Berita Terkini

3 jam yang lalu: Anwar puji sikap Hun Sen yang hormati kaum Muslim 3 jam yang lalu: Anwar bakal umum pelaburan penting baharu semasa lawatan ke China 3 jam yang lalu: Bazar Ramadan Rahmah di 38 lokasi seluruh negara 3 jam yang lalu: Karate sasaran lubuk emas negara di Sukan SEA - CDM 3 jam yang lalu: Malaysia-Turkiye boleh terokai kerjasama baharu industri aeroangkasa - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


Isi Rumah Berpendapatan Kurang RM2,500 Boleh Mohon Bantuan STR, Belia Terima e-Tunai RM200

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 24 Feb 2023 5:41PM

Kerajaan akan memberi sumbangan tambahan RM600 kepada isi rumah penerima STR termiskin mengikut data e-Kasih. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sebanyak RM2,500 melalui Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 1 akan diberikan kepada isi rumah yang berpendapatan kurang RM2,500 bergantung kepada bilangan anak.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, itu merupakan antara pembaharuan yang diambil kira oleh kerajaan perpaduan agar rakyat, khususnya golongan B40 yang benar terkesan mendapat lebih manfaat daripada bantuan berkenaan.

Menurut beliau, kerajaan juga akan memberi sumbangan tambahan RM600 kepada isi rumah penerima STR termiskin mengikut data e-Kasih. 

Anwar Ibrahim - Gambar dari Jabatan Penerangan
Anwar Ibrahim - Gambar dari Jabatan Penerangan

“Sumbangan ini akan disalurkan dalam bentuk bakul makanan dan juga secara baucar untuk barangan makanan asas bernilai RM600.

“Ini bermakna, keluarga dalam kumpulan miskin tegar layak terima sumbangan sehingga maksimum RM3,100,” katanya menerusi pembentangan Belanjawan 2023 di Dewan Rakyat, hari ini.

Secara keseluruhan, Anwar berkata, STR akan membantu meringankan beban kos sara hidup 8.7 juta penerima dengan peruntukan hampir RM8 bilion. 

“Walaupun STR dikaitkan sebagai bantuan kepada B40, tetapi mengambil kira bilangan penerima, sebenarnya STR telah memanfaatkan lebih 60 peratus daripada rakyat dewasa negara. 

“Akhir sekali tidak dilupakan kepada dua juta belia berusia 18 hingga 20 tahun, kerajaan akan menawarkan kredit e-Tunai Belia Rahmah berjumlah RM200 dengan peruntukan RM400 juta,” katanya. - Getaran, 24 Februari 2023. 


 

Sorotan

1

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

2

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

3

Dakwa Difitnah, Guan Eng Saman Muhyiddin

Disyorkan untuk anda

Semasa 3 jam yang lalu

Bekalan Telur Masih Stabil, Jika Tiada Hanya Kes Terpencil

oleh Aiman Sadiq

Semasa 11 jam yang lalu

Lawatan PM Ke Arab Saudi Erat Hubungan Antarabangsa, Perdagangan Dan Aktiviti Islam

Semasa 6 jam yang lalu

Charles Santiago Kembali Terajui SPAN Selepas Dipecat Pada 2020

oleh Wartawan Getaran

Semasa 17 jam yang lalu

Individu Tak Mampu Beri Sumbangan Kepada Organisasi Tidak Akan Dilantik - Ahmad Zahid