Berita Terkini

3 jam yang lalu: Malaysia destinasi mesra Muslim terbaik OIC 3 jam yang lalu: Bali keluar panduan etika untuk pelancong 3 jam yang lalu: Bursa Malaysia akan ditutup pada 5 Jun sempena cuti umum Hari Keputeraan Agong 3 jam yang lalu: Dua remaja ditemukan lemas di Sungai Pahang 3 jam yang lalu: Zambry mulakan lawatan kerja ke Perancis dengan bertemu rakan sejawatan Catherine Colonna

IKUTI KAMI


Perkasa Ekonomi Bumiputera: Jangan Buat Keputusan ‘Berat Sebelah’, Tengok Realiti - MTEM

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 21 Mar 2023 8:00PM

Pendekatan diambil Rafizi agar pembangunan ekonomi dikaji semula, bukanlah pendekatan baharu berikutan pihaknya sudah mendesak perkara itu kira-kira 10 tahun lalu, sehingga membawa kepada penubuhan Keberkesanan Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU). - Gambar Jabatan Penerangan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) menggesa Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli lebih adil dan bersikap ‘menyeluruh’ dalam membuat keputusan berhubung agenda pembangunan ekonomi Bumiputera yang tidak diperangkap naratif sempit serta berat sebelah. 

Felo Kanan MTEM, Ahmad Yazid Othman berkata, kerajaan seharusnya memberi tumpuan penuh terhadap isu Bumiputera dengan memperbaharui mandat Majlis Kemakmuran Bumiputera.

Katanya, mandat itu mesti diwakili pemegang taruh daripada setiap cabang kepentingan sosio politik-ekonomi, warisan dan agama. 

Beliau berkata, pendekatan diambil Rafizi agar pembangunan ekonomi dikaji semula, bukanlah pendekatan baharu berikutan pihaknya sudah mendesak perkara itu kira-kira 10 tahun lalu, sehingga membawa kepada penubuhan Keberkesanan Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU).

Menurutnya, MTEM memahami kerisauan masyarakat Bumiputera, khususnya terhadap kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, apatah lagi apabila agenda pembangunan ekonomi golongan itu gagal diperincikan sama ada dalam Bajet 2023, mahupun dalam dokumen Malaysia Madani.

Ahmad Yazid Othman - Gambar fail
Ahmad Yazid Othman - Gambar fail

“Bertambah buruk, keculasan agensi kerajaan untuk berunding dengan pemegang taruh hal-ehwal sosio ekonomi Melayu, tetapi boleh pula memberi ruang seluasnya kepada kumpulan lain.

“Kerajaan semakin cuak menyebut agenda Bumiputera, barangkali bimbang terpalit sama dengan keghairahan mengaitkan pembangunan ekonomi kaum itu dengan amalan rasuah yang katanya sedang diperangi habis-habisan,” katanya menerusi kenyataan, hari ini

Terdahulu, Rafizi memaklumkan peranan TERAJU dalam mengendalikan agenda Bumiputera, akan diteliti semula berikutan dana disediakan kerajaan tidak disalurkan sepenuhnya kepada golongan sasar.

Jelasnya, organisasi berkenaan dan agenda Bumiputera sentiasa mendapat perhatian kerajaan, di mana sebanyak RM135 juta diperuntukkan untuk syarikat ini bagi tahun 2023.

Dalam pada itu, Ahmad Yazid mencadangkan, sebelum sesuatu keputusan dibuat, Kementerian Ekonomi perlu melihat kepada realiti secara terperinci, berbanding terlalu bergantung kepada nombor atau analisa.

“Bagaimana keadaan sebenar mereka di bandar, desa atau tahap pendidikan, jenis pekerjaan, tahap kesihatan fizikal, fiskal, mental dan spiritual, nilai tabungan dan pelaburan serta perlindungan insuran. Jika mereka dalam kalangan peniaga, bagaimana tahap literasi kewangan serta desakan untuk berniaga.

“Bantuan selain kewangan boleh diberikan bagi menambah nilai, di samping penggunaan teknologi untuk meningkatkan produktiviti. Apa sektor ketinggalan sedang dikuasai kaum lain, perlukan lonjakan agar dapat kembali bersaing secara sihat? 

