Berita Terkini

37 minit yang lalu: Dasar Pendidikan Tahfiz Negara 2.0 dilancar Mac ini - Ahmad Zahid 37 minit yang lalu: Malaysia bimbang keganasan terbaharu di Baitulmaqdis Timur 38 minit yang lalu: Indonesia harap SOP RTK 2.0 diperincikan segera 39 minit yang lalu: Kerajaan Sarawak mahu pelabuhan Bintulu di bawah bidang kuasanya - Abang Johari 39 minit yang lalu: Industri Kenaf perlu rebut peluang di pasaran antarabangsa - Fadillah

IKUTI KAMI


Kekurangan Bekalan Oksigen Hospital Melaka Selesai 2 Minggu Lagi

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 10 Aug 2021 7:56PM

Rahmad Mariman

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

MELAKA - Masalah kekurangan bekalan oksigen yang dihadapi Hospital Melaka sebelum ini dijangka dapat diatasi sepenuhnya dalam tempoh dua minggu.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Antidadah, Datuk Rahmad Mariman berkata, masalah itu kini sedang dipulihkan secara berperingkat, dan Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) sudah mengambil langkah drastik menangani isu tersebut.

Menurut beliau, ia termasuk pemasangan alat pengatur oksigen baharu bagi meningkatkan semula paras bacaan oksigen di hospital terbabit.
 
"'Manifold' tabung oksigen di hospital juga sedang dinaik taraf oleh JKN yang dijangka siap sepenuhnya pada 22 Ogos ini.

 "Dengan pemasangan baharu itu, bacaan oksigen di hospital (Melaka) berada di paras melebihi empat bar dan bilik bedah yang sebelum ini kita tutup juga boleh beroperasi seperti biasa," katanya.

 Rahmad berkata, pembelian oksigen di luar kontrak juga sudah dibuat, dan JKN turut  melaksanakan projek Micro Filling Plan yang diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).
 
Dalam perkembangan lain beliau memberitahu, Melaka dijangka beralih ke Fasa Dua Pelan Pemulihan Negara (PPN) menjelang akhir bulan ini selepas melepasi beberapa indikator baharu yang ditetapkan.

"Setakat ini Melaka sudah menepati kriteria itu apabila merekodkan purata dibawah paras 12. 2 kes kemasukan ke hospital dalam tempoh seminggu dengan kadar 6.1 kes.

 "Cumanya syarat kedua adalah vaksinasi lengkap dua dos melepasi 59 peratus tetapi kita hanya 35.3 peratus maknanya kita perlukan lagi 15 peratus, Insya Allah ia boleh dicapai dan kita (mampu) beralih fasa," katanya.

Katanya, dengan penerimaan 477,790 dos tambahan vaksin, masalah kekurangan bekalan untuk negeri itu juga akan dapat diatasi.

"Sebagai langkah berjaga-jaga, kerajaan negeri tidak ketinggalan membuat permohonan sebuah kontena sejuk beku daripada KKM berikutan peningkatan kes kematian akibat COVID-19 walaupun bukan berada di tahap kritikal," katanya. - Getaran, 10 Ogos 2021

Sorotan

1

Penambakan Tanah Batu Puteh, Singapura Setuju Dengar Hujah Malaysia

2

Jaminan Makanan Untuk Singapura Tak Bermakna Hanya Eksport Ke Sana - Anwar

3

Pelantikan Nurul Izzah Ada Unsur Nepotisme Dan Langgar Prinsip Reformasi - CME

Disyorkan untuk anda

Semasa 18 jam yang lalu

Tuntutan ‘Waris’ Sulu: Kerajaan Terus Komited Lindungi, Pelihara Kedaulatan Negara 

oleh Sofian Baharom

Semasa 11 jam yang lalu

Belum Terlambat Perbaiki Keadaan, Anwar Perlu Letak Jawatan Menteri Kewangan - Muhyiddin

oleh Sofian Baharom

Sukan 23 jam yang lalu

Jangan ‘Berlembut’ Dengan Pemain Kegemaran Selepas Kekalahan - Roslin

oleh Julie Jalaluddin

Semasa 17 jam yang lalu

Putrajaya Meterai MoU, Rangka Kerja Keselamatan Siber, Digital Dan Ekonomi Hijau Dengan Singapura

oleh Azril Annuar