Berita Terkini

9 jam yang lalu: Malaysia harap UAE bawa isu Palestin dan Myanmar ke Majlis Keselamatan PBB 9 jam yang lalu: Majoriti penduduk dewasa Singapura lihat perlumbaan F1 bawa impak positif ke atas republik itu- YouGov 9 jam yang lalu: Ambank bayar RM2.83 bilion kepada kerajaan Malaysia berhubung skandal 1MDB 9 jam yang lalu: Tunku Panglima Johor Juara PRO-AM GT3 Asia 9 jam yang lalu: Tiada rasuah libatkan peruntukan KBS kepada persatuan sukan - Ahmad Faizal

IKUTI KAMI


Bagaimana Melindungi Perkahwinan Daripada Kecurangan? 

Adalah tidak normal bagi pasangan ‘tidak berselera’ dengan hubungan intim. Kekurangan keintiman inilah yang sering menimbulkan kekosongan dalam perkahwinan sehingga menyebabkan pasangan anda mencari ‘keseronokan’di luar.

TARA Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 18 Sep 2022 8:00PM

Terdapat banyak sebab mengapa pasangan memilih untuk menamatkan janji setia mereka. - Gambar hiasan Pexels

oleh

Rahayu MN

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Curang dalam perkahwinan, menceraikan isteri dan berkahwin dengan wanita yang jauh lebih muda, atau kononnya lebih manja bagaikan sudah menjadi ‘norma’ dalam kehidupan generasi masa kini.

Berbanding dengan generasi dahulu, perceraian jarang terjadi kerana seboleh-bolehnya mereka mencari jalan untuk menyelesaikan konflik perkahwinan. 

Cuba lihat datuk dan nenek kita dahulu. Mereka berjaya mempertahankan perkahwinan kerana mereka sering mengambil masa dan memberi peluang kepada pasangan untuk saling berusaha dan memahami agar perkahwinan yang dibina berumur panjang. 

Kebijaksanaan ini tidak diwarisi sebaliknya ia adalah hasil daripada kerjasama bertahun-tahun untuk mencapai matlamat bersama, iaitu untuk kekal berkahwin seumur hidup.

Terdapat banyak sebab pasangan memilih untuk menamatkan janji mereka untuk menjalani kehidupan dengan satu sama lain iaitu isu kewangan, keganasan, perbezaan pemikiran dan karakter yang terlalu besar, kebencian, kemarahan. Ketidaksetiaan, walaupun bukan faktor utama dalam semua perceraian, ia boleh menjadi punca yang sangat besar sehingga perceraian tidak dapat diatasi.

Persoalannya, bagaimana anda mengenal pasti dan melindungi perkahwinan anda daripada kemungkinan perceraian? Apakah yang boleh anda lakukan?

Pasangan perlu bijak mencari masa untuk menghabiskan masa berdua-duaan. - Gambar hiasan Pexels
Pasangan perlu bijak mencari masa untuk menghabiskan masa berdua-duaan. - Gambar hiasan Pexels

1. Jangan abaikan hubungan intim

Adalah tidak normal bagi pasangan ‘tidak berselera’ dengan hubungan intim. Kesibukan rutin harian boleh menjadi punca kepada permasalahan ini, tetapi perlu mencari masa untuk menghabiskan masa berdua-duaan. 

Kekurangan keintiman ini sering menimbulkan kekosongan dalam perkahwinan, dan kerana itulah ada pasangan yang mencari orang lain untuk mengisi kekosongan itu. Jika perkara ini terjadi dan ia diabaikan terlalu lama, ia boleh melebarkan jurang antara pasangan dan mewujudkan ‘tempat pembiakan’ kebencian dan ketidaksetiaan.

Penting bagi setiap pasangan untuk bertanggungjawab terhadap pemikiran dan tindakan mereka. - Gambar hiasan Pexels
Penting bagi setiap pasangan untuk bertanggungjawab terhadap pemikiran dan tindakan mereka. - Gambar hiasan Pexels

2. Jangan pendam emosi

Penting bagi setiap pasangan untuk bertanggungjawab terhadap pemikiran dan tindakan mereka. Salah satu cara terbaik untuk mencapai persefahaman adalah mengakui kelemahan dan kesilapan serta bersikap terbuka untuk berubah apabila pasangan anda mengenal pasti masalah. 

