Berita Terkini

2 jam yang lalu: Seorang lelaki lemas manakala 7 lagi terselamat apabila bot pancing karam di Pantai Bagan Lalang, Sepang, petang tadi 3 jam yang lalu: Cadangan naikkan harga lantai getah sekerap RM3 sekilogram dibawa ke MOF - Fadillah 3 jam yang lalu: Agong, Permaisuri zahir rasa sukacita, bangga kepada pelajar OKU, B40 cemerlang dalam SPM 2022 3 jam yang lalu: Imigresen Indonesia, Malaysia cari penyelesaian isu PATI 3 jam yang lalu: Perkasa TVET: KPT timbang tubuh politeknik swasta diterajui pihak industri bagi tingkat kebolehpasaran graduan - Khaled Nordin

IKUTI KAMI


Penduduk Kampung Sapi Masih Tinggal Dalam Kontena Sementara Nanti Rumah Dijanji

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 07 May 2023 7:07AM

Lebih 200 keluarga telah ditempatkan di rumah kontena di Kg Gas selepas rumah mereka hangus dalam kebakaran pada Julai 2018. - Gambar oleh Rebecca Chong

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SANDAKAN - Nasib lebih 200 keluarga dari Kg Gas, Batu Sapi di sini yang ditempatkan di rumah kontena sejak 2018, masih tidak menentu sehingga kini.

Penduduk di kawasan itu yang kini dikenali sebagai Kg Kontena mendakwa, pegawai kerajaan mengadakan mesyuarat pada awal tahun ini dan memaklumkan, 56 rumah Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) akan dibina di tapak sama di Kg Gas untuk mereka mulai Februari lalu.

Mereka difahamkan, keutamaan akan diberikan kepada 12 keluarga yang masih tinggal di rumah kontena, manakala selebihnya akan diputuskan melalui cabutan rambang.

Bagaimanapun, penduduk kampung berkenaan memberitahu The Vibes bahawa pembinaan rumah PPRT yang sepatutnya dimulakan Februari lalu itu, masih belum dimulakan.

“Mereka (pihak berkuasa) belum mula membekalkan elektrik atau air yang sepatutnya menjadi langkah pertama sebelum mereka mula membina rumah,” kata seorang daripada penduduk kampung.

Lebih 200 keluarga ditempatkan di rumah kontena itu selepas rumah mereka di Kg Gas hangus dalam kebakaran pada Julai 2018.

Mereka kemudian diberi pelbagai janji oleh ahli politik dari satu pilihan raya ke pilihan raya lain, namun masalah itu masih belum diselesaikan.

Hanya 12 keluarga tinggal di Kontena Kg sekarang, manakala selebihnya berpindah ke rumah saudara mara kerana tidak tahan dengan keadaan hidup teruk di dalam kontena itu, termasuk berdepan bocor ketika hujan dan cuaca panas pada sebelah petang.

Malah, Jabatan Kesihatan Sandakan tahun lalu, mengisytiharkan tempat itu tidak sesuai untuk diduduki orang ramai kerana tidak bersih dan berisiko menularkan penyakit berjangkit, termasuk denggi serta COVID-19.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sekong, Alias Sani berkata, rumah kontena itu sepatutnya menjadi penyelesaian sementara pada 2018, bagi menempatkan mangsa bencana alam dan kebakaran sebagai tempat perlindungan.

''Tetapi entah bagaimana, dengan pertukaran kerajaan dan pilihan raya, keadaan menjadi tidak terkawal dan mangsa akhirnya terpaksa terus tinggal di situ kerana tiada tempat untuk dituju,” katanya kepada The Vibes.

Alias berkata, memandangkan pembinaan rumah PPRT yang dijanjikan masih belum bermula, beliau akan membangkitkan perkara itu pada mesyuarat Dewan Undangan Negeri (DUN) akan datang, bulan ini. – The Vibes, 6 Mei 2023

Sorotan

1

Pesara Swasta Rugi RM1.2 Juta Ditipu 'Phone Scam' 

2

‘Tak Perlu Tubuh SEGM, Perkasa Suruhanjaya, Agensi Sedia Ada’ - GTM  

3

Terjawab Segala Spekulasi - Janna Nick Dan Dini Schatzmann Selamat Diijabkabulkan, Pilih Koh Lipe Destinasi Bulan Madu Pertama

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Penipuan Dalam Talian: Mangsakah Yang Sering Cuai?

Semasa 1 hari yang lalu

Abdul Rasheed Gabenor Bank Negara Baharu

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

10 Tembok Perlu Diruntuh Pastikan Keberkesanan Slogan 'Segulai Sejalai'

Semasa 1 hari yang lalu

Pelakon Hafidz Roshdi Disahkan Waras, Layak Dibicara Cederakan Isteri