Berita Terkini

2 jam yang lalu: AirAsia Group Bhd secara rasmi mengumumkan pertukaran nama syarikat pegangan kumpulan kepada Capital A Bhd 3 jam yang lalu: Wan Azizah dipangil ke bukit aman petang ini 4 jam yang lalu: Hampir 50 peratus populasi dewasa terima suntikan dos penggalak 5 jam yang lalu: 10 kematian COVID-19 dilaporkan semalam termasuk 3 BID, jumlah korban 31,940 6 jam yang lalu: Biden berikrar menyokong Ukraine - Rumah Putih

IKUTI KAMI


Dalami Ilmu Pengurusan Jenazah Di Singapura

Walaupun pada awalnya tidak terfikir tentang hal ini, media sosial telah membantu menanamkan minat kepada warga Singapura yang beragama Islam untuk mempelajari tentang ilmu pengurusan jenazah.

Singapura Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 11 Dec 2021 3:54PM

Gambar Hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Kematian itu pasti namun apabila ia datang secara mengejut sama ada di rumah atau hospital apakah kita sebagai anggota keluarga atau pewaris tahu apa yang perlu dilakukan supaya jenazah dapat diuruskan dalam keadaan tenang dan tidak panik?

Apa pula yang harus dilakukan agar jenazah dapat disemadikan dengan sempurna di tanah perkuburan Islam?

Itulah antara soalan-soalan yang dapat dijawab sekiranya peserta menyertai kursus pengurusan jenazah di Singapura yang semakin kerap dianjurkan oleh beberapa syarikat pengurusan jenazah Islam setempat.

Kursus seperti ini telah lama dianjurkan di Singapura namun dengan adanya media sosial, para penganjur hanya perlu berkongsi di Facebook atau Instagram untuk menyebarkan maklumat mengenai penganjuran kursus itu dengan mudah dan pantas.

Salah sebuah syarikat pengurusan jenazah iaitu Alkhatib Basharahil Islamic Singapore(ABI) sempat menganjurkan kursus pengurusan jenazah pada 20 November lalu.

Pengarah serta pengasas bersama syarikat itu, Sheikh Mubarak Basharahil berkongsi, “Kita nak didik komuniti kita. Apa yang kita ingin sampaikan kepada peserta ialah kita sebagai pihak yang uruskan jenazah pun bila ada kematian, kadang-kadang kita berkemungkinan untuk lupa nak hubungi siapa, nak buat apa.

“Jadi kursus ini sebagai refresher dan peringatan bagi mereka yang tahu tapi lupa, serta untuk mereka yang tidak tahu informasi ini jika ada kematian berlaku. Ia ilmu untuk semua peserta.”

Sheikh Mubarak Basharahil dan pasukan pengurusan ABI Singapura
Sheikh Mubarak Basharahil dan pasukan pengurusan ABI Singapura

Terangnya lagi, perkongsian turut memasukkan topik apa yang harus dilakukan dan disiapkan sekiranya jenazah dibawa pulang ke rumah.

“Kami tunjuk juga cara  jenazah dikafankan. Kita ada live dummy tapi sekarang disebabkan oleh COVID kita perlu ikut undang-undang dengan adanya SOP. Rakan sekerja jadi dummy,” katanya.

Kursus asas pengurusan jenazah mereka adalah selama 5 hingga 6 jam sahaja. Pernah juga ada permintaan oleh peserta untuk mengadakan kursus yang lebih intensif bagi mereka yang ingin mendalami topik ini.

Tenaga pengajar kursus adalah pengurus jenazah syarikat itu sendiri yang mempunyai pengalaman selama 10 tahun dalam bidang tersebut. 

Tambahnya, “Kita juga mengajar cara mandikan jenazah dan apakah barang yang perlu disiapkan. Pada masa hadapan, kami berniat adakan kursus di tanah perkuburan sendiri tapi kita perlu dapatkan kelulusan dari pihak NEA (Agensi Persekitaran Kebangsaan).

“Kami nak mereka rasakan sendiri, biar dapat turun ke liang lahad dan duduk situ.”

Sambutan terhadap kursus itu amat menggalakkan kerana pada 20 November lalu, bertempat di auditorium Madrasah Aljunied, Singapura seramai 60-70 peserta berbayar telah menyertainya.

Mereka bakal menganjurkan sebuah lagi kursus pengurusan jenazah sebelum akhir tahun ini kata Mubarak.

Peserta yang sudah menjadi anggota khairat kematian syarikat Alkhatib Basharahil Islamic Singapore (ABI) hanya perlu membayar $30 untuk sertai kursus itu manakala bukan ahli dikenakan bayaran $50.

Ini jawapan pengarah serta pengasas bersama syarikat tersebut ketika diminta mengulas mengenai trend diadakan kursus sedemikian di Singapura.

“Memang dari dulu ada, cuma mungkin sejak kebelakangan ini lagi menarik dan unik. Kalau dulu bila saya ambil kursus jenazah, semuanya kelihatan very simple. Tak macam sekarang, nampak lagi menarik.

“Sekarang dengan tidak sengaja, atau walaupun selama ini tidak terfikir pun nak belajar tentang pengurusan jenazah tapi bila nampak iklan di Facebook dan Instagram, rasa tertarik. Tidak seperti dahulu.” - Getaran, 11 Disember 2021

Instagram: @abi_singapore

Gambar: Alkhatib Basharahil Islamic Singapore (ABI)

Isu Pada

Amaran Bunga Dan Siti Nordiana

11 Dec 2021

Berita Berkaitan

1

Singapura 3 minggu yang lalu

Selami Aneka Selera Mat Western Di Singapura

2

Semasa 1 bulan yang lalu

Kerajaan Gantung Sementara Inisiatif VTL - Khairy Jamaluddin

3

Sukan 1 bulan yang lalu

Harimau Malaya Bergelut Dengan Permainan Intensiti Tinggi Indonesia - Cheng Hoe

4

Sukan 1 bulan yang lalu

Piala AFF: Terlalu Hormat Kepada Lawan Bawa Padah - Cheng Hoe

Sorotan

1

AirAsia Sambung Semula Penerbangan Ke Phnom Penh

2

Selepas Fries McD, Ayam Goreng KFC Pula 'Hilang' 

3

Berlakon Watak Ibu Kepada Anak Dewasa, Erra Fazira Bersikap Realistik

Disyorkan untuk anda

Politik 6 jam yang lalu

SOP PRN Johor Wajar Diperketatkan Bendung Penularan COVID-19

oleh Farhana Farush

Semasa 18 jam yang lalu

Tahun Baharu Cina, 80 Peratus Anggota JBPM Labuan Dikerah Bertugas 

oleh Noortirani Guspini

Semasa 1 hari yang lalu

Kebenaran Perjalanan Umrah Legakan 10,000 Jemaah 'Tertangguh' – SAFTTA

oleh Mastura Malak

Semasa 17 jam yang lalu

Terima Rasuah Bulanan, Lagi Pengarah Penguatkuasa Ditahan

oleh Rafisqi Radhi