Berita Terkini

9 jam yang lalu: Empat lorong Plaza Tol Kemuning arah KL dilencongkan sementara hingga 13 Februari 9 jam yang lalu: Masters Thailand: Tze Yong terkandas di suku akhir 9 jam yang lalu: Fatwa tidak bercanggah dengan nilai-nilai konsep Bangsa Johor - Sultan Johor 9 jam yang lalu: Tindakan tegas majikan hentikan pekerja tempatan untuk gajikan pekerja asing - Sivakumar 9 jam yang lalu: Perkhidmatan bas perantara percuma dari KL Sentral ke Parlimen - Menteri Pengangkutan

IKUTI KAMI


PKS Tidak Berdaftar Akan Tercicir Bantuan Kerajaan

Ekonomi Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 28 Feb 2021 10:11AM

Gambar fail AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR -  Perusahaan kecil dan sederhana serta mikro (PKS) yang tidak berdaftar dengan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) atau dewan perniagaan kian merasai kesan daripada sentimen pengguna yang buruk, menurut Industries Unite.

Gabungan lebih 40 persatuan perdagangan, perniagaan dan profesional seluruh Malaysia itu menjelaskan lebih malang apabila kalangan PKS ini tercicir daripada menerima bantuan kerajaan untuk perniagaan.

Penyelaras Kumpulan bagi Industries Unite, Datuk David Gurupatham berkata terdapat segelintir PKS mikro yang termasuk dalam kategori ini, susulan itu, mereka tidak memperoleh maklumat mengenai bantuan kerajaan serta garis panduan dan prosedur yang diperlukan.

Beliau berkata bagaimanapun keadaan itu dapat diatasi dengan mengadakan libat urus atau jalinan dengan perwakilan dan persatuan perniagaan.

“Wujudkan libat urus dengan persatuan dan perwakilan perniagaan, terutama berkaitan PRIHATIN (Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat) dan PENJANA (Pelan Jana Semula Ekonomi Negara), supaya tiada mana-mana pihak tercicir dan perniagaan kecil memperoleh maklumat tepat, menghapuskan karenah birokrasi agar PKS mempunyai akses yang lebih mudah untuk mendapatkan bantuan,” katanya kepada Bernama.

Beliau berkata rebat elektrik khas pada masa ini yang berada di bawah Pakej Bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (PERMAI) tidak menjangkau PKS dan PKS mikro ekoran itu ia hanya tertumpu kepada sektor komersial.

Enam sektor dalam kategori komersial adalah pengusaha hotel, taman tema, pusat konvensyen, pusat beli-belah, pejabat syarikat penerbangan tempatan serta agensi pelancongan dan perjalanan, katanya.

Sementara itu, Presiden Persatuan Perancang Perkahwinan Profesional Malaysia, Patrick Low pula mendakwa industri perkahwinan dan acara sering diabaikan walaupun setiap acara boleh melibatkan 25 hingga 50 subsektor.

“Lebih 100,000 perniagaan terjejas dan pekerja tidak mempunyai pekerjaan , ada yang bekerja sendiri atau perniagaan bersama suami dan isteri, yang tidak mempunyai caruman Pertubuhan Keselamatan Sosial atau Kumpulan Wang Simpanan Pekerja...inilah perniagaan mikro yang mahir dalam kerja mereka namun tidak semua orang tahu bagaimana menguruskan dan mengembangkan perniagaan.

“Selain itu, bank telah menolak sebahagian besar permohonan pinjaman kerana mereka tidak memiliki dokumen sokongan yang sewajarnya,” katanya.

Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia, industri perkahwinan dianggarkan bernilai RM10 bilion pada 2020 manakala nilai jualan runcit untuk tanaman, bunga, bijian dan baja bernilai RM1.66 bilion.

Pada 2018, nilai jualan borong bunga dan tanaman berjumlah RM809 juta sementara bunga dan tanaman potong bernilai RM122 juta. - Bernama

Sorotan

1

Kerajaan Kurangkan Elaun Pembangunan Ahli Parlimen - PM

2

‘Tidak Adil Hanya BERSATU, Elok Siasat Juga PKR, DAP, BN’

3

Selesaikan Tuntutan ‘Waris’ Sulu Demi Kesejahteraan Rakyat Sabah - Hajiji

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 16 jam yang lalu

Bank Dunia Unjur Ekonomi Malaysia Tumbuh 4.0 Peratus Tahun Ini