Berita Terkini

1 jam yang lalu: 'Health Alert monkeypox’ akan dilaksanakan menerusi aplikasi MySejahtera mulai esok - Khairy 1 jam yang lalu: 57,510 kes HFMD dilaporkan dari 1 Januari hingga 25 Mei 2022 - Khairy 1 jam yang lalu: Hanya dua kanak-kanak yang disahkan HFMD alami gejala teruk dan perlukan rawatan di ICU, setakat semalam - Khairy 4 jam yang lalu: Lebih 1,000 kekosongan jemaah haji tolak tawaran sudah penuh - Idris 4 jam yang lalu: Jawatan Zuraida sebagai ahli MPT Bersatu gugur serta merta - Setiausaha Agung BERSATU

IKUTI KAMI


Mengupas Idea Di Balik Buku 'Singa Pura-Pura'

Ikuti temu bual bersama Dr. Nazry Bahrawi yang telah menyunting dan menterjemah buku fiksyen berjudul 'Singa Pura-Pura' karya 12 penulis Singapura terbitan Ethos Books.

Singapura Dikemaskini 7 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 10 Oct 2021 2:51PM

Gambar: Ethos Books, Spela Mocnik

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Singa Pura-Pura. Itulah tajuk buku himpunan karya 12 penulis terbitan Ethos Books yang dihasilkan Pensyarah Kanan di Jabatan Kemanusiaan, Seni dan Sains Kemasyarakatan di Universiti Teknologi dan Rekaan Singapura (SUTD), Dr. Nazry Bahrawi.

Menurut Dr. Nazry yang dihubungi baru-baru ini, naskhah ini merupakan persimpangan di antara karya kreatif dan penelitian akademik.

Beliau ingin memperkenalkan sebuah aliran sastera Melayu yang unik kepada Singapura yang bermula pada 2010.

“Ia merupakan sebuah aliran yang tidak berorganisasi. Tidak seperti Asas 50 yang dipandu falsafah ‘sastera untuk masyarakat’. 

“Anggota-anggotanya tidak berkolektif tetapi mereka semua menulis dalam gaya cereka spekulatif - mengilhamkan pengalaman mereka sebagai ahli masyarakat minoriti Melayu di Singapura,” katanya. 

Walaupun aliran ini didorong oleh penulis Melayu dalam Bahasa Melayu, ia juga boleh melibatkan penulis Melayu dalam bahasa Inggeris. Jadi buku ini menampilkan cerpen yang ditulis dalam kedua-dua bahasa.

Oleh kerana buku ini diterbit dalam Bahasa Inggeris, beliau telah menterjemahkan lima karya yang asalnya dalam Bahasa Melayu.

“Sebelum ini, kebanyakan penulis yang terkenal dalam gaya penulisan ini terdiri daripada mereka yang bukan Melayu. 

“Akhirnya, ini boleh dilihat sebagai suatu jemputan bagi semua masyarakat Singapura untuk berjinak-jinak dengan bahasa kebangsaaan mereka kerana bukan semua perkataan Melayu telah saya terjemahkan,” kata Dr Nazry. 

Ditanya mengapa Singa Pura-Pura diangkat sebagai judul ini, Dr. Nazry menjelaskan ia gabungan dua perkataan iaitu nama sebuah negeri dan sikap berkhayalan. 

“Bila digabung, ia menonjolkan sebuah konsep yang pernah dipopularkan oleh seorang ahli sejarah iaitu Benedict Anderson yang menekankan bahawa negara merupakan suatu ‘masyarakat yang dibayangkan”

“Jika aliran ‘sastera untuk masyarakat’ berdasarkan mewujudkan sebuah negara sebagai hakikat, aliran Singa Pura-Pura pula melawan arus pendirian tersebut dan memaksa kita untuk meneliti konsep negara dari perspektif baru.” katanya baru-baru ini.

Dr. Nazry Bahrawi. Gambar: Spela Mocnik
Dr. Nazry Bahrawi. Gambar: Spela Mocnik

Buku Singa Pura-Pura mengetengahkan tema-tema seperti ‘potensi yang disia-siakan, halangan yang susah dilihat serta kehidupan yang harus dimuatkan dalam kategori kemas’.

Selain itu, Dr. Nazry mengatakan ia juga menyentuh unsur-unsur positif seperti penghormatan bagi tradisi yang kaya dan sikap peduli pada diri sendiri dan orang lain.

