Berita Terkini

10 jam yang lalu: COVID: Hanya 1.5 peratus daripada 6,630 kes baharu kategori 3, 4 dan 5 10 jam yang lalu: Presiden, pengarah dan ketua pegawai eksekutif CIMB Niaga letak jawatan 10 jam yang lalu: TUDM adakan FTX Eksesais Paradise 8/2021 di beberapa pangkalan udara di Semenanjung Malaysia mulai hari ini hingga 2 November depan 10 jam yang lalu: Piala Malaysia: 3 pasukan Kumpulan C dapat kemenangan percuma selepas NSFC tidak meneruskan baki saingan Piala Malaysia 2021 akibat COVID-19 10 jam yang lalu: Permohonan kerajaan sekat guna dana US$340 juta dikaitkan dengan 1MDB didengar 6 Disember

IKUTI KAMI


Mengupas Idea Di Balik Buku 'Singa Pura-Pura'

Ikuti temu bual bersama Dr. Nazry Bahrawi yang telah menyunting dan menterjemah buku fiksyen berjudul 'Singa Pura-Pura' karya 12 penulis Singapura terbitan Ethos Books.

Singapura Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 10 Oct 2021 2:51PM

Gambar: Ethos Books, Spela Mocnik

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Singa Pura-Pura. Itulah tajuk buku himpunan karya 12 penulis terbitan Ethos Books yang dihasilkan Pensyarah Kanan di Jabatan Kemanusiaan, Seni dan Sains Kemasyarakatan di Universiti Teknologi dan Rekaan Singapura (SUTD), Dr. Nazry Bahrawi.

Menurut Dr. Nazry yang dihubungi baru-baru ini, naskhah ini merupakan persimpangan di antara karya kreatif dan penelitian akademik.

Beliau ingin memperkenalkan sebuah aliran sastera Melayu yang unik kepada Singapura yang bermula pada 2010.

“Ia merupakan sebuah aliran yang tidak berorganisasi. Tidak seperti Asas 50 yang dipandu falsafah ‘sastera untuk masyarakat’. 

“Anggota-anggotanya tidak berkolektif tetapi mereka semua menulis dalam gaya cereka spekulatif - mengilhamkan pengalaman mereka sebagai ahli masyarakat minoriti Melayu di Singapura,” katanya. 

Walaupun aliran ini didorong oleh penulis Melayu dalam Bahasa Melayu, ia juga boleh melibatkan penulis Melayu dalam bahasa Inggeris. Jadi buku ini menampilkan cerpen yang ditulis dalam kedua-dua bahasa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ethos Books (@ethosbooks)

Oleh kerana buku ini diterbit dalam Bahasa Inggeris, beliau telah menterjemahkan lima karya yang asalnya dalam Bahasa Melayu.

“Sebelum ini, kebanyakan penulis yang terkenal dalam gaya penulisan ini terdiri daripada mereka yang bukan Melayu. 

“Akhirnya, ini boleh dilihat sebagai suatu jemputan bagi semua masyarakat Singapura untuk berjinak-jinak dengan bahasa kebangsaaan mereka kerana bukan semua perkataan Melayu telah saya terjemahkan,” kata Dr Nazry. 

Ditanya mengapa Singa Pura-Pura diangkat sebagai judul ini, Dr. Nazry menjelaskan ia gabungan dua perkataan iaitu nama sebuah negeri dan sikap berkhayalan. 

“Bila digabung, ia menonjolkan sebuah konsep yang pernah dipopularkan oleh seorang ahli sejarah iaitu Benedict Anderson yang menekankan bahawa negara merupakan suatu ‘masyarakat yang dibayangkan”

“Jika aliran ‘sastera untuk masyarakat’ berdasarkan mewujudkan sebuah negara sebagai hakikat, aliran Singa Pura-Pura pula melawan arus pendirian tersebut dan memaksa kita untuk meneliti konsep negara dari perspektif baru.” katanya baru-baru ini.

Dr. Nazry Bahrawi. Gambar: Spela Mocnik
Dr. Nazry Bahrawi. Gambar: Spela Mocnik

Buku Singa Pura-Pura mengetengahkan tema-tema seperti ‘potensi yang disia-siakan, halangan yang susah dilihat serta kehidupan yang harus dimuatkan dalam kategori kemas’.

Selain itu, Dr. Nazry mengatakan ia juga menyentuh unsur-unsur positif seperti penghormatan bagi tradisi yang kaya dan sikap peduli pada diri sendiri dan orang lain.

