Berita Terkini

31 minit yang lalu: Banjir: Paras air di daerah Segamat, Kluang dan Muar menurun - Bukit Aman 1 jam yang lalu: DUN Selangor tidak akan dibubarkan sebelum Hari Raya Aidilfitri - MB Selangor 1 jam yang lalu: Banjir di Sabah : 8,523 mangsa dipindahkan ke 33 PPS di lima daerah setakat 2 petang ini - JPBN 1 jam yang lalu: Lelaki warga Yaman didakwa edar dadah jenis kanabis, lebih 200kg 1 jam yang lalu: Rayuan Peter Anthony terhadap sabitan dan hukuman didengar 15 Mac

IKUTI KAMI


Masalah PdPR, Siemens Malaysia Agih Komputer Riba Terpakai

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 17 Jun 2021 7:30PM

Siemen dengan kerjasama MACO mengumpul 163 komputer riba terpakai untuk diagihkan kepada pelajar dari golongan B40.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Prihatin dengan keperluan komputer riba bagi meringankan beban pelajar dari golongan B40 untuk sesi pengajaran dan pembelajaran di rumah Siemens Malaysia (Siemens) tampil menghulurkan bantuan.

Hasil kerjasama dengan Medical Awareness Camp Outreach (MACO), sejumlah 163 komputer riba terpakai berjaya dikumpulkan untuk diagihkan kepada semua pelajar berkenaan.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Siemens, Adam Yee berkata, kesemua komputer riba itu diagihkan kepada MACO, sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang terbabit melaksanakan inisiatif Computer Empowerment Program (CEP).

"Wabak COVID-19 mengganggu proses pembelajaran setiap pelajar, dan latar belakang sosioekonomi yang berbeza turut menyumbang kepada proses pembelajaran  tidak sama rata antara mereka.

"Melihat keadaan ini, MACO, sebuah pertubuhan kebajikan yang diasaskan sekumpulan doktor pakar dan sukarelawan bukan perubatan bertindak melancarkan program CEP," katanya di sini hari ini.

Program CEP jelas beliau, membantu pelajar untuk mendapat peranti digital bagi aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) yang diadakan secara dalam talian.

MACO mengumpul komputer riba terpakai untuk dibaik pulih, sebelum ia didermakan kepada pelajar memerlukan.

"Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan wabak ini memberi pelbagai kesan kepada rakyat Malaysia dan kami di Siemens ingin menghulurkan bantuan buat mereka.

"Kami percaya usaha sama dengan MACO ini akan memberi kesan yang positif bukan sahaja kepada pendidikan pelajaj, tetapi juga kepada alam sekitar kerana ia memanjangkan hayat semua komputer terpakai ini," tambahnya.

Menurut Adam Yee, pemberian komputer riba terpakai ini dilihat sebagai satu peluang untuk mereka menyumbang secara peribadi kepada masyarakat dengan mengamalkan konsep 3R, Reduce (Kurangkan), Reuse (Guna Semula) dan Recycle (Kitar Semula).

Sementara itu jurucakap MACO, Datin Dr Low Pek See berkata, matlamat MACO selama ini adalah untuk meringankan beban dan menghulurkan bantuan kepada mana-mana golongan memerlukan.

"Kami di Siemens dan MACO ingin menyeru orang ramai untuk turut serta dalam inisiatif ini bagi membantu lebih ramai pelajar  mendapatkan akses yang sama rata kepada pendidikan, terutama sekali ketika negara masih dibelenggu ancaman pandemik COVID-19.

"MACO turut bersedia untuk berganding bahu dengan mana-mana pihak yang ingin membantu golongan yang kurang bernasib baik seperti mereka," katanya. - Getaran, 17 Jun 2021

Sorotan

1

BN-PH Pahang Tubuh Majlis Perundingan Kerajaan Perpaduan, Ikrar Selesai Isu Rakyat

2

Beting Patinggi Ali Milik Malaysia, Tidak Iktiraf Sebarang Tuntutan - MINDEF

3

Adakah 3 Tokoh Penting UMNO Antara Senarai Bakal Dipecat?

Disyorkan untuk anda

Semasa 5 jam yang lalu

Bakar Al-Quran: Hizbut Tahrir Serah Memorandum Kepada Kedutaan Sweden

oleh Qistina Nadia Dzulqarnain

Pendidikan 2 jam yang lalu

MA63: KPM Bersikap Terbuka, Sedia Tambah Baik Pendidikan Sarawak

Semasa 8 jam yang lalu

2 Rakyat Malaysia Maut Selepas Bot Dinaiki Terbalik Di Krabi

Politik 1 jam yang lalu

BN-PH Pahang Tubuh Majlis Perundingan Kerajaan Perpaduan, Ikrar Selesai Isu Rakyat

oleh Sofian Baharom