Berita Terkini

3 minit yang lalu: Dasar Pendidikan Tahfiz Negara 2.0 dilancar Mac ini - Ahmad Zahid 3 minit yang lalu: Malaysia bimbang keganasan terbaharu di Baitulmaqdis Timur 4 minit yang lalu: Indonesia harap SOP RTK 2.0 diperincikan segera 5 minit yang lalu: Kerajaan Sarawak mahu pelabuhan Bintulu di bawah bidang kuasanya - Abang Johari 5 minit yang lalu: Industri Kenaf perlu rebut peluang di pasaran antarabangsa - Fadillah

IKUTI KAMI


Tubuh CIQ Tangani Isu PATI - ESSCom

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 10 Aug 2021 6:07PM

Ahmad Fuad pada sidang media selepas mengadakan lawatan kerja di CIQ Lama Tawau, hari ini.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

TAWAU  - Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCom) mencadangkan penubuhan pos kawalan dan Jeti Pusat Kuarantin Kastam dan Imigresen (CIQ) di Pulau Sebatik dalam usaha menangani masalah kemasukan pendatang asing tanpa izin (PATI) di daerah ini.

Komander Datuk Ahmad Fuad Othman berkata, ia diyakini dapat membantu pihak berkuasa meningkatkan kawalan dan pemantauan lebih teratur terhadap pergerakan PATI dan aktiviti penyeludupan.

"Setakat ini, kita mencadangkan penambahan pos kawalan di Sungai Haji Kuning manakala CIQ di Wallace Bay.

"Kertas cadangan berhubung pos kawalan baharu itu sudah dikemukakan kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN) pada 2 Julai lalu untuk tindakan lanjut," katanya menerusi sidang media, di sini, hari ini.

Pada masa sama Ahmad Fuad menjelaskan, ESScom akan meneruskan operasi cegah Pati termasuk penguatkuasaan bersepadu membabitkan beberapa agensi pihak berkuasa di CIQ sedia ada.

"Ia bertujuan mengekang kehadiran PATI dari Indonesia di negeri ini yang berkemungkinan boleh menyebabkan jangkitan COVID-19 varian Delta," katanya.

Sementara itu, Pengerusi Pusat Kawalan Operasi Bencana (PKOB) Daerah Tawau Arnold Joibi berkata, sehingga kini tiada jangkitan varian Delta dilaporkan berlaku di sini termasuk sekitar Pulau Sebatik.

"Bagaimanapun, pihak kami tetap mengambil langkah berjaga-jaga memandangkan kedudukan Pulau Sebatik yang berhampiran dengan sempadan Malaysia-Indonesia, sekali gus berpotensi menyebabkan jangkitan berlaku dari luar (Indonesia).

"Saya melihat kawalan ketat penguatkuasaan di sempadan perairan negara dapat membantu mengelakkan penularan varian Delta dari 'masuk' ke tanah besar (Tawau)," katanya. - Getaran,10 Ogos 2021

Sorotan

1

Penambakan Tanah Batu Puteh, Singapura Setuju Dengar Hujah Malaysia

2

Jaminan Makanan Untuk Singapura Tak Bermakna Hanya Eksport Ke Sana - Anwar

3

Pelantikan Nurul Izzah Ada Unsur Nepotisme Dan Langgar Prinsip Reformasi - CME

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Amaran Hujan Sangat Lebat Berterusan Tahap Bahaya Di Pahang, Johor Hingga Isnin

Semasa 17 jam yang lalu

Putrajaya Meterai MoU, Rangka Kerja Keselamatan Siber, Digital Dan Ekonomi Hijau Dengan Singapura

oleh Azril Annuar

Semasa 1 hari yang lalu

Nurul Izzah Layak Dilantik Penasihat Ekonomi, Kewangan - PM Anwar

Politik 1 jam yang lalu

Contohi Tun M, Khairy Perlu Rasional Bila Bertindak - Penganalisis

oleh Aiman Sadiq