Tanpa kesanggupan ini anda atau pasangan dalam perkahwinan mungkin menghadapi emosi yang tidak keruan. Seorang suami atau isteri mungkin berasa seolah-olah dia tidak cukup baik atau mungkin berasa seolah-olah pasangan tidak begitu mengambil berat tentang sesuatu isu. 

Ketidakseimbangan hubungan emosi ini boleh mengubah cara setiap pasangan melihat yang lain dan boleh menimbulkan rasa tidak selamat dalam hubungan. Akibatnya, tahap kepercayaan antara satu sama lain akan berkurangan dan akhirnya pasangan gagal mewujudkan hubungan kasih sayang yang berkekalan.

Sebelum anda ingin berlaku curang, ingati semula ikrar dan janji kepada pasangan. - Gambar hiasan Pexels
Sebelum anda ingin berlaku curang, ingati semula ikrar dan janji kepada pasangan. - Gambar hiasan Pexels

3. Jangan mulakan hubungan ‘terlarang’

Jika sudah tidak gembira, tidak rasa kasih kepada pasangan, peluang untuk tidak setia mungkin berlaku. Perlu diingatkan, kecurangan bukan sahaja datang dalam bentuk hubungan intim atau hubungan seks dengan orang lain, tetapi ia juga boleh melibatkan hubungan emosi atau fizikal yang lain. Jadi sebelum anda memulakan langkah curang, ingati semula ikrar janji anda kepada pasangan ketika melamar dan sama-samalah mencari jalan penyelesaian konflik. 

Beri tempoh percubaan kepada pasangan yang curang untuk membuktikan dia benar-benar insaf. - Gambar hiasan Pexels
Beri tempoh percubaan kepada pasangan yang curang untuk membuktikan dia benar-benar insaf. - Gambar hiasan Pexels

4. Jangan tutup pintu hati

Memperbaiki perkahwinan selepas hubungan sulit diketahui  atau diakui pasangan memang bukan mudah. Ramai pasangan tidak mampu bertahan ketika melalui proses itu. Ini kerana tiada lagi kepercayaan terhadap pasangan dan akhirnya memilih untuk tidak meneruskan perkahwinan. 

Kecurangan yang melibatkan keintiman fizikal atau seks di luar perkahwinan selalunya lebih sukar untuk diatasi daripada yang melibatkan keintiman emosi dengan orang lain. Bagaimanapun, setiap pasangan perlu belajar untuk memaafkan jika jauh di sudut hati saling menyayangi. Lakukan perbincangan dan capai kata sepakat. Beri tempoh percubaan kepada pasangan yang curang untuk membuktikan dia benar-benar insaf dan tidak akan mengulangi kesilapan yang sama. 

Benar, memaafkan bukanlah sesuatu yang mudah. Malah, ada pasangan tidak akan pulih daripada trauma kecurangan. Jangan biarkan perkahwinan anda menjadi mangsa kecurangan. Pupuk kasih-sayang dan persefahaman dalam perkahwinan anda dengan bersungguh-sungguh. Luangkan masa  bersama dan sayang- menyayangi antara satu sama lain dengan sepenuh hati tanpa syarat. - Getaran, 18 September 2022

Diolah daripada artikel yang ditulis oleh Elizabeth McCormick, kaunselor kesihatan mental di University of Evansville, Indiana, Amerika Syarikat.

Isu Pada

Alena Murang: Ini Identiti Saya

17 Sep 2022

Berita Berkaitan

1

Selebriti 2 hari yang lalu

Kerana Skandal Curang, Netizen Cipta Pelbagai Meme Tentang Adam Levine

2

Selebriti 2 minggu yang lalu

Shuk Sahar Akui Rindu Untuk Melawak, Mengacara Dan Menjadi Penyampai Radio

3

TARA 3 minggu yang lalu

Wajib Baca, Ini 6 Cara Bangkit Daripada Perceraian, Bersosiallah!

4

Selebriti 1 bulan yang lalu

Perkahwinan Kami Jadi, Tapi Bukan Waktu Sekarang -  Tunang Azri Iskandar Jelaskan Status Kahwin Mereka

Sorotan

1

Kenapa Rizman Ruzaini Berarak Di Perkarangan Bukit Bintang, Apa Kaitannya Dengan Beg Tote?

2

Piala Dunia 2022: Fasa Terakhir Jualan Tiket Bermula 27 September

3

Jenayah Seksual Kanak-Kanak Tidak Libatkan Sentuhan Fizikal Dijangka Meningkat - Bukit Aman