Berita Terkini

1 jam yang lalu: Pengawal keselamatan ditahan bantu siasatan lelaki dipukul hingga mati 1 jam yang lalu: Maybank perkenal ciri nyahaktif akses segera, tangani penipuan dalam talian 1 jam yang lalu: Sukan SEA: Erry, Hafiz taruhan pingat di Kemboja 1 jam yang lalu: India: Menteri Kesihatan Odisha maut ditembak 2 jam yang lalu: Kurang 10 peratus syarikat culas bayar SST, negara rugi hampir RM150 juta - Kastam

IKUTI KAMI


Inflasi Makanan: Tangani Krisis Dengan Efektif, Bukan Ambil Langkah Populis

Berita Dikemaskini 7 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 10 Jun 2022 2:54PM

Gambar fail

oleh

Pearl Lee

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Tidak salah untuk membuat keputusan yang kurang popular jika hasilnya akan membawa lebih baik kebaikan dari keburukan.

Inilah pendekatan yang harus diambil pelbagai pihak, terutama kerajaan, tatkala negara berdepan dengan pelbagai dugaan termasuk harga kenaikan barang mentah dan barang runcit yang semakin membelenggu rakyat.

Walaupun ada yang masih mampu membeli kopi berharga RM17, namun tidak semua mampu membeli nasi ayam yang berharga RM8, berbanding RM6.50 sebelum ini.

Inflasi makanan akan terus dirasai di bulan-bulan akan datang. Selain kenaikan harga komoditi global, masalah ini turut berlaku disebabkan gangguan rantaian bekalan domestik serta penyusutan ringgit.

Ia akan menjadi lebih teruk sebelum harga mula stabil.

Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), inflasi makanan pada April meningkat lebih tinggi 4.1 peratus dengan 89.1 peratus barang makanan bagi kumpulan makanan dan minuman telah merekodkan kenaikan.

Menurut DOSM lagi, harga nasi berlauk dan sate mencatatkan peningkatan yang lebih tinggi - sebanyak 7.1 peratus (Mac 2022: 6.6 peratus).

Masakan berasaskan sayur meningkat 6.9 peratus (Mac 2022: 5.7 peratus) dan masakan berasaskan daging naik 5.7 peratus (Mac 2022: 5.2 peratus).

Makanan di rumah (bahan mentah untuk penyediaan makanan di rumah) juga meningkat 4.1 peratus berbanding setahun lalu.

Ramon Navaratnam
Ramon Navaratnam

Pakar ekonomi veteran, Tan Sri Ramon Navaratnam memberitahu penulis baru-baru ini bahawa sudah tiba masanya untuk suatu perbincangan nasional diadakan untuk menangani krisis inflasi harga makanan.

Usahlah meletakkan 'beban' untuk berdepan dengan masalah ini di bahu Kabinet sahaja.

Pakar-pakar ekonomi, pemegang taruh industri, dan juga wakil-wakil dari kumpulan pengguna harus duduk semeja untuk memberi cadangan-cadangan bagi menghadapi krisis ini. Sudah tentunya akan ada jalan keluar oleh pakar-pakar ini yang akan membawa kelegaan buat rakyat Malaysia yang kian menderita.  

Tanyalah juga kepada orang ramai apakah jalan penyelesaian dan jenis bantuan yang mereka perlukan dalam mengharungi hari-hari yang akan datang. Adakah duit atau makanan yang mereka mahukan?

Komuniti setempat melalui pelbagai pihak termasuk NGO juga boleh memainkan peranan untuk menolong golongan yang terkesan.

Pokoknya, masalah ekonomi negara harus diselesaikan berlandaskan prisip ekonomi, dan bukannya pendekatan yang semata-mata populis. - Getaran, 10 Jun 2022

Pearl Lee merupakan pengasas bersama dan pengarang urusan portal berita Twentytwo13. Hubungi beliau melalui Twitter @pearllee22 atau emel pearl.lee@twentytwo13.my

 

Sorotan

1

Orkid Hibrid Baharu Dinamakan Sempena PM Dan Isteri

2

Kerajaan Pulangkan Wang Berkaitan 1MDB Kepada Parti Politik, Syarikat Dan Individu

3

‘Lebih Ramai Akan Tinggalkan UMNO, Sertai Saya Masuk PKR’ - Zahidi

Disyorkan untuk anda

Semasa 2 jam yang lalu

Tuntutan ‘Waris’ Sulu: Kerajaan Terus Komited Lindungi, Pelihara Kedaulatan Negara 

oleh Sofian Baharom

Politik 1 hari yang lalu

‘Ini Bukanlah Pengakhiran, Tetapi Permulaan Baharu’ – Hishammuddin

oleh Susan Albert

Semasa 4 jam yang lalu

Kerajaan Pulangkan Wang Berkaitan 1MDB Kepada Parti Politik, Syarikat Dan Individu

oleh Qistina Nadia Dzulqarnain

Politik 1 hari yang lalu

‘UMNO Hari Ini Tidak Ikut Perlembagaan, Mereka Buat Sesuka Hati’ – Noh

oleh Susan Albert