Berita Terkini

1 jam yang lalu: UMNO akan teliti rayuan ahli digantung keahlian - Ahmad Zahid 1 jam yang lalu: Ketua Pemuda UMNO akan bertemu dengan Ketua Pemuda PH, bincang gerak kerja PRN 1 jam yang lalu: Ahmad Zahid - PM setuju secara dasar penubuhan SEGiM 1 jam yang lalu: Perak pengeluar terbesar arowana pada 2022 - Jabatan Perikanan 3 jam yang lalu: Seorang lelaki lemas manakala 7 lagi terselamat apabila bot pancing karam di Pantai Bagan Lalang, Sepang, petang tadi

IKUTI KAMI


NTW 2023 Tawar Peluang Pembelajaran, Diharap Mampu Tepati Sasaran - Sivakumar

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 22 May 2023 8:43PM

V. Sivakumar - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pelaksanaan Minggu Latihan Kebangsaan 2023 (NTW 2023) yang bermula hari ini hingga 28 Mei nanti diharapkan mampu menepati sasaran iaitu menyediakan 10,000 kursus secara percuma melibatkan 125,000 peserta dan 5000 pengajar.

Menteri Sumber Manusia, V Sivakumar berkata, NTW 2023 diyakini berupaya memberikan peluang pembelajaran, latihan, dan peningkatan kemahiran secara serentak di seluruh negara. 

Menurut beliau, semua peserta diharap dapat menyelesaikan lebih daripada 500,000 jam latihan secara kolektif, dan penyedia latihan dapat menyampaikan nilai latihan lebih daripada RM250 juta secara percuma.

“NTW 2023 adalah minggu latihan dan aktiviti seluruh negara yang mengumpulkan organisasi serta individu dari pelbagai latar belakang dan industri untuk latihan serta pembangunan. 

“Ini adalah program pertama dalam negara, yang menyaksikan latihan dilaksanakan ditawarkan secara insentif, percuma dan berfokus kerjaya dengan berteraskan kepada TVET,” katanya hari ini.

Sivakumar berkata, inisiatif oleh kementerian dengan kerjasama pelbagai pihak termasuk Perbadanan Pembangunan Sumber Manusia (HRD Corp) itu turut menerima kerjasama Kementerian Pendidikan Tinggi, kerajaan negeri, agensi kerajaan dan pihak swasta.

NTW juga katanya, dibantu individu berpengalaman luaas newakili persatuan industri, akademik dan penyedia program serta latihan.

“Modal insan merupakan sumber amat penting dalam memastikan pertumbuhan ekonomi negara yang mantap dan berterusan. 

“Malaysia perlu mendorong tenaga kerja serta bakat tempatan untuk terus belajar dan berkembang bagi meningkatkan daya saing global dalam jangka masa panjang,” katanya.

Beliau memberitahu, NTW 2023 adalah platform terbaik untuk mendorong rakyat Malaysia meningkatkan kemahiran serta pengetahuan, khususnya latihan dalam berbagai bidang kemahiran insaniah dan teknikal secara percuma. 

“Saya menyeru kepada semua rakyat Malaysia untuk turut serta dalam NTW 2023.

“Bagi mereka yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut boleh melayari  pautan www.nationaltrainingweek.gov.my dan mendaftar untuk mana-mana kursus yang tersedia,” katanya.

Semua kursus berkenaan jelas Sivakumar, akan dijalankan melalui pembelajaran secara bersemuka, dalam talian, atau pembelajaran hibrid.

“Ia merangkumi pelbagai kemahiran insaniah dan teknikal dalam latihan, pemantapan, kemudahan, dan pembelajaran,” katanya. - Getaran, 22 Mei 2023

Sorotan

1

Pesara Swasta Rugi RM1.2 Juta Ditipu 'Phone Scam' 

2

‘Tak Perlu Tubuh SEGM, Perkasa Suruhanjaya, Agensi Sedia Ada’ - GTM  

3

Terjawab Segala Spekulasi - Janna Nick Dan Dini Schatzmann Selamat Diijabkabulkan, Pilih Koh Lipe Destinasi Bulan Madu Pertama

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Kerajaan Perpaduan Terima Sokongan Padu Najib - Zahid 

oleh Qistina Nadia Dzulqarnain

Semasa 1 hari yang lalu

Perubahan Iklim Akibat Kerasukan Manusia Ibarat ‘Kiamat Kecil'

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

MPI: The Vibes Menang 2 Hadiah Kewartawanan Malaysia-MPI Petronas

oleh Farhana Farush dan Susan Albert

Semasa 1 jam yang lalu

Kenyataan Simplistik Tanpa Fakta Ahmad Maslan Punca UMNO Tewas PRU-15 

oleh Aiman Sadiq