Berita Terkini

5 jam yang lalu: Penerbangan terus antara Kuala Lumpur-Tashkent mulai Julai ini 5 jam yang lalu: Peter Anthony tipu 4 individu termasuk Najib dapatkan kontrak di UMS - Hakim 5 jam yang lalu: Produk ‘Prime Kopi Pejuang 3 In 1’ boleh sebabkan pengambilan 'dos berlebihan' Tadalafil 5 jam yang lalu: Untung bersih suku pertama Petron Malaysia naik kepada RM106.4 juta 6 jam yang lalu: 'Health Alert monkeypox’ akan dilaksanakan menerusi aplikasi MySejahtera mulai esok - Khairy

IKUTI KAMI


Saham AirAsia Terus Catat Momentum Penurunan

Ekonomi Dikemaskini 4 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 17 Jan 2022 1:32PM

Gambar fail AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Harga saham AirAsia terus mencatatkan aliran penurunan pada sesi awal pada Isnin dalam persekitaran sentimen yang lemah selepas kumpulan itu diklasifikasikan sebagai status Nota Amalan 17 (PN17) berikutan kegagalannya untuk mendapat lanjutan tempoh pelepasan daripada Bursa Malaysia.

Sehingga 10.30 pagi, saham AirAsia merosot 2.5 sen atau 4.03 peratus kepada 59.5 sen, dengan 35.54 juta saham diniagakan.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia Tan Sri Tony Fernandes baru-baru ini memberi jaminan bahawa kumpulan sedang merangka pelan untuk menyelaraskan situasi kewangannya untuk menangani status PN17, dan pengumuman yang berkaitan akan dibuat dalam masa terdekat.

AirAsia sepatutnya diklasifikasikan sebagai penerbit PN17 dalam tempoh 18 bulan yang lepas apabila juruauditnya menimbulkan ketidakpastian yang ketara dalam laporan audit 2020 yang mewujudkan keraguan terhadap keupayaan kumpulan itu untuk meneruskan sebagai usaha yang berterusan.

Bagaimanapun, AirAsia telah diberikan pengecualian am oleh Bursa Malaysia sehingga 7 Jan, 2022 sebagai sebahagian daripada langkah-langkah bantuan COVID-19, tetapi bursa enggan melanjutkan pengecualian tersebut walaupun terdapat rayuan daripada kumpulan itu, tetapi tiada implikasi serta-merta terhadap status penyenaraiannya.

CGS-CIMB menjangka AirAsia akan memerlukan rangsangan bernilai RM7.39 bilion kepada dana pemegang sahamnya (berdasarkan asas proforma) sehingga 31 Sept, 2021 untuk dikeluarkan daripada klasifikasi sebagai syarikat PN17, dan berpendapat amat mencabar untuk dicapai.

“Hanya RM193 juta atau 20 peratus daripada sekuriti hutang Islam tidak bercagar boleh tukar boleh tebus (RCUIDS) bernilai RM974.5 juta telah ditukar kepada saham setakat ini, dan penukaran seterusnya tidak akan berlaku, berikutan harga saham AirAsia kini hanya 62 sen, di bawah harga penukaran RCUIDS sebanyak 75 sen,” katanya.

Katanya waran bernilai RM650 juta turut dijangka tidak akan ditukar berikutan harga pelaksanaan ialah RM1. 

“Pada pandangan kami, AirAsia mungkin mengkaji pengasingan Indonesia AirAsia dan Philippines AirAsia, yang boleh meningkatkan kedudukan dana pemegang sahamnya sebanyak RM2.250 bilion berdasarkan alasan perakaunan.

“Sebagai alternatif, Airasia mungkin mempertimbangkan untuk menjual pegangan dalam pelbagai perniagaan digitalnya kepada di bawah 50 peratus, untuk mendapat manfaat daripada keuntungan penilaian semula perakaunan nilai saksama,” menurut CGS-CIMB.

Sementara itu, firma broker tersebut berkata klasifikasi PN17 berpotensi mempunyai implikasi negatif terhadap harga saham AirAsia berikutan ia percaya kebanyakan pelabur institusi tidak akan dibenarkan berdasarkan mandat mereka untuk melabur manakala pelabur runcit mungkin panik dan menjual saham tersebut.

“Pemangkin penurunan penarafan termasuklah maklumat yang dipercayai bahawa syarikat penerbangan tambang ultra rendah baharu kini dalam proses mendapatkan kelulusan kawal selia untuk diwujudkan di Malaysia, telah menandatangani perjanjian untuk memajak dua A320 pada kadar pajakan yang rendah,” katanya. - Bernama

Sorotan

1

Zuraida Patut Lepaskan Kerusi Parlimen Ampang Juga - Fahmi Fadzil

2

Malaysia Airlines Mula Penerbangan Pertama Dari Kuala Lumpur Ke Doha

3

Letupan Bom Di Tak Bai: 3 Sukarelawan Polis Marin Cedera

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 5 jam yang lalu

Celcom Akan Penuhi Tarikh Akhir Proses Rundingan 5G Dengan DNB

Ekonomi 17 jam yang lalu

Axiata Catat Kerugian RM42.97 juta

Ekonomi 1 hari yang lalu

Keuntungan Bersih TM Meningkat Kepada RM339.85 Juta

Ekonomi 9 jam yang lalu

Maybank Catat Untung Bersih RM2.04 Bilion