Berita Terkini

33 minit yang lalu: JDT benam PJ CITY 4-0, kukuh kedudukan teratas liga 35 minit yang lalu: Japan jadi hos kepada sidang kemuncak G-7 di Hiroshima pada 19-21 Mei, 2023 39 minit yang lalu: Pastikan kesahihan terlebih dahulu jika ditawarkan visa Furada - Idris 40 minit yang lalu: Kepentingan untuk tingkat hak pengguna syarikat penerbangan amat kritikal - Wee Ka Siong 41 minit yang lalu: Aidiladha: Terengganu beri insentif RM100 kepada penternak ruminan

IKUTI KAMI


Inflasi Makanan: Tangani Krisis Dengan Efektif, Bukan Ambil Langkah Populis

Berita Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 10 Jun 2022 2:54PM

Gambar fail

oleh

Pearl Lee

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Tidak salah untuk membuat keputusan yang kurang popular jika hasilnya akan membawa lebih baik kebaikan dari keburukan.

Inilah pendekatan yang harus diambil pelbagai pihak, terutama kerajaan, tatkala negara berdepan dengan pelbagai dugaan termasuk harga kenaikan barang mentah dan barang runcit yang semakin membelenggu rakyat.

Walaupun ada yang masih mampu membeli kopi berharga RM17, namun tidak semua mampu membeli nasi ayam yang berharga RM8, berbanding RM6.50 sebelum ini.

Inflasi makanan akan terus dirasai di bulan-bulan akan datang. Selain kenaikan harga komoditi global, masalah ini turut berlaku disebabkan gangguan rantaian bekalan domestik serta penyusutan ringgit.

Ia akan menjadi lebih teruk sebelum harga mula stabil.

Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), inflasi makanan pada April meningkat lebih tinggi 4.1 peratus dengan 89.1 peratus barang makanan bagi kumpulan makanan dan minuman telah merekodkan kenaikan.

Menurut DOSM lagi, harga nasi berlauk dan sate mencatatkan peningkatan yang lebih tinggi - sebanyak 7.1 peratus (Mac 2022: 6.6 peratus).

Masakan berasaskan sayur meningkat 6.9 peratus (Mac 2022: 5.7 peratus) dan masakan berasaskan daging naik 5.7 peratus (Mac 2022: 5.2 peratus).

Makanan di rumah (bahan mentah untuk penyediaan makanan di rumah) juga meningkat 4.1 peratus berbanding setahun lalu.

Ramon Navaratnam
Ramon Navaratnam

Pakar ekonomi veteran, Tan Sri Ramon Navaratnam memberitahu penulis baru-baru ini bahawa sudah tiba masanya untuk suatu perbincangan nasional diadakan untuk menangani krisis inflasi harga makanan.

Usahlah meletakkan 'beban' untuk berdepan dengan masalah ini di bahu Kabinet sahaja.

Pakar-pakar ekonomi, pemegang taruh industri, dan juga wakil-wakil dari kumpulan pengguna harus duduk semeja untuk memberi cadangan-cadangan bagi menghadapi krisis ini. Sudah tentunya akan ada jalan keluar oleh pakar-pakar ini yang akan membawa kelegaan buat rakyat Malaysia yang kian menderita.  

Tanyalah juga kepada orang ramai apakah jalan penyelesaian dan jenis bantuan yang mereka perlukan dalam mengharungi hari-hari yang akan datang. Adakah duit atau makanan yang mereka mahukan?

Komuniti setempat melalui pelbagai pihak termasuk NGO juga boleh memainkan peranan untuk menolong golongan yang terkesan.

Pokoknya, masalah ekonomi negara harus diselesaikan berlandaskan prisip ekonomi, dan bukannya pendekatan yang semata-mata populis. - Getaran, 10 Jun 2022

Pearl Lee merupakan pengasas bersama dan pengarang urusan portal berita Twentytwo13. Hubungi beliau melalui Twitter @pearllee22 atau emel pearl.lee@twentytwo13.my

 

Sorotan

1

Polis Yakin Tumpas Kumpulan ‘Tiger’ Susulan Rampasan Koleksi Senapang Dalam Reban

2

Adakah Kerajaan Takut Dengan Video TikTok, Rasa Kedudukan Terancam?

3

Digelar ‘Hawkeye Malaysia’, Lakonan Fattah Amin Sebagai Awang Dipuji Netizen

Disyorkan untuk anda

Semasa 13 jam yang lalu

5 Sekeluarga Termasuk Bayi Maut Kemalangan Dengan Treler

Semasa 38 minit yang lalu

Sistem Kesihatan Perlu Reformasi, Elak Doktor Pakar Kerajaan Angkat Kaki

oleh Susan Albert

Semasa 15 jam yang lalu

Keputusan Kes Paul Yong Ditunda 27 Julai

Semasa 17 jam yang lalu

Haji: Malaysia Negara Pertama Dapat Pilih Waktu Melontar