Berita Terkini

1 jam yang lalu: Pindahan pesakit guna tangga di hospital Melaka ekoran kerosakan luar lif 1 jam yang lalu: Ketua Polis Pulau Pinang tidak tunduk dengan ugutan 1 jam yang lalu: Sukan APG Kemboja 2023 buka tirai dengan percikan bunga api 1 jam yang lalu: Pengeluaran ketam di Malaysia 16,000 tan metrik tahun 2022 1 jam yang lalu: JDT selesaikan pusingan pertama Liga Super 2023 dengan rekod bersih

IKUTI KAMI


Trend ‘Teman Beraya’ Membimbangkan, Semakin Ramai Anak Muda Gadai Aturan Akhlak

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 03 May 2023 7:00AM

Terdahulu, tular di Twitter trend penawaran servis ‘teman beraya’ atau berpura-pura menjadi kekasih pada harga hanya serendah RM100 - Gambar Hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Trend menyediakan perkhidmatan ‘teman beraya’ yang tular di media sosial membuktikan semakin ramai anak muda menggadai aturan akhlak atau tingkah laku yang ditetapkan dalam Islam.

Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Noor berkata, budaya itu amat membimbangkan, malah haram hukumnya jika wanita bersentuhan dengan lelaki bukan mahram.

“Setiap umat Islam seharusnya memahami bahawa elemen akhlak tidak sesekali boleh dipisahkan bersama pengisian akidah, tauhid dan ibadah. Ia sentiasa memiliki keyakinan teguh terhadap kebenaran agama Islam berpaksikan tiga perkara itu.

“Sehubungan itu, apabila kita lihat ada umat Islam sendiri, khususnya wanita sudah mengalami kemerosotan akhlak, maka, ia satu perbuatan yang amat mendukacitakan. 

“Mereka tidak sepatutnya membenarkan diri atau tubuh disentuh oleh lelaki ajnabi, iaitu kaum Adam yang boleh mereka kahwini,” katanya kepada Getaran.

Pada masa sama, Wan Salim berkata, setiap wanita perlu memelihara sifat malu kerana ia akan mengukuhkan lagi pegangan akidah dan ‘memandu’ pelaksanaan ibadah seorang Muslim.

Menurutnya, sesuatu kemungkaran yang berlaku sebenarnya berpunca daripada ketiadaan sifat malu dalam diri manusia sehingga menyebabkan mereka berani melakukan maksiat secara terang-terangan di khalayak ramai.

“Umat Islam, khususnya wanita perlu memelihara maruah diri kerana jika tidak, akan timbullah sifat tiada malu sehingga tergamak melakukan apa sahaja yang melanggar perintah Allah.

“Sifat malu amat penting dalam menangkis pengaruh kemodenan seperti yang ditonjolkan menerusi media sosial ketika ini. Ia akan mengelakkan kita daripada terikut perbuatan negatif serta tidak elok yang menjadi budaya barat,” katanya.

Terdahulu, tular di Twitter trend penawaran servis ‘teman beraya’ atau berpura-pura menjadi kekasih pada harga hanya serendah RM100.

Trend tersebut secara tidak langsung mengundang rasa kurang senang orang ramai yang menyamakan perkhidmatan itu ibarat menjual maruah diri demi mendapatkan keuntungan.

Menerusi perkongsian pengguna Twitter, Amirul Ruslam, trend yang semakin menjadi ikutan itu mencemarkan maruah dan menghilangkan sifat malu sebagai seorang wanita Islam.

Lebih mengejutkan, terdapat gadis yang menawarkan servis memegang tangan dengan caj tambahan bermula RM10 sehingga RM 80.

Mengulas lanjut, Wan Salim berkata, umat Islam tidak seharusnya malu disebabkan kekurangan atau kelemahan diri di mata manusia semata-mata.

Namun katanya, kekurangan tersebut seharusnya menjadikan mereka lebih beriman kepada Allah dan sentiasa ingin melakukan amalan yang diredhaiNya.

“Umat Islam dikehendaki berpegang kepada tiga elemen iaitu akidah yang mantap, ibadat yang turut disempurnakan dengan perbuatan sunat serta menjaga akhlak.

“Tiga perkara itu tidak boleh dipisahkan. Ini bermakna jika seorang Muslim mengaku bahawa dia beriman, dia mesti mempamerkan akhlak yang baik dan ibadah sempurna,” katanya.

Susulan itu, berdasarkan perkembangan masyarakat ketika ini, Wan Salim berkata, sifat malu wajar dipraktikkan dengan sebaiknya berikutan sudah banyak perkara menyalahi syariat dilakukan.

“Pokok pangkalnya, masalah perlakuan sama ada baik atau sebaliknya adalah masalah peribadi walaupun pelbagai kaedah bagi seorang Muslim dapat menghayati nilai baik.

“Ketika ini pun kita boleh melihat umat Islam lebih gemar menonton drama atau filem berbanding mendengar ceramah dan program agama di masjid mahupun media massa.

“Semuanya terpulang kepada seseorang individu itu mempunyai keazaman untuk berubah ke arah lebih baik dengan mengamalkan sikap mahmudah,” katanya. - Getaran, 3 Mei 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Trend Meningkat! Hampir 50 Peratus Pelajar Lepasan SPM Tak Sambung Belajar

2

Semasa 2 minggu yang lalu

Teruskan Usaha Teroka Ilmu Tanpa Pinggirkan Khazanah Ilmu Kemanusiaan - PM Anwar

3

TARA 1 bulan yang lalu

Trend Wes Anderson Jadi Kegilaan Di Media Sosial, Ini Tip Untuk Anda Lakukannya

4

Semasa 2 bulan yang lalu

Akhlak Baik, Tidak ‘Gelojoh’ Kuasa Harus Jadi Amalan Pemimpin - Anwar

Sorotan

1

Pemimpin Asing Ucap Takziah, Angka Kematian Tragedi Kereta Api India Hampir 300

2

Hubungan Kukuh Negeri, Persekutuan Penting - Ahmad Zahid

3

Kadar Inflasi Malaysia Kekal Sederhana Pada 2023 - Rafizi

Disyorkan untuk anda

Semasa 21 jam yang lalu

Tuntutan Sulu Bayar Segera Lebih AS$16 Bilion Melampau, Prosiding Kes Masih Berjalan - AGC

Semasa 12 jam yang lalu

China Cuba Padam Sejarah Etnik Muslim Hui, Masyarakat Antarabangsa Digesa Bantah - ABIM

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 jam yang lalu

Islam Perintah Kasihi Haiwan, Ia Adalah Ibadah Kepada Allah

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Umat Islam Harus Tumpah Taat Setia Kepada Agong Dalam Pertahan Keharmonian, Kestabilan Negara