Berita Terkini

19 jam yang lalu: Kerajaan tidak pernah lantik mana-mana syarikat untuk mengeluarkan kad kepada individu bukan warganegara - Hamzah Zainudin 19 jam yang lalu: Polis tumpaskan sindiket penipuan kad data maklumat bukan warganegara yang didalangi presiden parti politik dari Sabah - Hamzah Zainudin 21 jam yang lalu: Malaysia antara negara catat kadar inflasi terendah iaitu kira-kira 2.8 peratus - Annuar Musa 21 jam yang lalu: MCMC diarah ambil tindakan terhadap penyebar berita tidak benar mengenai minyak masak kampit semalam - Annuar 21 jam yang lalu: Pembentukan Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi tekankan aspek penguatkuasaan, tindakan secara berterusan mengenai kenaikan harga barang - Annuar Musa

IKUTI KAMI


Pekerja Pembersihan: Sumbangan Yang Tidak Boleh Dinafikan

Video & Galeri Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 05 Jun 2021 11:25AM

Pekerja pembersihan berdepan dengan pelbagai risiko termasuk dijangkiti pelbagai penyakit. - Gambar Mohd. Azim Abd Rahman

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Cuba bayangkan, sepanjang tempoh sekatan penuh pergerakan ini, tiada pekerja pembersihan yang bertugas. Apa akan berlaku? Sudah pasti sekeliling kita penuh dengan sampah yang tidak dipungut, bau busuk, dan menjadi tumpuan binatang liar.

Kalau dua hari sampah tidak dipungut, kita sudah bising, apatah lagi kalau makan masa berminggu-minggu.

Sesungguhnya, tugas pekerja pembersihan ini amat penting. Meskipun mereka bergelumang dengan bau busuk dan kekotoran serta risiko dijangkiti penyakit berjangkiti namun tugas mereka tidak boleh dipandang enteng, seharusnya diberikan penghormatan.

Juruvideo Mohd Azim Abd Rahman dan penyunting Ryan Lam menyediakan video pendek menceritakan bagaimana wira negara ini bertugas setiap hari.

Sorotan

1

PM Perlu Ketuai Sendiri Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi

2

Satu Malam Di Temasek, Peringatan Buat Diri Sendiri - Joe Flizzow 

3

Pemilihan Semula PKR: Hans Isaac Dahului Altimet Dengan 2 Undian