“Buat golongan pekerja yang majoritinya Melayu, bagaimana memastikan mereka ditawarkan gaji bermaruah serta membanteras amalan diskriminasi dalam sektor swasta tertentu,” katanya.

Pada masa sama, Ahmad Yazid berkata, MTEM mendesak kerajaan mengetepikan terlebih dahulu perbezaan politik dalam menyusun semula dasar Bumiputera. 

Jelasnya, pelbagai pihak sudah muak dengan sesi libat urus, makmal dan kongres yang bertujuan mencari formula terbaik memajukan Bumiputera, susulan ia sering terkandas oleh permainan politik, sehingga pelbagai dasar afirmatif golongan itu terpaksa dirombak sepenuhnya, sekiranya kerajaan bertukar.

“MTEM mencadangkan TERAJU untuk turut memfokuskan kepada dua kunci utama memacu ekonomi Bumiputera, iaitu pembayaran gaji bermaruah dan pembangunan rantaian bekalan yang lebih adil dan saksama dalam semua sektor. 

“Jika diberikan mandat berterusan, sedikit masa dan dengan peruntukan munasabah, TERAJU mampu mendukung cita-cita Malaysia Madani dengan syarat badan induk itu dapat bekerjasama dengan agensi kerajaan, gabungan bukan kerajaan (NGO) serta sektor korporat dengan lebih erat lagi dan diletak di bawah punca kuasa lebih inklusif,” katanya.

Sementara itu, Ahmad Yazid memaklumkan, kerajaan akan dilihat seolah-olah ‘pilih kasih’ sekiranya tiada program pecutan dilaksanakan kepada Bumiputera, selain tidak terbuka menerima hakikat bahawa jurang ekonomi negara dalam keadaan parah.

Tegasnya, kerajaan seperti ‘teraba-raba’ mencari formula terbaik menangani jurang antara kaum walaupun sudah ada kerangka khusus dilaksanakan bagi menangani perbezaan antara Semenanjung, Sabah dan Sarawak, gender serta miskin bandar dan desa.

“MTEM berharap agar isi kandungan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 serta Tindakan Pembangunan Bumiputera 2030 tidak terus dibakul sampahkan, tetapi dimantapkan dan diperhalusi lagi dengan sasaran lebih tuntas dengan semangat reformasi.

“Namun, jika semuanya perlu penjenamaan semula atau pembaharuan dalam kerangka MADANI, kita alu-alukan kerana sememangnya ada beberapa perlu diteruskan, dibuat penambahbaikan segera demi kemakmuran ekonomi orang Melayu dan Bumiputera,” katanya. - Getaran, 21 Mac 2023.

Berita Berkaitan

1

Ekonomi 1 hari yang lalu

Pulih Segera Daya Saing Negara, Itu Jaminan Perkukuh Semula Ringgit 

2

Ekonomi 6 hari yang lalu

Pembaharuan Dasar Terus Dipertingkat Pada Separuh Kedua Tahun Ini - Rafizi

3

Ekonomi 1 minggu yang lalu

Fokus Kepada Penstrukturan Ekonomi Untuk Mendepani Cabaran Ekonomi - Rafizi

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Tatakelola Baik Kerajaan Perpaduan Berjaya Tarik Pelabur Luar, Tingkat Hasil Negara - Anwar

Sorotan

1

Isu kontrak CEO FINAS Ditamatkan Lebih Awal Bukanlah Suatu Kes Unik - Kamil Othman Ulas

2

FINAS: Penamatan Khidmat Dr Md Nasir Keputusan Lembaga Pengarah - Fahmi

3

Lelaki Didakwa Bunuh Teman Wanita Hamil

Disyorkan untuk anda

Semasa 3 jam yang lalu

‘Kami Tak Pernah Lancar Tabung Kes Wanita Mualaf Orang Asli’ - MRM

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Kemenangan Erdogan Buka Ruang Untuk Hubungan Bilateral Lebih Akrab Dengan Malaysia - PM

oleh Sophia Ahmad

Semasa 1 hari yang lalu

Kos Pulihara Sampah Haram Twin Palms, Tasik Black Water Boleh Cecah Puluhan Juta Ringgit

Sukan 13 jam yang lalu

Zii Jia Harap Isu Antara Peminat Dan Media Selesai Secara Baik