Berita Terkini

42 minit yang lalu: Zambry dan rakan sejawatan dari Gambia sahkan komitmen perkukuh hubungan bilateral 43 minit yang lalu: KPM ambil tindakan pemulihan interim bagi aplikasi MOEIS dan idME 43 minit yang lalu: Mekanisme subsidi bersasar beri sokongan kepada fiskal Malaysia - Rafizi 7 jam yang lalu: UMNO pecat Khairy, Noh Omar manakala gantung keahlian Hishamuddin, Sharil Sufian selama enam tahun - Ahmad Maslan 7 jam yang lalu: UMNO lantik Khaled Nordin sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Johor yang baharu - Ahmad Maslan

IKUTI KAMI


Penambahbaikan Akses Internet Cetus 'Lonjakan Kuantum' Ekonomi Digital - Fahmi

Dikemaskini 5 hari yang lalu · Diterbitkan pada 22 Jan 2023 9:03AM

Fahmi Fadzil - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Usaha penambahbaikan akses internet mampu mencetuskan ‘lonjakan kuantum’ yang dapat memaksimumkan hasil ekonomi digital negara.

Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil berkata usaha itu juga dapat membantu merapatkan kesenjangan sosioekonomi rakyat di bandar dan luar bandar.

“Penting untuk kita pastikan perkara asas akses kepada ekonomi digital ditambah baik, internet kena laju dan pakej internet juga perlu murah.

“Kita sedang pastikan perkara itu dan ada perkara perlu negotiate sikit lagi...sebelum itu prabayar dan selepas ini Insya-Allah ada sesuatu untuk fixed line broadband pula,” katanya ketika menjadi tetamu pada program Bual Konti terbitan RTM yang disiarkan menerusi Facebook RTM malam tadi.

Disember lepas Fahmi berkata kerajaan akan memperkenalkan Pelan Data Perpaduan Prabayar Internet Mudah Alih pada harga dua kali ganda lebih murah iaitu RM5 sebulan dan tiga kali lebih pantas, yang akan berada di pasaran Februari ini.

Pengenalan pakej itu sejajar dengan hasrat kerajaan perpaduan di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengurangkan kos sara hidup serta memastikan kesalinghubungan digital yang menyeluruh kepada rakyat Malaysia.

Fahmi berkata pengembangan ekonomi digital mampu mengembalikan Malaysia sebagai sebuah negara ekonomi di rantau ini.

Selain itu, beliau berkata Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) juga dalam usaha melaksanakan penambahbaikan industri seni kreatif tempatan supaya negara bukan sahaja mampu melahirkan bakat yang berjaya di peringkat antarabangsa, malah menghasilkan karya seni seperti filem yang berkualiti dan bermutu tinggi.

Fahmi berkata kejayaan pelakon kelahiran Ipoh, Perak yang menempa nama di Hollywood Tan Sri Michelle Yeoh sehingga berjaya memenangi anugerah Golden Globe baru-baru ini, wajar dijadikan pembakar semangat untuk meningkatkan kualiti bakat dan hasil karya seni tempatan.

“Kita boleh ubah kedudukan Malaysia...bukan hanya sebagai pengeksport bakat… tetapi mahu eksport hasil karya seni untuk tatapan dunia,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Fahmi berkata kementeriannya sedang mengadakan perbincangan dengan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) berhubung agenda sukan negara serta peranan yang boleh dimainkan KKD. - Bernama

Sorotan

1

UMNO Pecat KJ, Noh, Gantung Keahlian 4 Pemimpin Kanan

2

Penipuan Pekerjaan: Kemboja Mohon Maklumat Disalur Melalui PDRM, Kedutaan

3

Biden Utus Surat Ucap Tahniah Buat Anwar, Hargai Demokrasi Malaysia