Terdapat empat segmen dalam buku ini  iaitu ‘spectres of sihir’, ‘smart mamat city’, ‘family nuclear’ dan ‘tech baru’. Karya-karya yang terpilih adalah daripada penulis berpengalaman dan pendatang baru. 

Berkongsi penglibatannya sebagai penyunting serta penterjemah Singa Pura-Pura, ini penjelasan Dr. Nazry.

“Buku ini adalah ilham saya sendiri. Sebagai ahli akademik, saya pakar dalam penelitian teks dan naratif alam Melayu. Pada 2018, saya mula meneliti makna legenda harimau jadian alam Melayu. 

“Seterusnya, saya mendapati penulis Melayu di Singapura asyik menulis cerita ajaib seperti Souvenir Dari Angkasa Lepas diterbitkan pada 2016 oleh Hassan Hasaa’Ree Ali, Kesumat Sang Avatar (2017) oleh Farihan Bahron and antologi cerpen Iblis Sudah Mati (2018). 

Saya juga melihat penulis Melayu di Singapura yang menulis dalam Bahasa Inggeris juga menghasilkan karya-karya berbentuk serupa.

Umpamanya, The Gatekeeper (2017) oleh Nuraliah Norasid dan Harris Bin Potter and the Stoned Philosopher (2017) oleh Suffian Hakim.”

“Jadi, apabila National Arts Council mengumumkan persaingan bagi Toji Cultural Residency di Korea Selatan bagi 2019 sudah dibuka, saya menggunakan peluang ini untuk menjelaskan konsep ini. Saya gembira apabila diberitahu yang permohonan saya telah diluluskan,” katanya. 

Mengulas lanjut pengisian Singa Pura-Pura, Dr. Nazry berkata, terdapat banyak kisah aneh dalam karya ini.  

“Antaranya mengenai seorang saintis perempuan yang mendapati dirinya kacukan manusia dan makhluk asing menerusi karya ‘The Chip’ oleh Pasidah Rahmat. 

“Dia juga dapat tahu bahawa syarikat antarabangsa di mana dia bekerja telah mencipta cip yang boleh memberi maklumat tepat mengenai kesihatan seseorang dan memantau pergerakan mereka,” katanya. 

Menerusi buku ini, Dr. Nazry turut menyumbang cerpen berjudul ‘Tujuh’ yang mengisahkan pembunuh bersiri. 

“Ia bukan pembunuh biasa kerana mempunyai kemampuan luar biasa yang berunsur saintifik dan mistik.

“Saya mahu fokus kepada keganasan tersembunyi dalam masyarakat Melayu dan juga kekejaman di sebalik pembikinan karya seni kerana ia berkisarkan lukisan popular oleh artis dari alam Melayu,” katanya. 

Singa-Pura-Pura boleh dibeli di laman sesawang Books Actually atau Ethos Books, di kedai buku Kinokuniya, The Moon dan City Book Room di Singapura. - Getaran, 10 Oktober 2021

Gambar: Ethos Books, Instagram @lesenwanderer, Spela Mocnik

Isu Pada

Ummi Nazeera: Tak Pernah Berhenti

09 Oct 2021

Berita Berkaitan

1

Jelajah 11 jam yang lalu

SIFA 2022 Beri Tumpuan Pada Ritual Persembahan

2

Selera 3 hari yang lalu

Sajian Goreng Kilas Terbaik Asia Kini di Sunway Pyramid

3

Filem & TV 6 hari yang lalu

Acara Komedi Paling Gempak, 'The Big LOL Show' Kini Kembali!

4

Singapura 1 minggu yang lalu

Singapura Lapor 3 Kes Tempatan Varian Omicron BA.4, BA.5

Sorotan

1

Zuraida Patut Lepaskan Kerusi Parlimen Ampang Juga - Fahmi Fadzil

2

Malaysia Airlines Mula Penerbangan Pertama Dari Kuala Lumpur Ke Doha

3

Letupan Bom Di Tak Bai: 3 Sukarelawan Polis Marin Cedera

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Ikan Laut 'Ghaib' Punca Bekalan Kurang, Harga Naik 30 Peratus

oleh Aiman Sadiq

Semasa 9 jam yang lalu

Peter Anthony Didapati Bersalah Palsukan Dokumen, Penjara 3 Tahun, Denda RM50,000

Semasa 1 hari yang lalu

Banjir Kilat, Pokok Tumbang Di Seremban

Semasa 6 jam yang lalu

Sambung Lanjutan Tempoh Harga Siling Runcit, Borong Ayam, Apa Pendirian Kerajaan?

oleh Susan Albert