Berita Terkini

52 minit yang lalu: Korban banjir di Bangladesh meningkat kepada 82 orang 52 minit yang lalu: Kelantan senaraikan bocce sebagai sukan pilihan SUKMA 2026 52 minit yang lalu: Polis lengkapkan kertas siasatan kes buli pelajar di Teluk Intan 52 minit yang lalu: Penyelarasan cuti hujung minggu di Johor masih dalam peringkat kajian – MB 53 minit yang lalu: Harga maksimum baharu ayam ambil kira kepentingan semua pihak - Rosol

IKUTI KAMI


Inflasi Makanan: Tangani Krisis Dengan Efektif, Bukan Ambil Langkah Populis

Berita Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 10 Jun 2022 2:54PM

Gambar fail

oleh

Pearl Lee

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Tidak salah untuk membuat keputusan yang kurang popular jika hasilnya akan membawa lebih baik kebaikan dari keburukan.

Inilah pendekatan yang harus diambil pelbagai pihak, terutama kerajaan, tatkala negara berdepan dengan pelbagai dugaan termasuk harga kenaikan barang mentah dan barang runcit yang semakin membelenggu rakyat.

Walaupun ada yang masih mampu membeli kopi berharga RM17, namun tidak semua mampu membeli nasi ayam yang berharga RM8, berbanding RM6.50 sebelum ini.

Inflasi makanan akan terus dirasai di bulan-bulan akan datang. Selain kenaikan harga komoditi global, masalah ini turut berlaku disebabkan gangguan rantaian bekalan domestik serta penyusutan ringgit.

Ia akan menjadi lebih teruk sebelum harga mula stabil.

Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), inflasi makanan pada April meningkat lebih tinggi 4.1 peratus dengan 89.1 peratus barang makanan bagi kumpulan makanan dan minuman telah merekodkan kenaikan.

Menurut DOSM lagi, harga nasi berlauk dan sate mencatatkan peningkatan yang lebih tinggi - sebanyak 7.1 peratus (Mac 2022: 6.6 peratus).

Masakan berasaskan sayur meningkat 6.9 peratus (Mac 2022: 5.7 peratus) dan masakan berasaskan daging naik 5.7 peratus (Mac 2022: 5.2 peratus).

Makanan di rumah (bahan mentah untuk penyediaan makanan di rumah) juga meningkat 4.1 peratus berbanding setahun lalu.

Ramon Navaratnam
Ramon Navaratnam

Pakar ekonomi veteran, Tan Sri Ramon Navaratnam memberitahu penulis baru-baru ini bahawa sudah tiba masanya untuk suatu perbincangan nasional diadakan untuk menangani krisis inflasi harga makanan.

Usahlah meletakkan 'beban' untuk berdepan dengan masalah ini di bahu Kabinet sahaja.

Pakar-pakar ekonomi, pemegang taruh industri, dan juga wakil-wakil dari kumpulan pengguna harus duduk semeja untuk memberi cadangan-cadangan bagi menghadapi krisis ini. Sudah tentunya akan ada jalan keluar oleh pakar-pakar ini yang akan membawa kelegaan buat rakyat Malaysia yang kian menderita.  

Tanyalah juga kepada orang ramai apakah jalan penyelesaian dan jenis bantuan yang mereka perlukan dalam mengharungi hari-hari yang akan datang. Adakah duit atau makanan yang mereka mahukan?

Komuniti setempat melalui pelbagai pihak termasuk NGO juga boleh memainkan peranan untuk menolong golongan yang terkesan.

Pokoknya, masalah ekonomi negara harus diselesaikan berlandaskan prisip ekonomi, dan bukannya pendekatan yang semata-mata populis. - Getaran, 10 Jun 2022

Pearl Lee merupakan pengasas bersama dan pengarang urusan portal berita Twentytwo13. Hubungi beliau melalui Twitter @pearllee22 atau emel pearl.lee@twentytwo13.my

 

Sorotan

1

2 Beranak Rentung Banglo Terbakar

2

Kereta Terjunam Dalam Sungai: Mayat Ibu, 2 Anak Ditemukan

3

Elanghovan, 64, Rakyat Malaysia Tertua Takluk Everest

Disyorkan untuk anda

Politik 7 jam yang lalu

Pemecatan Tajuddin Satu Amaran, Bakal Ada Tindakan Susulan - Penganalisis

oleh Fitri Nizam

Semasa 8 jam yang lalu

KUSKOP Lulus Bantuan RM1.54 Juta Kepada Koperasi Di Selangor

Semasa 2 jam yang lalu

Taklimat Khas Perkhidmatan 5G Kepada Pemuda UMNO, Jumaat Ini - Annuar

Semasa 1 hari yang lalu

MAFI, KPDNHEP Bincang Bekalan, Harga Siling Baharu Ayam Esok

oleh Farhana Farush