Berita Terkini

20 minit yang lalu: Pemanah recurve Khairul Anuar Mohamad memerlukan ‘shootoff’ untuk menewaskan Antti Vikstrom 6-5 untuk mara ke pusingan seterusnya 30 minit yang lalu: COVID-19: Sabah rekod 4 lagi kluster baharu libatkan tempat kerja, komuniti 31 minit yang lalu: Hutan Kaeng Krachan di Thailand disenaraikan dalam Senarai Warisan Dunia UNESCO 33 minit yang lalu: EU beri temoh 2 bulan pada Google untuk baiki platform carian melibatkan hotel dan penerbangan 35 minit yang lalu: 155 kes COVID dikesan di kalangan mereka yang terlibat dengan Sukan Olimpik Tokyo

IKUTI KAMI


Barangan ‘Terpakai’ Trend Terkini Di Brunei

Sejak kebelakangan ini populariti barangan terpakai kian menjadi trend di Brunei dan mendapat perhatian terutama sekali golongan muda.

TARA Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 12 Jun 2021 12:00PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Dewasa kini platform media sosial seperti Instagram dan Facebook memainkan peranan besar buat para peniaga. Wadah itu memberi peluang kepada mereka untuk mempamerkan serta menawarkan harga-harga menarik untuk barangan dan perkhidmatan yang dijual kepada pelanggan mereka.

Jika ada yang berkenan, si pembeli akan terus menempah dan membuat pembayaran langsung secara dalam talian dan bertemu dengan si penjual.

Di Brunei Darussalam, trend menjual barangan terpakai terutama pakaian semakin mendapat perhatian para peminatnya, khasnya para pencinta fesyen.

Dalam tinjauan bersama salah seorang penjual pakaian terpakai Nurafiqah Haji Abdul Rahim, kami mendapati kesemua pakaian yang dijual didatangkan dari luar negara seperti Korea, Jepun dan Amerika Syarikat. 

Antara jenis pakaian seperti baju-T, baju kemeja, blaus, seluar jeans dan jaket menjadi rebutan para pencinta fesyen pakaian terpakai.

Cabaran Pandemik COVID-19 memberikan impak yang besar dan mencabar semua pekerjaan dan perniagaan. 

Ini tidak terkecuali bagi Nurafiqah yang sebenarnya bekerja sebagai seorang pramugari di sebuah syarikat penerbangan. Namun gara-gara pandemik banyak penerbangan terpaksa dihadkan seketika.

Sedar akan cabaran tersebut, Nurafiqah beserta ahli keluarganya yang lain, telah menubuhkan satu perniagaan menjual barangan terpakai yang dipanggil Darussalam Thrift. 

‘’Penerbangan yang terhad dan banyak waktu lapang membuatkan saya lebih fokus kepada perniagaan,’’ katanya semasa ditemui. Menurutnya, sambutan daripada orang ramai sangat menggalakkan.

‘’Menjaga kualiti dan standard sesuatu barangan yang dijual adalah faktor utama Darussalam Thrift dikenali ramai,’’ katanya.

Menurutnya lagi, tawaran demi tawaran juga sering diberikan kepada pelanggan tetapnya memandangkan harga yang ditawarkan adalah sangat berpatutan.

Walaupun perniagaan pakaian terpakai masih baru di negara ini, Nurafiqah berharap perniagaan seperti ini akan menjadi rujukan para peniaga lain untuk menceburi perniagaan pakaian terpakai.

Bercakap mengenai cabaran yang dihadapi jelasnya, terdapat beberapa pakaian yang di tempah mempunyai kerosakan memandangkan pakaian yang ditempah adalah secara lambak atau bundle

Menurutnya lagi, walaupun cabaran demi cabaran yang ditempuhi, namun dengan niat dan kegigihan serta tidak kenal erti putus asa, cabaran-cabaran tersebut mampu ditempuhi dengan tenang.

Percaya akan perniagaan seperti ini akan maju, Nurafiqah turut menasihatkan para belia yang masih mencari pekerjaan agar dapat  menceburi bidang perniagaan dan fokus dengan kejayaan agar dapat mengubah kehidupan mereka.

Tidak mustahil jika trend ini akan meluas dan bertambah di masa terdekat. Jadi jika ada yang mempunyai koleksi pakaian terpakai yang banyak, ada peluang rezeki yang boleh diceburi di Brunei. - Getaran, 12 Jun 2021.

Semua gambar : Azizi Ahmad

Isu Pada

Kembara Fakhrul Razi

12 Jun 2021

Sorotan

1

Lelaki Didakwa, Tipu Fizz Fairuz Berhubung Projek Pembersihan DBKL

2

#PetraKasih, Promosi Percuma Bantu Peniaga Kecil Terkesan COVID-19

3

Bukan Mahu Tunjuk Hero, Tapi Mila Jirin Mahu Bantu 100,000 Keluarga Yang Terbeban

Disyorkan untuk anda

TARA 1 bulan yang lalu

Selangkah Ke Gedung Harry Potter Berskala Mega Di New York

TARA 5 bulan yang lalu

Keindahan Pulau Besar Di Mersing, Johor

Cepatlah berlalu, pandemik. Kami rindu bercuti di pulau-pulau tempatan nan indah.

oleh Shah Shamshiri

TARA 1 minggu yang lalu

Coretan Sarjana Dari Kota Istanbul : Bahagian 2

Ikuti bahagian kedua tulisan penyumbang kami tentang pengalamannya menjadi pelajar sarjana di Istanbul, Turki. Kali ini mengisahkan kepayahannya menguasai bahas...

oleh Ashiqin Ariffin

TARA 3 bulan yang lalu

Kegigihan Berniaga Hetty Koes Endang

oleh Freda Hassan