Berita Terkini

2 jam yang lalu: Media Arab Saudi buat liputan lawatan PM 2 jam yang lalu: KKD beri perhatian bendung penyebaran ekstremis militan 2 jam yang lalu: PDRM nafi Ayob Khan miliki akaun TikTok 2 jam yang lalu: MAIWP sumbang RM1.7 juta bantu golongan mualaf 2 jam yang lalu: 4 kanak-kanak maut dalam kebakaran di sebuah rumah di Muar - Bomba

IKUTI KAMI


Pertandingan Dondang Sayang Bawa Mesej Anti Rasuah

Pertandingan secara maya ini bertujuan meneruskan peranan pengiktirafan yang telah diberikan oleh UNESCO dalam memperjuangkan warisan seni kita.

Budaya Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 30 Sep 2021 2:46PM

oleh

Wafa Aula

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara, Melaka dengan kolaborasi bersama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengambil inisiatif menjalankan Pertandingan Dondang Sayang secara maya bertemakan anti rasuah. 

Pertandingan yang dijalankan sepenuhnya secara maya ini dilakukan setelah menimbang semula keadaan negara akibat pandemik COVID-19. 

Pertandingan Dondang Sayang yang bertujuan untuk meneruskan peranan pengiktirafan yang telah diberikan oleh UNESCO dalam memperjuangkan warisan seni Dondang Sayang sebagai sebuah warisan yang tidak luput di minda generasi muda. 

Sebelum memasuki peringkat saringan, para peserta diminta mengisi borang penyertaan secara dalam talian serta berpeluang mengikuti taklimat pertandingan dan bengkel Dondang Sayang yang dilaksanakan secara dalam talian menerusi aplikasi zoom oleh urus setia pertandingan. 

Setelah melalui pelbagai saringan, para peserta telah berjaya layak ke Pertandingan Akhir dilaksanakan secara hibrid mengikut situasi pada 25 September lalu yang dilaksanakan secara dua sesi iaitu pagi dan petang. Peserta akan mempertaruhkan nyanyian dengan pantun dondang sayang anti rasuah secara spontan.

Acara kemuncak menampilkan artis jemputan antaranya Asmidar Ahmad yang juga merupakan Juara Bintang Asli Remaja Kebangsaan 2006, The Siblings Band, Halimah  Baba iaitu Tokoh Dondang Sayang Negeri Melaka.

Majlis dijalankan secara rakaman tertutup dengan jumlah penonton yang terhad. Siaran langsung turut dapat ditonton menerusi Facebook JKKN Melaka, SPRM Community dan Viral TV.

Pemenang bagi kategori Kanak-Kanak membawa pulang hadiah keseluruhan RM1,480. Manakala bagi kategori Remaja pula jumlah keseluruhan hadiah RM3,930 serta Dewasa (RM5,100) 

Peserta dinilai bukan sahaja berdasarkan kemahiran menyanyi lenggok Dondang Sayang tetapi juga kemampuan berbalas pantun anti rasuah secara spontan. 

Juri Rasmi pertandingan ini yang terdiri daripada pegawai SPRM, JKKN, Tokoh Warisan Orang Hidup (Dondang Sayang), Tenaga Pengajar dari Institut Warisan Malaysia, Melaka (INSWA), dan Persatuan Dondang Sayang Negeri Melaka (PDSNM).

Tahniah diucapkan kepada semua pemenang!

Sumber foto: JKKN

Berita Berkaitan

1

Politik 2 hari yang lalu

Melaka Mungkin Bentuk Kerajaan Perpaduan - Ahmad Zahid

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Vaksin COVID-19: Berhenti Selindung Di Sebalik NDA, Dedah Kerugian Ditanggung Kerajaan 

3

Semasa 2 minggu yang lalu

Pelayan Restoran Dibelasah Angkara Mobile Legend

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Lebih 47,000 Mangsa Banjir Masih Berlindung Di PPS 3 Negeri

Sorotan

1

Perkhidmatan Kesihatan Servis Kritikal, Babitkan Nyawa, Jangan Rosakkan Dengan Mogok 

2

Cakna Jenis Ikan Buntal Elak Kematian, Pastikan Penjual Berpengetahuan Sebelum Beli

3

Ahmad Zahid Sahkan Sulaiman Letak Jawatan Ketua Menteri Melaka

Disyorkan untuk anda

Selebriti 1 hari yang lalu

Tempoh Reman Penyerang Kamal Adli Dilanjutkan Seminggu Lagi

Selebriti 23 jam yang lalu

Tak Tahu Apa Penyebab Aurora Trauma, Adakah Kerana Saya Tanya Satu Soalan Peribadi? - Farid Kamil 

Pelakon Farid Kamil menafikan anak bongsunya, Nur Aurora sedang berada dalam keadaan trauma seperti yang didakwa isterinya, Diana Danielle. 

oleh Wafa Aula

Selebriti 1 hari yang lalu

Tidak Reka Cerita Orang Ketiga, Farid Kamil Ada Bukti Bergambar

Semoga urusan mereka dipermudah.

oleh Wafa Aula

Selebriti 1 hari yang lalu

‘Mierul Aiman Kelakar’ - Qasrina Karim Jawab Kemesraannya Dengan Aktor Itu Di Set Penggambaran

oleh Wafa Aula