, aset, sinematik, penyetempatan dan perkhidmatan penyumberan luar serta animasi 2D/3D/CG untuk pemodelan dan penerbitan permainan,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Elektrik dan Elektronik, Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT), jentera dan peralatan MATRADE, Naim Abdul Rahman berkata Jepun menduduki tempat ketiga terbesar pasaran global untuk industri permainan selepas China dan Amerika Syarikat dengan saiz pasaran AS$22.1 bilion (AS$1=RM4.64 ).

“Pandemik ini telah mempercepatkan agenda pendigitalan di peringkat global termasuk di Jepun. Dengan peningkatan perkhidmatan rangkaian 5G di Jepun, permintaan untuk permainan terutamanya permainan mudah alih semakin meningkat.

“Penyertaan MATRADE dalam TGS adalah sebahagian daripada strategi kami untuk meningkatkan eksport kandungan kreatif Malaysia serta meletakkan Malaysia sebagai pencipta IP terkemuka di Asia Tenggara dan lokasi pilihan penyumberan luar untuk permainan dan animasi,” tambahnya.

Pada tahun 2020, jumlah eksport kandungan dan produk media Malaysia adalah RM6.65 bilion atau 2.1 peratus bahagian daripada jumlah eksport ICT. Secara keseluruhan, ICT menyumbang 22.6 peratus kepada jumlah Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2020. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Sukan 1 bulan yang lalu

SOJC: Malaysia Terus Berputih Mata, Kecundang 0-8 Di Tangan Australia

2

TARA 1 bulan yang lalu

Monsta Lancar Mechamato Robot Battle Di Roblox

3

Filem & TV 1 bulan yang lalu

Siri Animasi Mechamato Raih Perhatian Peminat Antarabangsa

4

Jelajah 1 bulan yang lalu

Pengecualian Visa, Yen Lemah Akan Lonjak Pelancongan, Beli-Belah Di Jepun

Sorotan

1

Nurul Izzah Positif COVID-19, Mohon Maaf Tidak Dapat Sertai Majlis Kesyukuran

2

Indra, Zii Jia Berpisah

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50