Terdapat empat segmen dalam buku ini  iaitu ‘spectres of sihir’, ‘smart mamat city’, ‘family nuclear’ dan ‘tech baru’. Karya-karya yang terpilih adalah daripada penulis berpengalaman dan pendatang baru. 

Berkongsi penglibatannya sebagai penyunting serta penterjemah Singa Pura-Pura, ini penjelasan Dr. Nazry.

“Buku ini adalah ilham saya sendiri. Sebagai ahli akademik, saya pakar dalam penelitian teks dan naratif alam Melayu. Pada 2018, saya mula meneliti makna legenda harimau jadian alam Melayu. 

“Seterusnya, saya mendapati penulis Melayu di Singapura asyik menulis cerita ajaib seperti Souvenir Dari Angkasa Lepas diterbitkan pada 2016 oleh Hassan Hasaa’Ree Ali, Kesumat Sang Avatar (2017) oleh Farihan Bahron and antologi cerpen Iblis Sudah Mati (2018). 

Saya juga melihat penulis Melayu di Singapura yang menulis dalam Bahasa Inggeris juga menghasilkan karya-karya berbentuk serupa.

Umpamanya, The Gatekeeper (2017) oleh Nuraliah Norasid dan Harris Bin Potter and the Stoned Philosopher (2017) oleh Suffian Hakim.”

“Jadi, apabila National Arts Council mengumumkan persaingan bagi Toji Cultural Residency di Korea Selatan bagi 2019 sudah dibuka, saya menggunakan peluang ini untuk menjelaskan konsep ini. Saya gembira apabila diberitahu yang permohonan saya telah diluluskan,” katanya. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ethos Books (@ethosbooks)

Mengulas lanjut pengisian Singa Pura-Pura, Dr. Nazry berkata, terdapat banyak kisah aneh dalam karya ini.  

“Antaranya mengenai seorang saintis perempuan yang mendapati dirinya kacukan manusia dan makhluk asing menerusi karya ‘The Chip’ oleh Pasidah Rahmat. 

“Dia juga dapat tahu bahawa syarikat antarabangsa di mana dia bekerja telah mencipta cip yang boleh memberi maklumat tepat mengenai kesihatan seseorang dan memantau pergerakan mereka,” katanya. 

Menerusi buku ini, Dr. Nazry turut menyumbang cerpen berjudul ‘Tujuh’ yang mengisahkan pembunuh bersiri. 

“Ia bukan pembunuh biasa kerana mempunyai kemampuan luar biasa yang berunsur saintifik dan mistik.

“Saya mahu fokus kepada keganasan tersembunyi dalam masyarakat Melayu dan juga kekejaman di sebalik pembikinan karya seni kerana ia berkisarkan lukisan popular oleh artis dari alam Melayu,” katanya. 

Singa-Pura-Pura boleh dibeli di laman sesawang Books Actually atau Ethos Books, di kedai buku Kinokuniya, The Moon dan City Book Room di Singapura. - Getaran, 10 Oktober 2021

Gambar: Ethos Books, Instagram @lesenwanderer, Spela Mocnik

Isu Pada

Ummi Nazeera: Tak Pernah Berhenti

09 Oct 2021

Berita Berkaitan

1

Muzik 2 hari yang lalu

Ulasan Lagu Serantau Masa Kini

2

Singapura 6 hari yang lalu

Dr. Zarina Gurrahman Berbakti Melalui #WeAreOne

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Najib Pula Failkan Permohonan Kembalikan Pasport

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Pasport Rosmah Dikembali, Dibenar Ke Singapura Buat Sementara

Sorotan

1

Tindakan Tatatertib Kepada Penjawat Awam Enggan Terima Vaksin - KSN

2

Belajarlah Dari Korea! Bagaimana BTS, 'Squid Game' Takluk Dunia

3

Ronaldo Pakai Salah Jersi, Madame Tussauds Akan Buat Pertukaran

Disyorkan untuk anda

Sukan 14 jam yang lalu

Pemain, Pegawai Positif COVID, NSFC Tarik Diri Saingan Piala Malaysia

Semasa 1 hari yang lalu

MySejahtera Bermasalah Lagi, Sijil Digital Vaksin Papar Maklumat Berbeza

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Pandelela Pernah Jadi Mangsa Buli, Lawak Lucah

oleh Farhana Farush

Luar Negara 19 jam yang lalu

Ronaldo Pakai Salah Jersi, Madame Tussauds Akan Buat Pertukaran